iPhone'daki büyük tuzak!
Onlarca popüler iPhone uygulamasının, kullanıcıları gizlice izlediği, bilgileri şirketlere gönderdiği ortaya çıktı
Onlarca popüler iPhone uygulamasının, kullanıcıları gizlice izlediği, bilgileri şirketlere gönderdiği ve şirketlerin de bu bilgileri kullanıcıları reklamlarla hedef almak üzere kullandıkları belirtildi.
Yapılan bir araştırmaya göre, iPhone'a yüklenen program ve oyunların yarıdan fazlası, aldıkları bilgileri özel şirketlere gönderiyor. Uygulamalar arasında son derece popüler olan Angry Birds adlı oyun ve müzik tanımlama yazılımı Shazam bulunuyor.
Daily Mail gazetesinin haberine göre, kullanıcıya ait bilgileri edinen firmalar, kullanıcının hareketlerini takip ediyor ve kullanıcıya özel, ilgileneceğini düşündükleri ve düzenli olarak gönderilenlerden daha fazla para kazanabileceklerini düşündükleri reklamlara yöneliyorlar.
Araştırmada test edilen 101 uygulamanın 56'sının kullanıcının numarasının bir şekilde özel bir şirkete yolladığını ortaya koydu. Yaklaşık 47'si cep telefonunun bulunduğu yeri ve beşi kullanıcıya ait yaş, cinsiyet ve diğer kişisel bilgileri veriyor.
Her iki firma bu tür uygulamaların gerçekleşmesine izin vermemeyi vaat etmiş olsa da, hem Apple'ın iPhone'unda hem de Google'ın Android'inde kullanıcının yer bilgilerinin paylaşıldığı ortaya çıktı.
Araştırma ABD'de yapıldı, ancak bu durumun dünyanın herhangi bir yerinde bu cep telefonlarını kullanan ve yükleme yapan tüm kullanıcılar için geçerli olduğu kaydediliyor.
Wall Street Journal tarafından gerçekleştirilen araştırma, cep telefonu kullanıcılarının izlenmekten kaçamayacaklarını, bilgisayardaki gibi 'cookies' yardımıyla yazılımın izlenmesini engelleme imkanı olmadığı kaydediliyor.
Diğer popüler uygulamalar arasında müzik uygulaması Pandora da var. Pandora, yaş, cinsiyet, yer, telefon ID'si gibi bilgileri paylaşıyor. Paper Toss adlı oyunun Android ve iPhone versiyonları, telefonun ID numarasını en az beş reklam şirketine göndediyor.
Uygulamalar, Apple App Store'u 2008'de açtığından beri son derece popüler hale geldi. Şimdi 300 binden fazla uygulama var. Google'ın Android'inde de 100'den fazla uygulama bulunuyor. Dünya genelinde uygulama satışlarının değerinin 7 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Google'dan bir sözcü, AdMob'unun uygulamalardan elde edilen bilgilere göre reklamları yönlendirdiğini kabul ederek, "Bizim odaklandığımız şey, kullanıcının yüklediği uygulama üzerinde kontrol sahibi olması ve uygulamanın hangi bilgiyi paylaştığının farkında olması" diye konuştu. Apple sözcüsü Tom Neumayr ise, "Müşterilerimiz için güçlü gizlilik koruma sistemleri oluşturduk, özellikle yer bilgisiyle ilgili olarak" diye konuştu.