Gazete Vatan Logo

"İngiliz istihbaratı Esad'la işbirliği yapıyor"

Suriye ile ilgili terör suçuna karıştığı iddiasıyla tutuklanan ve 7 ay sonra serbest bırakılan eski Guantanamo tutuklusu Moazzam Begg: "İngiliz istihbaratının, Esad rejimiyle, şüphelilerin ülkeler arası yasa dışı transferiyle ilgili işbirliği yaptığına dair kanıtlar buldum"

"İngiliz istihbaratı Esad'la işbirliği yapıyor"

İngiltere'de, Suriye ile ilgili terör suçuna karıştığı iddiasıyla tutuklanan ve 7 ay sonra serbest bırakılan eski Guantanamo tutuklusu Moazzam Begg, "İngiliz istihbaratının Esad rejimiyle işbirliği yaptığına dair kanıtlar bulduğunu" söyledi.

Üyeleri arasında eski Guantanamo tutukları da olan ve terörle mücadele mağdurlarıyla ilgili çalışmalar yürüten İngiltere'deki "CAGE" adlı kuruluşun direktörü olan 46 yaşındaki Begg, kuruluşun Londra'daki merkezinde Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı.

Bu yıl 25 Şubat'ta "Suriye ile ilgili terör eğitimi ve yurt dışında terörizme maddi destek vermek" suçlamasıyla tutuklanan Pakistan asıllı İngiliz vatandaşı Begg, İngiltere'de en ağır suçluların tutulduğu hapishane olarak bilinen Belmarsh hapishanesine konuldu.

"2012 yılında, Batı'nın muhalifleri desteklediği bir dönemde Suriye'ye iki kez gittim" diyen Begg, Suriye'ye gitme amacının, ABD'nin ve İngiltere'nin ülkeler arası yürüttüğü şüphelilerin yasa dışı transfer programıyla ilgili olduğunu kaydetti.

Moazzam Begg, avukatlarla Libya'ya giderek, yasa dışı transfer mağdurlarıyla bir araya geldiğini ve bunun sonucunda İngiliz hükümeti aleyhinde yasal süreç başlattıklarını anlattı. Begg, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Bu sırada, hem İngiltere'nin hem de ABD'nin, insanları Beşar Esad rejiminin eline teslim ettiklerini de öğrendim. Buna dair güçlü kanıtlarım oldu. Suriye'den döndüğümde bunu açıkça yazdım. İngiliz iç istihbarat servisi MI5, konuyla ilgili kendileriyle konuşup konuşmayacağımı sordu. Ben de tamam dedim. Avukatlar huzurunda bir araya geldik ve yaklaşık yarım saat görüştük. Sonra tekrar bu konuyu iyice araştırmak için yeniden Suriye'ye gittim. Dolayısıyla Suriye'ye gitmemin öncelikli nedeni, İngiliz istihbaratının Esad rejimiyle şüphelilerin ülkeler arası yasa dışı transferiyle ilgili işbirliği yaptıklarına dair kanıtlar bulmamdı."

İngiltere'de tutuklanmasını buna bağlayan Begg, bu yıl 25 Şubat tarihinde Batı Midlands polisinin Birmingham'daki evine geldiğini ve çocukları ile eşinin gözleri önünde gözaltına alındığını, bunun kendisi için onur ve gurur kırıcı olduğunu dile getirdi.

"Tek kişilik hücrede tutuldum"

Haberin Devamı

Polisin, arabasına tutuklanmasından 1,5 yıl önce yerleştirdiği dinleme cihazından elde ettiği bilgiler hakkında kendisini 4 gün boyunca sorguladığını kaydeden Begg, "Örneğin polis, 'Malcolm X' otobiyografi kitabımı kanıt olarak sunarak, radikal olduğumu savundu" dedi.

Belmarsh hapishanesinde 7 ay tutulan Begg, bu sürenin bir kısmında tek kişilik hücrede kaldığını ve çok tehlikeli tutuklular anlamına gelen "Kategori A" tutukluları arasında bulunduğunu söyledi. Begg, "Belmarsh'ta gördüğüm üzücü şeylerden biri, birçok genç Müslümanın Suriye ile ilgili tutuklu olmaları ve bazılarının dava tarihlerini bekliyor olmalarıydı. Bu kişilerin birçoğu, IŞİD'e katılmak istemedikleri için Suriye'den dönmüşler. Ancak İngiliz hükümeti bu kişilere dokunulmazlık vereceğine, hapse atmış" diye konuştu.

Begg hakkındaki suçlamalardan ön duruşmaya çıktığı 1 Ekim tarihinde aklandı ve serbest bırakıldı. Begg, "Hakkımdaki suçlamalardan aklandığımı açıkladıkları gün, mücadele etmeye o kadar hazırdım ki karara sevinemedim bile. Serbest bırakıldığımı diğer tutuklulara söylediğimde, Müslüman olanlar 'Allahü ekber' diye bağırdılar. Hapiste eşyalarımı onlara bırakarak, özgür bir insan olarak oradan ayrıldım" ifadelerini kullandı.

"İnsanları Suriye'de kalarak ölmekle, İngiltere'ye dönerek tutuklanmak arasında bir seçim yapmaya zorlayamazsınız. Üçüncü bir yol olmalı" diyen Begg, bundan sonra bunun için çalışacağını dile getirdi.

"Özür talep ediyorum"

Haberin Devamı

7 ay haksız yere Belmarsh hapishanesinde tutulduğunu savunan ve İngiliz hükümetinden özür talep eden Begg, daha önce verdiği bir demeçte, IŞİD'in rehin tuttuğu ancak daha sonra başını keserek öldürdüğü İngiliz vatandaşı Alan Henning'i kurtarmak için İngiliz hükümetine yardım talep ettiğini ancak hükümetin yardım talebini reddettiğini söylemişti.

İngiliz basınında geniş yer bulan Begg'in sözlerine karşılık İngiltere Başbakanı David Cameron, "Begg bir şeyler biliyorsa, bunları hükümetle paylaşmalıydı" demişti. Begg, Cameron'ın sözlerine ilişkin AA'ya şunları söyledi:

Haberin Devamı

"IŞİD lideri Ebubekir El Bagdadi'ye iki kez mektup yazdım. Bu mektupların gönderilmesi İngiliz hükümeti tarafından engellendi. Dolayısıyla Cameron'ın 'rehineleri tutanları kimin tuttuğunu biliyorsam bu isimleri hükümete vermem gerektiğini' dile getirmesi, hiç samimi değil. Rehineleri kimin tuttuğunu biliyoruz. Önemli olan bununla ilgili ne yapacağımız."

Türkiye'nin Suriye halkı için "tek yardım eli" olduğunu söyleyen Begg, "Türkiye Suriye halkına yardım etmeseydi, Suriye'de 200 bin kişi değil, 2 milyon kişi ölürdü. Türkiye, mülteci kamplarında Suriyelileri barındırarak tüm sorunlara karşın kardeşçe davranmıştır. Suriyelilerin bu yardımı unutacağını düşünmüyorum" dedi. Begg, "IŞİD ile Türkiye arasında bir ilişki olduğu" iddialarına ise inanmadığını kaydetti.

"İşkenceye maruz kaldım"

2002 yılının Ocak ayında Amerikan ve Pakistan istihbarat servislerince gözaltına alınan ve Guantanamo'ya gönderilmeden önce Afganistan Bagram'daki gözaltı merkezinde tutulan Begg, bu süre içerisinde birçok şeye şahit olduğunu anlattı.

İki kişinin askerler tarafından feci şekilde dövülerek öldürülmesine şahit olduğunu kaydeden Begg, "Aynı zamanda ben de işkenceye maruz kaldım. Amerikalılar, işkence yapıldığı için çığlıklarını duyduğum kişinin eşim olduğumu söylediler ve beni buna inandırdılar. Onlarla işbirliği yapmazsam beni Mısır ya da Suriye'ye göndereceklerini söylediler. Bu beni çok korkutmuştu, çünkü bu ülkelerin insanların işkenceye en çok maruz kaldıkları ülkeler olduğunu biliyordum" diye konuştu.

Terör örgütü El Kaide üyesi olduğu gerekçesiyle Guantanamo'da üç yıl tutulan 15 İngiliz vatandaşından biri olan Begg, serbest bırakıldıktan sonra işkenceye maruz kaldığı ve uzun süre kelepçeli olduğu için hem fiziksel hem de psikolojik sorunlar yaşadığını sözlerine eklerdi. Pakistanlı bir anne babanın çocuğu olarak 1968 yılında İngiltere'nin Birmingham şehrinde doğan Begg, 4 çocuk babası.