Kayıp kıtanın yeni sırları açığa çıktı
Dokuz haftalık bir araştırma yapan uluslararası bilim insanları grubu, Pasifik Okyanusu dibindeki sekizinci kıtada geçmişte zengin bir ekosistem olduğunu gösteren kanıtlar buldu. Okyanus tabanındaki sekiz bin canlıyı inceleyen araştırma ekibi, sığ sularda yaşayan bazı mikro organizma ve kara bitki polenlerine ulaştı.
Bilim insanları, Pasifik Okyanusu'nun tabanındaki sekizinci kıtaya ait yeni kanıtlar buldu. Yeni Zelanda topraklarını içine alan bölgeyi inceleyen 12 ülkeden 32 bilim insanı, dokuz haftalık araştırmanın ilk sonuçlarını paylaştı.
ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF), Yeni Zelanda ile Yeni Kaledonya topraklarını içine alan 4 milyon 920 bin kilometrekarelik bölgede batık haldeki farazi kıtaya dair kanıtlar arandığını açıkladı.
NSF Okyanus Bilimleri Bölümü Program Direktörü Jamie Allan, okyanus tabanında yapılan kazılarda elde edilen ilk bulguların, 'Zelandiya' adıyla anılan bölgenin geçmişte zengin bir kara ekosistemi olduğuna dair kanıtlar ortaya koyduğunu söyledi.
Allan, "Araştırmamız, batık kıta Zelandiya'nın 60 milyon yıllık sırlarını açığa çıkarıyor" dedi.
Projenin baş araştırmacılarından Gerald Dickens da okyanus dibindeki 8 bin canlı türü örneğini incelendiklerini ve yüzlerce fosil kalıntısı elde ettiklerini belirtti:
"Normalde sığ ve ılıman sularda yaşayan bazı mikro organizmaların ve kara bitkilerine ait polen, spor gibi kalıntıların bulunması Zelandiya'nın geçmişe çok farklı bir coğrafya ve iklime sahip olduğunu kanıtlıyor."
Bilim insanları, dünya üzerinde bir zamanlar var olan ve sekizinci kıta olduğu düşünülen Zelandiya'nın 23 milyon yıl önce, bugünkü Avustralya ve Antartika topraklarını içine alan dev kıtadan ayrılarak okyanus tabanına battığını tahmin ediyor.
Araştırmanın detaylı bulguları, önümüzdeki aylarda bilim dergilerinde yayınlanacak.