Kadınların isyanı
Cezayirli kadınlar, muhafazakarların ‘burkini’ baskılarını protesto için Annaba kentinde gösteri düzenledi. İran’da kadınların başörtüsü takmadan dolaşmaları için açılan özel parklar, hem feministlerin hem de muhafazakarların tepkisini çekiyor. Hindistan’da bir siyasetçinin, geç saatte eve dönerken 2 erkeğin tacizine uğrayan genç kızı olaydan sorumlu tutması kadınları ayağa kaldırdı
Cezayir’de burkiniye tepki
Cezayirli kadınlar, muhafazakarların plajlarda bikininin yasaklanması yönündeki çağrılarına karşı sosyal medyada kampanya başlattı
Cezayir’de binlerce kadın, son dönemde muhafazakar kesimin plajlarda bikini giyilmemesi yönünde yaptığı çağrılara tepki amacıyla sosyal medya üzerinden kampanya başlattı.
Muhafazakarlar, kadınların halka açık plajlarda bikiniyle denize girmesinin, Cezayir’in değerlerine aykırı bir durum oluşturduğunu öne sürüyor. Muhafazakarların çağrılarına tepki olarak sosyal medyada bikinili fotoğraflarını paylaşmaya başlayan Cezayirli kadınlar, son olarak Annaba kenti sahilinde protesto gösterisi düzenledi.
Facebook üzerinden bikini destekçilerini örgütleyen Sara adlı genç kadın, yerel basına verdiği demeçte, son dönemde ‘burkini’ (İslami kadın mayosu) giyen kadınların sayısında gözle görülür bir artış olduğunu belirtti. Warda adlı bir başka genç kadın da France Info kanalına yaptığı açıklamada, “(Cezayir’de) İslamcılar iktidara gelmedi ama toplum muhafazakarlaştı” diye konuştu.
Kampanyaya destek veren pek çok kadın, muhafazakarların kendilerini sosyal medya üzerinden de rahatsız ettiklerini dile getirdi.
‘Erkeksiz parklar’ feministleri kızdırdı
İran’da kadınların başörtüsü takmadan dolaşmaları için açılan özel parklar, hem feministlerin hem de muhafazakarların tepkisini çekiyor
İran’da son yıllarda sayıları hızla artan ‘kadın parkları’, İranlı feministlerin tepkisine yol açıyor. İlki 2008 yılında başkent Tahran’da açılan ‘kadın parklarında’ dileyen kadınlar başörtülerini ve çarşaflarını çıkartarak dolaşabiliyor. Benzer örneklerine Pakistan, Afganistan ve Suudi Arabistan’da da rastlanan kadın parkları, kadınların tacize uğramadan rahatça vakit geçirebildikleri ‘güvenli alanlar’ olarak tanımlanıyor.
Buna karşın İranlı feministler, bahsi geçen parkların, kadınları sosyal hayattan dışlamak için kurulmuş yerler olduğunu savunuyor. Rüya adlı feminist yazar, The Guardian gazetesine verdiği röportajda, kadın parklarının hemcinslerine yönelik bir hakaret olduğunu söyledi. Rüya, kadın ve erkekleri bu şekilde ayırmanın, insanların karşı cinsle normal bir ilişki kurmayı öğrenmelerinin önünde büyük bir engel oluşturduğunu belirtti.
Kadın parklarına, feministler kadar ülkedeki muhafazakarlar da karşı çıkıyor. Hükümet yanlısı sosyolog Ali Entezahi, bahsi geçen parklarda başörtüsünü çıkaran bir kadının bir süre sonra toplum içinde de örtünme ihtiyacı hissetmemeye başlayabileceği uyarısında bulundu.
Yaşanan tartışmalara karşın kimileri de, muhafazakar ailelere üye kadınların bahsi geçen parklar sayesinde bir ölçüde özgür hareket etmenin tadını çıkarabildiklerini öne sürüyor.
‘Cindirella değiliz’
Hindistan’da bir siyasetçinin, geç saatte eve dönerken 2 erkeğin tacizine uğrayan genç kızı olaydan sorumlu tutması kadınları ayağa kaldırdı
Hindistan’da hafta sonunda arkadaşlarıyla katıldığı partiden dönerken 2 erkeğin tacizine uğradığını söyleyen Varnika Kundu adlı genç kadın, ülkedeki taciz tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Kundu, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, Cumartesi akşamı eve dönerken, araçla kendisini takip eden 2 erkeğin bir süre sonra yolunu kestiğini ve arabasına saldırdığını belirtti. Kundu, paylaşımının sonunda “Kendimi tecavüze uğramadığım ve ücra bir yerdeki bir çukurda öldürülmediğim için şanslı sayıyorum” ifadelerini kullandı.
Kundu’nun açıklamalarına siyaset dünyasının tepkisi gecikmedi. İktidardaki Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) Başkan yardımcısı Ramveer Bhatti, yaşanan olayda Kundu’nun da sorumluluğu olduğunu iddia etti. Bhatti yaptığı açıklamada, “Bu genç kız gece 12’den sonra dışarıda olmamalıydı. Neden o kadar geç bir saatte eve dönüyor? Uygun bir ortam yok. Kendimize dikkat etmeliyiz” diye konuştu.
Bhatti’nin açıklamalarına Hintli kadınlardan büyük tepki geldi. Sosyal medyada, gece yarısından sonra bindiği at arabası balkabağına dönüşen ünlü masal kahramanı ‘Cindirella’ya (Kül Kedisi) atıfta bulunarak ‘Cindirella Değil’ (#AintNoCindirella) etiketiyle kampanya başlatan kadınlar, gece geç saatlerde dışarıda çektikleri fotoğraflarını paylaşmaya başladı.