Gazete Vatan Logo

Kazakistan’daki camiye Türk imzası

KAZAKİSTAN’IN başkenti Astana’da inşa edilen ve ülkenin en büyük camisi olan Hazret Sultan Camii, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in katıldığı törenle açıldı. Sembol İnşaat imzasını taşıyan 8 bin kişilik kapasiteye sahip caminin açılışı Nazarbayev’in doğum günü olan 6 Temmuz’da gerçekleştirildi. Astana başkent olduktan sonra ülkeye gelen misafirlerin ve devlet adamlarının nasıl bir ülkeye geldiklerini göstermek maksadıyla havalanı yoluna büyük bir cami yaptıklarını söyleyen Nazarbayev, insanların İslama olan ilgilerinin artmasıyla cami ihtiyacının da giderek arttığını söyledi.

Nazarbayev, işdamları ve halkın destekleri ile son derece kullanışlı ve modern bir cami inşa edildiğini kaydetti. Açılışa katılan Sembol İnşaat’ın kurucularından Fettah Tamince, “Sembol İnşaat olarak Astana Arena Stadı, Han Çadırı, Barış Piramidi, Rixos President Astana, Bağımsızlık Sarayı, Ulusal Askeri Akademi, Nazarbayev Üniversitesi ve Astana Medya Merkezi gibi önemli yapıları kısa sürede başarıyla tamamladık. Ülkenin sembolü haline gelen kültürel, askeri ve sosyal yapılara Sembol İnşaat olarak imza attık. Bugün de Astana’da Hazret Sultan Camii ile ülkenin en büyük camisini Kazakistan’a armağan ediyoruz” dedi.

Çiniler İznik’ten gitti

Toplamda 17 bin m2’lik alan üzerine kurulu ve 8 bin kişilik kapasiteye sahip Hazret Sultan Camii’de 77 metre yüksekliğe sahip 4 minare ve yüksekliği 52 metre olan toplam 10 kubbe bulunuyor. Sosyal bir tesis olarak inşa edilen caminin ibadet bölümlerinin yanı sıra taziye salonları, kütüphaneler, nikah salonları, arşiv, lojmanlar, ofisler, 400 kişilik yemekhane, VIP odalar, el ayak kurutma ve terlik odaları gibi mekanlar da bulunuyor. 30 bin metrekarelik yeşil alanı da bulunan Hazret Sultan Camii’nin inşası sırasında yaklaşık 1500 kişi çalıştı. Cami yapımında Türkiye’den malzeme kullanılmasına özen gösterilirken, çiniler ise İznik’ten tedarik edildi.

Haberin Devamı