İşte Trump’ın Guantanamo'su!
Başkan Trump‘ın ‘sıfır tolerans’ politikası kapsamında, ülkeye yasa dışı olarak girerken sınırda yakalanan ebeveynlerinden alınan çocukların kaldığı tesislerden biri ilk kez görüntülendi. Yerel basın, kampı ‘Trump’ın Guantanamo’su olarak tanımladı
Latin Amerika ülkelerinden gelip ABD’ye yasa dışı olarak girerken sınırda yakalanan ebeveynlerinden alınan çocukların kaldığı Teksas’taki tesislerden biri ilk kez görüntülendi. İç Güvenlik Bakanlığı’nın izniyle, Teksas eyaletinin güneyinde yer alan tesislerden birine giren basın mensupları, yüzlerce insanın yaş ve cinsiyetlerine göre tel örgüden yapılmış ‘kafesler’ içinde tutulduğunu tespit etti. Görüntülerde yalnız başına sınırı geçen çocukların, yetişkinlerin ve çocuklu ailelerin ayrı bölümlerde kaldıkları ve bölümler arasında geçiş yapmanın mümkün olmadığı görülüyor. Bakanlık yetkilileri, ‘yasa dışı olarak ülkeye girmeye çalışan göçmenlerin yargı sürecinde çocuklarından ayrılmalarının yasal bir zorunluluk olduğuna’ dikkat çekiyor. Yetkililer çocukların ebeveynleri gibi yargılanmadığını, bu süreçte onlardan ayrı değerlendirildiklerini, birçok çocuğun da iddia ettikleri ebeveynleriyle aralarında ispat edilebilir bir bağ bulunmadığını öne sürüyor.
30 bini bulacak
İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen, Nisan-Mayıs aylarında ABD’ye giren yaklaşık 2 bin çocuğun söz konusu tesislerde tutulduğunu açıkladı. Nielseon, basına yansıyan görüntülerin aksine bu çocuklara iyi bakıldığını, sağlık durumlarının yerinde olduğunu ve şartları uygun olanların iltica başvurusunda bulunabileceğini dile getirdi. Sağlı Hizmetleri Departmanı yetkilileri, halihazırda alıkonulan çocuk sayısının 12 bine yaklaştığını, bu rakamın Ağustos ayında 30 bini bulabileceğini belirtiyor. Trump yönetiminin Mayıs ayından bu yana uyguladığı ‘sıfır hoşgörü’ politikası kapsamında sınırı yasa dışı şekilde geçen yetişkinler gözaltına alınıyor ve haklarında ülkeye yasa dışı girmekten dava açılabiliyor. Bu süreçte ise çocuklar ailelerinden ayrı tutuluyor. Daha önce, çoğu sığınma başvurusu yapan bu göçmenlerin hukuki statüleri belli olana kadar serbestçe dolaşmalarına izin veriliyordu. Trump yönetimi söz konusu çocukların ailelerinden ayrılmasına neden olan yasaların Kongre’de yeniden ele alınmasını ve değiştirilmesini talep ederken, Demokratlar henüz yeni bir yasal düzenlemeye sıcak bakmıyor.
‘Asla izin vermem’
Başkan Trump, ülkeye gelen kaçak göçmenler konusundaki sert tavrını sürdürerek, “ABD bir göçmen kampı olmayacak” dedi. Beyaz Saray’da ABD’nin göçmen politikaları konusunda bir konuşma yapan Trump, “ABD mülteci toplama tesisi de olmayacak. Avrupa’da ve diğer yerlerde neler olduğuna bir bakın; bunun ABD’ye de olmasına izin veremeyiz, en azından benim dönemimde” şeklinde konuştu. Sınırlarını koruyamayan bir ülkenin ülke sayılamayacağını işaret eden Trump, yasa dışı göçmenlerin ABD sınırından geçmesini istemediklerini dile getirdi. “Dünyadaki en kötü göçmenlik yasaları bizde” ifadesini kullanan Trump, bazı göçmen ailelerin çocuklarının alıkonulmasının kötü bir durum teşkil ettiğini, ancak bunun söz konusu göçmenlik yasalarıyla ilgili olduğunu savundu.
Yeni nesil toplama kampı
Yerel basın, Trump yönetiminin ‘sıfır hoşgörü’ politikası kapsamında kurulan gözaltı kamplarını, ABD’nin 11 Eylül saldırılarının ardından Küba’daki Guantanamo Üssü’nde kurduğu gözaltı merkezine benzetti. George W. Bush döneminde kurulan Guantanamo Cezaevi’nde terör zanlıları tel kafeslerin içerisinde elleri ve gözleri bağlı şekilde tutuluyordu.
Almanya örneği yalan çıktı
Başkan Trump’ın, mülteci politikası nedeniyle ülkesinde aldığı eleştirilere, Almanya’ya mülteci politikası üzerinden yüklenerek yanıt verme denemesi başarısız oldu. Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kurduğu koalisyonun mülteci politikası nedeniyle ‘sallantıda’ olduğunu vurgularken, bu örnekle ‘sıfır hoşgörü’ politikasını savunmaya çalıştı.
ABD lideri, milyonlarca mültecinin geçişine izin verilmesinin Avrupa’nın kültürünü değiştiren bir hata olduğunu söyleyerek, “Almanya’da suç oranı yükseldi” iddiasında bulundu. Ancak Trump’ın iddiası Alman medyası tarafından çürütüldü. Konuya ilişkin haberlerde, ülkede 1992 yılından bu yana suç oranın en düşük seviyede olduğunu gösteren resmi veriler paylaşıldı.