İsveç de tasarıyı onayladı
‘Soykırım’ı abarttılar: Bütün Hristiyanlar öldürüldü
İsveç Parlamentosu sadece 1915 olaylarını değil, tüm Hristiyan azınlığın soykırıma uğradığını ileri süren tasarıyı kabul etti. Dışişleri Bakanlığı İsveç Büyükelçisi Korutürk’ü Ankara’ya çağırdı.
ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komisyonu’nda kabul edilen ’Ermeni soykırımı’ tasarısının yarattığı gerilim devam ederken, soykırım iddiaları dün de İsveç’te kabul edildi. Tasarıda Ermenilerin yanı sıra, Asurilerin, Keldanilerin, Pontus Rumlarının ve diğer Hristiyan azınlıkların Osmanlı İmparatorluğu döneminde soykırıma uğratıldığı iddia ediliyor. Tasarı, ABD’deki oylamada olduğu gibi yine bir oy farkıyla kabul edildi.
Çeşitli partilere mensup milletvekillerinin hazırladığı Ermeni iddialarının tanınmasını içeren öneri üzerinde yapılan oylamada 130 milletvekili aleyhte, 131 milletvekili lehte oy kullandı. Parlamento’nun Dış İlişkiler Komisyonunda 2 Mart 2010’da görüşülen tasarı, dün parlamentonun gündemine getirildi. Öneriye destek veren ve karşı çıkan milletvekilleri arasında 6 saate yakın tartışmalar yaşandı. Öneriye destek veren sol görüşlü Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Çevre Partisi’nden milletvekilleri, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında yaşanan olayların “soykırım” olduğunu, Türkiye’nin tarihiyle yüzleşmesini ve bunu kabul etmesini savundu.
88 vekil katılmadı
Sağ parti milletvekillerinden bazıları ise İsveç Meclisinin uluslararası bir mahkeme olmadığını kaydederek, öneriye karşı çıktılar. Öneriyle ilgili görüşmeler sırasında konuşan Çevre Partisi’nin Türk milletvekili Mehmet Kaplan, şunları söyledi: “Önemli olan burada alacağımız karar, bu meseleyi nasıl etkileyecek, soruna çözüm getirecek mi? Olaya olmuş ya da olmamış diye bakmak yerine sonrası ne olacak, ona bakmak önemli. Türkiye’de şu anda bir taş yuvarlanmaya başladı. Yavaş yavaş artık insanlar görüşlerini açıklayabiliyor. Cesaretle tartışabiliyor. Bu taşı çıkarmamalıyız. Türkiye’de bu gelişmeleri düşünmemiz gerekiyor. Türkiye’deki son gelişmeleri zorlaştırmayalım.” Mehmet Kaplan, milletvekillerini tasarı aleyhinde oy kullanmaya çağırdı. Konuşmalardan sonra oylamaya geçildi. Oylama sonunda 130 “Hayır”, 131 “Evet” oyu kullanıldı, 88 milletvekili ise oylamaya katılmadı.
Erdoğan gitmiyor
Karara Ankara’nın tepkisi sert oldu. İlk açıklama Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Zergun Korutürk, ‘istişarelerde bulunmak üzere’ Ankara’ya çağırdı.
Bu arada 17 Mart’taki Türkiye-İsveç Hükümetlerarası Birinci Zirvesi ve Başbakan Erdoğan’ın da bu kapsamdaki Stockholm ziyareti iptal edildi. ABD’deki kararın ardından da Büyükelçi Namık Tan Ankara’ya çağırılmıştı.
Soykırımı tanıyan 20’nci ülke oldu
Türkiye’nin karşı çıkmasına rağmen şimdiye kadar İsveç’le birlikte 20 ülkenin parlamentoları “Ermeni Soykırımı” iddialarını tanıdı. Tasarının ABD’de Kongre’den geçmesi halinde bu sayı 21’e yükselecek. Bu ülkeler şöyle: Uruguay (1965), Kıbrıs Rum Kesimi (1982 , Arjantin (1993), Rusya (1995), Kanada (1996), Yunanistan (1996), Lübnan (1997), Belçika (1998), İtalya (2000), Vatikan (2000), Fransa (2001), İsviçre (2003), Slovakya (2004), Hollanda (2004), Polonya (2005),
Almanya (2005), Venezuela (2005),
Litvanya (2005), Şili (2007),
İsveç (2010)