‘İmzalamam’ dedi, kovdu
Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov, ülkenin isminin değiştirilmesi yönünde Yunanistan ile varılan anlaşmayı kendisine sunan Başbakan Zaev’i cumhurbaşkanlığı sarayından kovdu
Makedonya ile Yunanistan arasında 27 yıldır süren isim krizi, tarafların başbakanları tarafından hazırlanan anlaşmaya karşın hız kesmeden sürüyor. Son olarak Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, ülkenin isminin değiştirilmesi yönünde Yunanistan ile varılan anlaşmayı imzalamayacağını açıkladı.
Ulusa seslenen Ivanov, “Bu zarar verici ve insanlık tarihinde benzeri görülmemiş anlaşma benim açımdan hükümsüz ve kabul edilemez. Bu anlaşma anayasayı, kanunları ihlal ediyor, devlet kurumlarını yıkıyor. Bu ‘politik inisiyatif’in altına imza atmayacağım” diye konuştu.
Başbakan Zoran Zaev ile Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov, Ivanov’un, anlaşma metnini Ivanov’a sunmak üzere cumhurbaşkanlığı sarayına gittiklerini, ancak Ivanov’un konuyla ilgili konumayı reddettiğini söyledi. Yerel basın, Ivanov’un Zaev’le sadece 2 dakika görüştüğünü, ardından görüşmenin sona erdiğini duyurdu.
Onaylamak zorunda
Ivanov, anlaşma uyarınca ülkesinin adını Makedonya Cumhuriyeti’nden ‘Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ne değiştirecek olan anlaşmanın Yunanistan’a çok fazla taviz verdiğini savunuyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la ile Zaev arasında Salı günü varıldığı açıklanan anlaşmanın bu hafta sonunda her iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından imzalanması bekleniyor. İmzalanmasının ardından Makedonya meclisine gelecek olan anlaşma burada oylamaya sunulacak ve eğer yeterli oyu alırsa cumhurbaşkanının onayı için Ivanov’a gönderilecek. Ivanov’un bu kararı meclise geri gönderme yetkisi bulunuyor, ancak meclis ikinci bir oylama ile yine aynı kararı alırsa o zaman cumhurbaşkanının anlaşmaya onay vermesi gerekiyor.
‘Mitinglerden korkmuyorum’
Makedonya’da bunlar yaşanırken son 24 saatte 2 kez televizyona çıkan Yunan Başbakanı Çipras, anlaşmaya karşı çıkan Savunma Bakanı Panos Kammenos ve muhalefetteki ‘Yeni Demokrasi Partisi’ne rest çekti. Çipras, varılan anlaşmanın Atina’nın taleplerini karşıladığını vurgularken, “Beni mitinglerle korkutamazlar” diye konuştu. Çipras, milliyetçi kesimden gelen tepkilere karşın anlaşmanın meclis onayı alması için elinden geleni yapacağı mesajını verdi. Kammenos ve Yeni Demokrasi Partisi üyeleri, onay için meclise geldiği zaman anlaşmaya karşı çıkacaklarını açıklamışlardı. Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim krizi, Makedonya’nın 1991’de Yugoslavya’dan ayrılmasından bu yana iki ülke ilişkilerini olumsuz etkiliyordu. Makedonya ismini ‘eski Yunan mirası’ olarak nitelendiren Yunanistan, ülkenin kuzeyinin de aynı isimle anılmasının komşu ülkenin toprak talep etmesine yol açabileceği endişesi taşıyor ve Makedonya’nın ismini değiştirmesini talep ediyordu. Eski Yugoslav cumhuriyetinin ismini değiştirmeyi reddetmesi nedeniyle Yunanistan, Makedonya’nın Avrupa Birliği ve NATO üyeliğine karşı çıkıyordu.