İran destekli 'katliam' toplantısı
Türkiye’nin Bağdat büyükelçiliği önünde önceki gün büyük bir protesto gösterisi organize eden Sadr hareketi lideri Şii Mukteda el-Sadr’ın konutunda, protestolarla eş zamanlı bir ‘katliam’ toplantısı gerçekleşti. Irak’ın farklı eğilimlerdeki Şii liderlerini uzun süre sonra bir araya getiren toplantının, Musul harekâtının başlaması sonrasında; Başika nedeniyle Türkiye aleyhine adımlara Sadr’ın da katkı sunduğu bir zamanda organize edilmesi dikkat çekti. Tahran ve tabii Bağdat yönetimine yakın olan Şii liderlerin, ‘Musul operasyonu mezhep ayrımı üzerinden bir katliama mı dönüştürülmek isteniyor?’ sorusunun gündemde olduğu bir zamanda, aynı ‘karede’ görüntü vermesi, kaygıları güçlendirdi. Irak’ın önde gelen 10 Şii milis grubu lideri ve temsilcileri, önceki gün Mukteda el-Sadr’ın Necef’teki konutunda verilen öğle yemeğinde bir araya geldi.
GÖRÜNMEZ EL
Toplantıya katılanlardan biri de daha önce Sadr Hareketi’nden ayrılan Asa’ib Ahl al-Haq lideri Qais el Gazali’ydi. Gazali, Musul operasyonu öncesi yaptığı ‘Hüseyin’in intikamının alacağız’ açıklamasıyla gündeme gelmişti. Kritik görüşmenin arkasındaki görünmez elin İran olduğunu iddia eden gazetecilere, Sadr, toplantı sonrası kaçamak bir şekilde “Irak hükümetiyle birlikteyiz ve her türlü yabancı müdahaleye karşıyız” cevabını verdi. Sadr’dan sonra söz alan Bedir Tugayları lideri Hadi el-Ameri, Musul şehrinin içlerine girmeyeceklerini söyledi ama Başika’yı tehdit edercesine ekledi: “Bu, askeri operasyonlara katılmayacağımız anlamına gelmez”. Necef’teki görüşmeye ayrıca Irak İçişleri Bakanlığı’ndan Kasım el-Araji de geldi.
TAHRAN, MİLİSLERİ NEDEN DESTEKLİYOR?
Musul operasyonu sonrası kentte otoritenin hangi güç ya da güçler tarafından sağlanacağı merak ediliyor. İran, Irak içerisinde kontrol ettiği Şii milisler üzerinden Sünnileri bastırarak Musul’da söz sahibi olmak isteyecektir. Bağdat yönetimi ‘Şii milisler kent merkezine gelmeyecek’ dese de Tahran destekli bu grupları sınırlandıracak bir gücü bulunmuyor. Bağdat da, Türkiye ve Peşmerge’ye karşı Tahran’ın bölgede etkin olmasına razı. Ayrıca İran, Musul’un batısında Şii milislerden para ve silah yardımı alan terör örgütü PKK üzerinden Suriye’ye koridor açmak istiyor ve yine PKK ile milisler eliyle Telafer’e girmek istiyor.