‘Kapatılmalarını ben istemedim’
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Roma’da gittiği müzedeki çıplak heykellerin kapatılması talebinde bulunmadığını söylerken, olayın sorumlusu görülen İtalya Başbakanlığı iç soruşturma başlattı.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin İtalya ziyareti sırasında Başbakan Matteo Renzi ile görüştüğü Capitolini Müzesi’ndeki çıplak heykellerin kapatılması ile ülkede başlayan tartışma büyüyor.
Ruhani’nin heykellerin üzerinin kapatılmasıyla ilgili İtalya’dan herhangi bir taleplerinin olmadığını açıklaması üzerine, eleştiriler Başbakan Matteo Renzi liderliğindeki hükümete yöneldi. Heykellerin kapatılmasıyla İran heyetine, kendi değerlerinden taviz vererek jest yaptığı yönündeki eleştirilerin hedefi olan Kültür Bakanı Dario Franceschini, Twitter hesabından, konudan ne kendisinin ne de Renzi’nin bilgisi olduğunu, böylesine önemli bir misafirin hassasiyetine uygun başka bir tedbir düşünülmesi gerektiğini yazdı.
Müze yalanladı
La Repubblica gazetesinin haberinde ise hükümetten gelen açıklamanın aksine Capitolini Müzesi’nden konuk devlet başkanının ağırlandığı törenin hazırlıklarının Başbakanlık tarafından üstlenildiğini belirten bir açıklama yapıldığı aktarıldı. Heykellerin örtülmesine de Başbakanlık Tören-Protokol Dairesi yetkililerinin karar verdiği ifade edildi. Başbakanlık Sarayı, artan eleştiriler üzerine olayın nasıl gerçekleştiğine yönelik ayrıntılı iç soruşturma başlatıldığını açıkladı. Uygulamaya tepki gösteren ülkenin önde gelen gazetelerinden Corriere Della Sera, heykellerin İran heyetinin ‘beğenisine uygun olmadıkları için’ kapatıldıklarını savunmuştu.
Onlarca anlaşma
İtalya’nın ardından dün Fransa’nın başkenti Paris’e giden İran lideri Ruhani’nin yanındaki heyet, Fransız yetkililerle, iki ülkenin şirketleri ve bakanlıkları arasında 20’ye yakın anlaşma imzalayacak. Fransız petrol şirketi Total’in Yönetim Kurulu Başkanı Patrick Pouyanne, Ruhani ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, şirketin İran ile günde 150 bin ile 200 bin varil arasında ham petrol satın almak için anlaşma imzalayacağını duyurdu. Ruhani’nin Paris ziyaretinin kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanıyordu ancak 13 Kasım’da IŞİD’in düzenlediği ve 130 kişinin hayatını kaybettiği saldırılar nedeniyle ziyaret ertelenmişti.
Femen’den idam tepkisi
Ruhani’nin Avrupa gezisinin Fransa ayağı protesto gösterileriyle başladı. Ukraynalı feminist örgüt Femen’in bir üyesi, İran’ın idam cezası uygulamasını protesto için boynuna doladığı iple Paris’teki köprülerden birisinin korkuluklarından kendini Seine Nehri’ne sallandırdı. İnsan hakları grupları da, İran’ın gerçekleştirdiği siyasi idamları protesto gösterisi düzenledi.