Gazete Vatan Logo

İsrail Grass'ı lanetledi

Nobel ödüllü yazarın şiirine, İsrail ve Yahudi Cemaati tepki gösterdi

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Alman yazar Günter Grass, bir şiirinde İsrail'in İran'a askeri saldırı planını sert biçimde eleştirerek, "Dünya barışı için gerçek tehlike İsrail" dedi. Grass'ın İsrail'i saldırgan olarak tanımladığı şiirine İsrail, Almanya'daki Yahudi Cemaati Merkezi ve sağcı politikacılar tepki gösterdi.

İran'ın nükleer programını bahane eden İsrail, Tahran'ın nükleer tesislerine askeri saldırı düzenlemek için uzun zamandır ABD ile pazarlık yapıyor. İsrail'in İran'a askeri saldırı planına Batılı ülkeler şimdiye kadar ses çıkarmazken, ilk defa Batılı bir entellektüel yüksek sesle, Tel Aviv'i bu konuda eleştirdi.

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Alman romancı Günter Grass'ın "Söylenmesi Gerekir" başlıklı şiiri Amerikan New York Times, İtalyan La Repubblica ve Alman Süddeutsche Zeitung'da dün eş zamanlı yayımlandı.

Grass şiirinde, İsrail'in nükleer programı nedeniyle İran'ı mahkum etmesine rağmen Tahran'a nükleer başlıklı füzelerini çevirdiğini ve atom bombasına sahip olduğu çok net bilinmesine rağmen, uluslararası toplumun onları kontrol etmeyi nedense aklına getirmediğini ya da getiremediğini yazdı.

GRASS'IN NAZİ GEÇMİŞİNE VURGU

Şiirinde "Yahudi karşıtı" damgası yememek için doğruları söylemekte uzun zamandır kaçındığını bu nedenle kendisini de eleştiren Grass, İran'a saldırı planı içinde olan İsrail'e Almanya'nın son teknolojiyle donatılmış bir denizaltı satarak bu savaşta suç ortaklığı yaptığını belirtti.

İsrail'in Berlin Büyükelçisi Emmanuel Nahshon, bugün elçiliğin internet sayfasından Grass'ın şiirine cevap verdi. İsrail'in bölgesinde komşularıyla barış içinde yaşamayı amaçladığını iddia eden elçi Nahshon'ın Grass'ı eleştirirken, Almanya'nın Nazi geçmişine vurgu yapması dikkat çekti.

'İSRAİL'İ ŞEYTAN İLAN ETMESİ ÜZÜCÜ'

Dünyaca ünlü yazar Günter Grass'a bir eleştiri de Almanya'daki Yahudi Cemaati Merkezi'nden geldi. Şiiri "bol ajitasyonlu bir broşüre" benzeten Yahudi cemaati lideri Dieter Graumann, Grass'ın İsrail'i "şeytan ilan etmesinin" üzücü olduğunu söyledi. Şiiri "sorumsuzluk" örneği olarak gösteren Graumann, edebiyat diliyle gerçeklerin çarpıtıldığını da iddia etti. Yahudi cemaati lideri Dieter Graumann, İsrail'in değil İran'ın Yahudi devletini tehdit ettiğini de savundu.

'ANALİZLERİ DOĞRU YERE OTURMUYOR'

Alman gazetesi Mitteldeutsche Zeitung'a bu konuda açıklama yapan Alman Hristiyan Birlik Partisi'nin Dış İlişkilerden Sorumlu vekili Ruprecht Polenz da "İsrail" eleştirisi nedeniyle Grass'a yüklendi. "Günter Grass olağanüstü bir yazar" diyen Polenz, "Ancak ne zaman politik konularda açıklama yapsa, sürekli sıkıntı yaşıyor. Analizleri doğru yere oturmuyor. Yine öyle bir analiz yapmış" dedi.

Bu konuda suçun sadece İsrail'e atılmasının yanlış olacağını iddia eden Alman politikacı Polenz, "Asıl bizi endişelendirmesi gereken ülke İran. Şiirinde bu yer almıyor. Grass neden ve sonuç ilişkisini karıştırmış. Ayakla baş karışmış" şeklinde konuştu.

GÜNTER GRASS KİMDİR?

Alman edebiyatının önde gelen yazarlarından Günter Grass, çocukluk yıllarındaki Nazi geçmişi nedeniyle sürekli eleştirilerin odağında yer aldı. Grass, 15 yaşında Reichsarbeitsdienst (RAD)'e kaydoldu ve ardından Luftwaffe'e yardım elemanı olarak katıldı. Kasım 1944'te 17 yaşında Waffen-SS'e kaydoldu ancak yaş haddinden dolayı Wehrmacht'a giremedi.

Şubat 1945'te 10. SS Panzer Tümeni "Frundsberg"'e görev yapan Grass, 20 Nisan'da yaralanıncaya kadar tank topçusu olarak savaştı.

SERT ELEŞTİRİLERİYLE TANINIYOR

Dünyaca ünlü romancı Günter Grass, Teneke Trampet'te cüce kahraman Oskar Matzerath'ın gözüyle İkinci Dünya Savaşı yıllarını anlattı. Ardından Joachim Mahlke ve onun elmacık kemiğini ölümsüzleştirdiği Kedi ve Fare'yi yazdı. Köpek Yılları, Lokal Anestezi, Pisi Balığı, Dişi Fare, Kafadan Doğumlar, Uzak Tarla, Yüzyılım ve Kanser Yolunda diğer eserleridir. Kafadan Doğumlar'da Almanların soylarını devam ettirme endişesini yine kendine has tarzıyla ele alan Grass, Uzak Tarla'da Berlin Duvarı'nın inşa edilmesi ve yıkılması arasında geçen süreci yazdı.

Oyun yazarlığını da sanat yaşamına sığdırmış olan Grass, 1999 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Yaptığı eleştirilerle Alman siyasetinde önemli bir yer edinmiş olan Grass, Alman Sosyal Demokrat Parti içinde siyaset yaptı. (Mustafa KARAKUŞ / ntvmsnbc)

Haberin Devamı