IŞİD'in Beatles etkisi: Başsavcı gençleri uyardı
İngiltere'nin ilk Müslüman kraliyet başsavcısı Nazir Afzal: "IŞİD'in kendini iyi pazarlaması sonucu, İngiliz Müslüman genç erkekler onlar gibi olmak istiyor, genç kızlar ise onlarla birlikte olmak istiyor. Aynı 1960'larda Beatles'a duyulan hayranlık gibi. İnternet, İngiltere'nin sokaklarından çok daha tehlikeli. Çocuklar kolayca internette IŞİD ya da başka aşırıcı grupların hedefi haline gelebiliyor."
İngiltere'nin ilk Müslüman kraliyet başsavcısı Nazir Afzal, İngiltere'deki Müslümanların IŞİD'den Beatles ya da One Direction pop müzik gruplarından etkilendikleri gibi etkilendiğini belirterek, "IŞİD ne yazık ki kendini çok iyi ve zekice pazarlıyor. İngiliz Müslüman genç erkekler onlar gibi olmak istiyor, İngiliz Müslüman genç kızlar ise onlarla birlikte olmak istiyor" dedi.
Ülkede töre cinayeti, zorla evlilik gibi davalara savcılık yapmakla tanınan ve 2005 yılında kraliyet nişanına layık görülen Afzal, İngiliz gençlerin Suriye'ye gidiş nedenlerinin altında birkaç unsur olduğunu söyledi. Afzal, "Öncelikle bu kişilerin çocuk oldukları unutulmamalı. Bu çocuklara, İngiltere'dekinden daha iyi bir dünya, daha iyi bir yaşam vadediliyor, kafaları yıkanıyor. Çocuklar ailelerinden ve arkadaşlarından uzaklaştırılıyor" diye konuştu.
İngiltere'de özellikle Müslüman ailelerde çocuklarla ebeveynler arasında büyük bir iletişim kopukluğu olduğunu ifade eden Nazir Afzal, şunları kaydetti:
"İngiltere'deki Müslüman toplumda bir kaçış isteği mevcut ve bunu İngiltere'den kaçarak gösteriyorlar. Özellikle Müslüman ailelerde ebeveynler çocukları evde oturuyorlarsa iyi iş çıkardıklarını düşünüyorlar. Genç kızlar dışarıda erkeklerle gezmiyorsa, zararlı maddeler kullanmıyorsa bundan memnun oluyorlar. Ancak çocuklarının evde ne yaptıklarını gözden kaçırıyorlar, özellikle de internette ne yaptıklarını bilmiyorlar. İnternet, İngiltere'nin sokaklarından çok daha tehlikeli. Bu çocuklar kolayca internette IŞİD ya da başka aşırıcı grupların hedefi haline gelebiliyor."
"İngiliz Müslümanlar kimlik krizi yaşıyor"
Afzal, kolaylıkla yönlendirildikleri ve manipüle edildikleri için gençlerin IŞİD'in propagandasına inandıklarını savundu. Afzal, "1960'larda İngiltere'de Beatles grubuna duyulan hayranlıktan dolayı 'Beatlemania' diye bir kavram kullanılmaya başlanmıştı. Tüm erkekler onlar gibi olmak istiyor, tüm kızlar da onlarla birlikte olmak istiyordu. Günümüzde One Direction, Justin Bieber gibi pop sanatçısı ve gruplarıyla ilgili de aynı şeyleri görüyoruz. IŞİD de aynı şeyi yapıyor ve kendini ne yazık ki çok iyi ve zekice pazarlıyor" ifadelerini kullandı.
Hükümetin, yerel yönetimlere ve toplumlara daha fazla yönelerek aşırıcılıkla mücadele çalışmaları yürütmesi gerektiğini kaydeden Nazir Afzal, "Hükümetin yönettiği, yukarıdan aşağıya doğru yönelen bir yaklaşım yerine mahalleler düzeyinde, toplumların güvendiği kişilere ulaşarak bu soruna yönelmeliyiz" dedi.
Bazı İngiliz Müslümanların kimlik krizi yaşadığını dile getiren Afzal, bu kişilerin hayatta bir amaçlarının olmadığını, önlerinde önemli bir başarı örneğinin bulunmadığını belirtti. Afzal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bazıları IŞİD'in propaganda videolarını izleyerek kendilerine rol model seçiyor. İngiltere'de başarılı olmuş ve meslek sahibi Müslümanların ortaya çıkarak, bu gençlere yardım etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ailelerin de çocuklarını eğitime daha fazla yönlendirmeleri gerekiyor. Bu çocukların geleceklerini Suriye'de bir terör örgütünün yanında değil, İngiltere'de görmeleri gerekiyor."
"Tüm dünya Türkiye'yi takdir etmeli"
Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda büyük bir yük taşıdığını ve çok sayıda Suriyeliye ev sahipliği yaptığını belirten Afzal, "Bu yükü üstlendiği için tüm dünya Türkiye'yi takdir etmelidir. Türkiye, sınırlarında güvenliği sağlamak için büyük çaba sarfediyor. Son dönemde Türkiye'nin, Suriye'ye gitmek isteyen İngilizleri ülkelerine geri gönderdiğini de görüyoruz. Türkiye bu konuda elinden gelen herşeyi yapmaktadır. IŞİD'le çok uluslu ve işbirliği içinde mücadele edilmelidir. İngiliz hükümetinin, Türkiye'nin İngiliz vatandaşlarının Suriye'ye gitmelerini önlemedeki işbirliğinden çok memnun olduğunu duydum" diye konuştu.
İngiltere Kraliyet Savcılık Servisinde çalışan ilk Müslüman kraliyet savcısı Nazir Afzal kariyeri boyunca, kadın hakları, zorla evlilik, töre cinayeti gibi konulardaki davalara baktı. Afzal, çalışmalarından dolayı 2005 yılında kraliyet nişanına layık görüldü. İngiltere Kraliyet Savcılığı Servisi, ceza soruşturmalarında polis ve diğer soruşturma ajanslarına hukuki tavsiyede bulunuyor. Bu tavsiye sonucu, zanlının cezai suçlardan sulh ceza mahkemesi veya kraliyet mahkemesinde yargılanıp yargılanmamasına karar veriliyor.
1991 yılında Kraliyet Savcılık Servisinde çalışmaya başlayan ve 2011'den bu yılın başına kadar da aynı kurumda başsavcı olarak çalışan Afzal, geçmişte basına da yansıyan önemli davalar için görevlendirildi. 1996 yılında Prenses Diana'yı gizlice takip eden bir kişinin davası ile 2005 yılında İngiliz basınında geniş yer bulan Pakistan asıllı İngiltere vatandaşı Samaira Nazir'in töre cinayeti sonucu öldürülmesi davalarına baktı.
İngiltere'den Suriye'ye ve Irak'a yaklaşık 600 İngiliz vatandaşının IŞİD saflarında savaşmak için gittiği tahmin ediliyor. Gidenler arasında genç kızlar ve kadınlar da bulunuyor. Son dönemde Suriye'ye gitmek isteyen İngiliz vatandaşlarının Türkiye'de gözaltına alınarak, İngiltere'ye geri gönderildiği biliniyor.