'Güvenlik duvarı yasadışı'
İsrail'in Batı Şeria'da inşa ettiği güvenlik duvarına Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organından onay çıkmadı. İsrail hükümeti kararı yok sayacağını açıkladı. Ancak BM yaptırımları gündeme gelebilir
Birleşmiş Milletlerin en yüksek yargı organı Lahey Adalet Divanı, israil'in Batı Şeria'da inşaasını sürdürdüğü "Güvenlik Duvarı" nın yasadışı olduğuna karar verdi. Mahkeme, bire karşı 14 oyla aldığı kararla ilgili, İsrail'den 4'te biri tamamlanan duvarın yıkılmasını istedi. İsrail Hükümeti'nin inşaat için toprakları kamulaştırılan Filistinliler'e tazminat ödemesi de kararlaştırıldı. Buna rağmen, BM Genel Kurulu ya da Güvenlik Konseyi'nde İsrail'e siyasi yaptırımın gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.
'Kararı tanımayız'
Uzmanlar, kararı Adalet Divanı'nın 58 yıllık tarihinin en önemlisi olarak nitelerken İsrail "kararı yok sayacaklarını" duyurdu. Adalet Bakanı Yosef Lapid, "AB'li yargıçlar İsrail için karar veremez. Lahey bizi bağlamıyor" dedi. İsrail'in tepkisinin ardında, BM'de bu ülke aleyhine karar alınmasını sürekli veto eden ABD'ye duyulan güvenin etkili olduğu belirtiliyor. ABD yönetimi de "Lahey bu sorunun için uygun platform değil" açıklamasıyla beklentiyi doğruladı. Karara ret oyu veren tek yargıcın da Amerikalı olması dikkat çekti. İsrail, duvarın intihar bombacılarını durdurduğunu vurgularken Filistinliler topraklarının işgal edildiğini savunuyor.