Kerkük'te tansiyon yükseliyor! 01:00'a kadar süre tanıdılar
Peşmerge, Irak merkezi hükümetinin kendilerine bu gece 1’e kadar süre tanıdığını belirtti.
Peşmerge, Irak merkezi hükümetinin Kerkük’teki askeri tesislerden ve petrol yataklarından çıkması için Pazar günü saat 01.00’e kadar kendilerine süre tanıdığını belirtti. Kerkük'ün Havice ilçesinin terör örgütü DAEŞ'tan geri alınmasının ardından, Irak ordusu, Haşdi Şabi ve federal polis güçlerinin bölgeye yönelik askeri sevkiyatlarını artırarak Peşmergeye karşı konuşlanması, gerginliğin en üst seviyeye çıkmasına neden odu. Peşmerge güçleri, özellikle kent merkezindeki havalimanı ve K1 Askeri Üssü ile Irak Kürt Bölgesel Yöentimi'nin (IKBY) elinde tuttuğu petrol kuyusu çevresindeki güvenlik önlemlerini arttırmış durumda. İki taraf arasındaki temas hattını oluşturan Beşiri ve Tazehurmatu kasabalarından Peşmerge geri çekilirken, Kerkük kent merkezinin güney, güneybatı ve batısındaki kilometrelerce uzunluktaki mevzileri güçlendirmeye yönelik sürekli Peşmerge takviyesi yapılıyor. Şimdiye kadar Erbil’e bağlı Kürt güçleri ve Bağdat’a bağlı Şii milisler arasında sadece hafif çatışmalar yaşandı. Taraflar, aralarındaki mesafenin 10 metreye kadar düştüğü noktalarda hendekler kazarak mevzilerini güçlendiriyor.
"Haşdi Şabi 3 koldan saldırabilir"
Kerkük'ün batısındaki Mekteb Halid Cephesi'nin Peşmerge komutanlarından Albay Behçet Ömer Selim, "Çatışmaların başlaması halinde Haşdi Şabi'nin Kerkük'ün batısındaki Mekteb Halid, güneybatıdaki Tazehurmatu ve Beşir kasabalarıyla güneyindeki Meyrem Beg cephesinden kent merkezine ilerleyebileceğini değerlendiriyoruz" dedi. Çevre bölgelerin dışında Erbil, Duhok ve Süleymaniye kentlerinden de binlerce Peşmerge'nin Kerkük kent merkezinde konuşlandırıldığının altını çizen Selim, Mekteb Halid'de 6 bin, 5'inci Batı Cephesi'nde 2 bin, kent içerisinde 3 bin, güneyindeki Tazehurmatu ve Beşir'e giden yol istikametinde ise 4 ila 10 bin Peşmergenin hazır beklediğini ileri sürdü.
"Peşmerge Kerkük'ten çekilmeyecek"
Kerkük'ün batısındaki 5'inci Cephe Peşmerge Komutanı Kemal Kerküki ise Haşdi Şabi ve ona destek veren güçlerin kente saldırması halinde "çok büyük tarihi bir hata" yapacaklarını ileri sürdü. "Her türlü hazırlığımızı yaptık. Elbette savaş çıkmasını istemiyoruz. Çünkü böylesi bir durumdan her iki taraf da zararlı çıkacaktır" ifadesini kullandı.
"Ne pahasına olursa olsun savunacağız" dediler ama...
Irak Parlamentosu, Başbakan Haydar İbadi’ye Kerkük gibi Barzani’nin hak iddia ettiği yerlere asker göndermesi konusunda yetki ve talimat vermişti. İbadi ise geçen hafta tartışmalı bölgeleri ortak yönetebileceklerini belirtmişti. Ancak dün Şii milislerin ve Bağdat’a bağlı Irak ordusunun askerlerini bölgeye yığması üzerine, Peşmerge, “Kerkük’ü ne pahasına olursa olsun savunacağız” açıklaması yapmıştı. Geçen ay Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin tartışmalı bağımsızlık referandumundan sonra, bölgede tansiyon yükseldi. Petrol zengini Kerkük de iki tarafında hak iddia ettiği en önemli yerlerden. DAEŞ’in Irak ordusundan aldığı Kerkük’ün çoğunu, Peşmerge 2014’te kontrol altına aldı. Kentin nüfusu Türkmen, Kürt ve Arap ağırlıklı.
AA- Milliyet.com.tr