Gazete Vatan Logo

İsrail, İran ve Suriye'yi vurdu! ABD dünyaya duyurdu

İsrail'den İran'a yönelik günlerdir beklenen intikam saldırısı gerçekleşti. İsrail ordusu, İran'daki "askeri hedeflere" yönelik saldırılar düzenlediğini resmen duyurdu. Öte yandan İsrail ordusu eş zamanlı Suriye'de de belirlenen hedefleri vurdu. Saldırılara ilişkin İran ve ABD'den peş peşe flaş açıklamalar geldi.

İsrail, İran ve Suriye'yi vurdu! ABD dünyaya duyurdu

İsrail'den İran'a misillemesi saldırısı başladı. İran medyasında yer alan habere göre; Tahran ve Kerec'de en az 19 patlama meydana geldi.

IRNA: FÜZE TESİSLERİ HEDEF ALINDI

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İsrail'in cumartesi sabahı ülke genelindeki askeri tesisleri hedef aldığını söyledi. IRNA, İsrail'in "Tahran, Huzistan ve İlam eyaletlerindeki askeri merkezlerin bazı kısımlarına saldırdığını" söyledi. İsrail ordusunun üst düzey de ayrıca, hedef alınan saldırıların füze üretimiyle ilgili tesisleri de içerdiğini söyledi. İran, saldırının "entegre hava savunma sistemi" tarafından "başarılı bir şekilde önlendiğini ve karşılandığını" söyledi. IRNA'ya göre, İranlı yetkililer daha önce hava savunmalarının "Tahran ve ülke çevresindeki çeşitli bölgelere" konuşlandırıldığını bildirildi.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN KINAMA

Suudi Arabistan resmi yayını Suudi Basın Ajansı'na (SPA) göre, Suudi Arabistan, İran'ın "askeri hedef alınmasını" "egemenliğinin ihlali" ve uluslararası hukuka aykırılık olarak kınadı. Krallık, İsrail'e doğrudan atıfta bulunmadan, tüm tarafları "azami kısıtlama" uygulamaya çağırdı ve uluslararası toplumu gerginliği azaltmak ve bölgesel çatışmayı sona erdirmek için harekete geçmeye çağırdı.

Haberin Devamı

ABD'DEN İRAN'A MESAJ

İsrail medyası, gece hava saldırısı düzenlenen İran'ın karşılık vermesi durumunda ABD'nin İsrail'i savunacağı mesajının Tahran'a iletildiğini bildirdi.İsrail Kanal 12 televizyonuna açıklama yapan Beyaz Saraydan üst düzey bir yetkili, "İsrail, İran saldırısına karşılık verdi ve bizim açımızdan bu noktada sona ermeli. İran karşılık verirse, İsrail'i savunacağız." dedi.Yetkili, "Hazırız ve bunun sonuçları olacak. Bu mesaj, İran'a da iletildi." ifadelerini kullandı.

İRAN: HAVA SAHAMIZDAKİ DÜŞMAN HEDEFLERİ BAŞARIYLA VURULDU

İsrail’in İran’a saldırdığını açıklamasının yankıları sürerken, resmi İran basınından saldırı iddialarına ilişkin açıklama geldi. Resmi İran basınında yer alan haberlere göre, “Tahran ve çevresinde ülke hava sahasına giren düşman hedeflerin hava savunma sistemleri ile başarıyla vurulduğu” bildirildi. İsrail saldırılarının çoğunun füze ya da uçaklarla değil, insansız hava araçları (İHA) ile gerçekleştirildiği belirtilirken, Tahran ve Şiraz semalarındaki İsrail hedeflerinin vurulduğu anlara ait olduğu iddia edilen birçok görüntü ise sosyal medyada paylaşıldı.“Misilleme ihtimaline karşılık savunma tedbirleri alındı”İsrail Ordu Radyosu’nun askeri kaynaklara dayandırdığı haberlere göre ise, İran'a yönelik saldırıların "birkaç saat daha devam etmesinin beklendiği” kaydedildi. İsrail’in daha fazla saldırıya hazırlanmanın yanı sıra, muhtemel bir İran misillemesine karşılık da savunma tedbirleri aldığı aktarıldı.

Haberin Devamı