Gürcistan'dan tepki! Rusya ve Güney Osetya'nın askeri işbirliği...
Gürcistan'ın Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Rakviaşvili, Rusya'nın tavrının tüm bölgeyi askeri istikrarsızlığa yönlendirdiğini söyledi
Gürcistan'ın Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Davit Rakviaşvili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın bazı askeri birliklerinin Rus ordusuyla birleşmesi müzakerelerinin yürütülmesi amacıyla Rusya Savunma ve Dışişleri bakanlıklarını görevlendimesine tepki gösterdi.
Rakviaşvili, ülkeden tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın işgal hattında incelemelerde bulundu.
Tiflis yönetiminin kontrol ettiği bölge ile işgal altındaki Güney Osetya'nın sözde sınır hattında Rus askerleri tarafından çekilmiş tel örgülerin gerisinde kalan Gürcistan vatandaşlarıyla görüşen Rakviaşvili, işgal edilmiş topraklarda insanların askeri tehdit altında yaşadıklarını ifade etti.
Rakviaşvili, burada yaptığı konuşmada, Putin'in, Güney Osetya ile yapılacak askeri işbirliği müzakerelerinin yürütülmesi görevini Savunma ve Dışişleri bakanlıklarına veren kararnameyi imzalamasına tepki göstererek, Rusya'yı bölgenin güvenliğini tehdit etmekle suçladı.
"Rusya'nın işgal ettiği topraklardaki faaliyetleri, sadece Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini değil, tüm bölgeyi askeri istikrarsızlığa yönlendiriyor." ifadesini kullanan Rakviaşvili, işgal altındaki Gürcü topraklarının Rus askeri birliklerinin faaliyet gösterdiği bölgelere dönüştüğünü dile getirdi.
Rakviaşvili, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'daki yasa dışı faaliyetlerini kabul etmeyeceklerini söyledi.
Rusya ile Güney Osetya'nın askeri işbirliği
Putin, Güney Osetya ile yapılacak askeri işbirliği müzakerelerinin yürütülmesi görevini Savunma ve Dışişleri bakanlıklarına veren kararnameyi dün imzalamıştı.
Kararnamede, "Rusya Federasyonu yönetimi, Rusya ve Güney Osetya arasındaki Güney Osetya'nın bireysel askeri birliklerinin Rusya silahlı kuvvetleriyle birleşmesi anlaşmasının imzalanmasına yönelik teklif kabul edilsin." ifadelerine yer verilmişti.
Rusya ile Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya arasında 2015 yılında imzalanan "ittifak ve entegrasyon" anlaşmasına göre, Rusya, Güney Osetya'nın savunma ve güvenliğini sağlayacak.
Anlaşmada, Güney Osetya Silahlı Kuvvetlerine ait bazı askeri birliklerin Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri'ne dahil olacağı belirtilirken, tarafların birine askeri saldırının yapılması durumunda diğer tarafın da bu saldırıya uğramış kabul edileceği kaydediliyor.