İngiliz basını: Deprem, dağılıyoruz!
İngiltere'de yapılan referandumda seçmenlerin ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar vermesi ülke basınında geniş yankı uyandırdı. İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian manşetinde “Bitti ve dışarıdayız. Avrupa Birleşik Krallık’a ‘şimdi çık’ diyor. İskoçya ‘kendi yolumuza gideceğiz’ diyor. Sterlin son 30 yılın en düşük seviyesini gördü.” ifadelerine yer verdi.
Gazetede Julian Borger’ın kaleme aldığı makalede ise “Bu oylama bir domino etkisini oluşturarak Birleşik Krallık’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, G-7 ve NATO’daki küresel etkisini zayıflatabilir.” değerlendirmesine yer verildi.
Ünlü İngiliz tarihçi ve yazar Timothy Garton Ash ise The Guardian için kaleme aldığı makalesinde, “Piccadilly Medyanı Londra’dan nasıl ayrılamıyorsa Britanya da Avrupa’dan öyle ayrılamaz. Avrupa bizim olduğumuz yer, kalacağımız yer. Britanya’nın kaderi ayrılmaz bir şekilde Avrupa’nın kaderi ile bağlı oldu. Böyle olmaya da devam edecek. Avrupalı bir İngiliz olarak bu benim siyasi yaşantımın en büyük mağlubiyeti.” değerlendirmesinde bulundu.
Daha önce okuyucularına ayrılık oyu vermeleri çağrısından bulunan tabloid The Sun gazetesi ise manşetinde Avrupa kıtası üzerinde zincirlerinden kurtulmuş bir Birleşik Krallık haritası kullandı. Gazete, “Elveda Almanya, Fransa ve diğerleri...Yeni bir Britanya prangalarından yükseliyor.” ifadesine yer verdi.
The Times gazetesi ise manşetinde “Brexit depremi” başlığını kullanırken, The Telegraph ise manşetinde “Yeni Britanya’nın doğuşu” ifadesini kullandı. Gazete İngiltere’nin AB’den ayrılması yönünde kampanya yürüten eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın bile referandum sonucundan sonra “üzgün” göründüğünü vurguladı.
The Telegraph gazetesinde Zia Weise tarafından kaleme alınan bir makalede ise “Türkiye hala AB'ye girmek isteyip istemediğine dair İngiltere tarzı bir oylama üzerine düşünüyor.” ifadesine yer verildi.
Makalede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İngiltere’deki referanduma ilişkin değerlendirmelerine yer verilirken Türkiye’nin AB katılım sürecini referanduma götürebileceği kaydedildi.
The Independent gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Oliver Duff ise makalesinde, “Britanya artık bölünmüş bir ulus. Şu anda bölünmüş bir ülke olarak görünüyoruz. Kimse bu oylamanın ulusal bir tartışmayı nihayete erdirdiğini söyleyemez. Aksine yeni bir tartışmayı başlattı.” ifadelerini kullandı.
Brexit karşıtı protestolar
AB referandumu sonucu dün akşam özellikle İskoçya’nın Edinburgh ve Glosgow şehirlerinde yüzlerce kişi tarafından protesto edildi.
AB referandumunda İskoçya yüzde 62 ile birlikte kalma yönünde oy kullanmıştı. İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Nicola Sturgeon, İskoçya'nın bağımsızlığına yönelik yeni bir bağımsızlık referandumunun gündeme gelebileceğini söylemişti.
İngiltere’nin başkenti Londra’da da The Sun gazetesi önünde toplanan AB destekçileri referandumdan çıkan Brexit kararını ve gazetenin AB karşıtı yayınlarını protesto etti.