Güney Amerika'da, FETÖ anlatıldı
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Panama ve Kolombiya temaslarına ilişkin, "Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) okullarının, kurumlarının, kültür merkezlerinin, iş adamlarının, adı ne olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil etmediğini ifade ettik." dedi.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) davetiyle 21-23 Kasım'da Panama’da düzenlenen "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin İş Dünyası: Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini Geliştirmek" adlı foruma katılan KEFEK heyeti Kolombiya'da da temaslarda bulundu.
KEFEK Başkanı Katırcıoğlu, temaslarından sonra yaptığı açıklamada, Bogota’da gerçekleştirdikleri toplantılarda kadın erkek fırsat eşitliği konusundaki çalışmalarını ve 15 Temmuz sürecini birinci ağızdan anlatma fırsatı bulduklarını söyledi.
FETÖ’nün Güney Amerika’da da faaliyet gösterdiğini ve bu ülkelerin de aynı tehlikelerle karşı karşıya kalacağını, bir araya geldikleri yetkililerle paylaştıklarını anlatan Katırcıoğlu, "Malum yapının okullarının, kurumlarının, kültür merkezlerinin, iş adamlarının, adı ne olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil etmediğini ifade ettik." dedi.
Katırcıoğlu, FETÖ’nün faaliyetlerini anlattıkları yetkililerin, "Bizim bu kadar çatışmamız, sorunumuz varken bir de FETÖ sorunu yaşamak istemeyiz." şeklinde tepki verdiklerini aktardı.
FETÖ’nün, Kolombiya’daki bazı sivil toplum kuruluşlarına "Size Türkiye’yi gezdirelim" şeklinde teklifler götürdüğünü öğrendiklerini belirten Katırcıoğlu, paralel yapıya karşı çok hızlı davranılması gerektiğine dikkati çekti.
"Türkiye Maarif Vakfının yoğun çalışması gerekiyor"
Türkiye Maarif Vakfının Güney Amerika’da da yoğun bir çalışmaya başlaması gerektiğini vurgulayan KEFEK Başkanı Katırcıoğlu, bir araya geldikleri muhataplarına bilhassa eğitim alanında Maarif Vakfının her türlü desteği vereceğinden söz ettiklerini anlattı.
Katırcıoğlu, Kolombiya’daki temaslarının verimli geçtiğini ifade ederek Türk iş adamlarının sadece yakın coğrafyada çalışmaması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin henüz Latin Amerika’ya tam ulaşamadığını ve bölgenin çok iyi fırsatlara sahip olduğunu söyleyen Katırcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu ülkelerle aramızda vize engeli yok, rahatlıkla gidip geliniyor. Burada yapılan yatırımlarla ülkemize katkı sağlamaları mümkün. Dolayısıyla tüm iş adamlarına, eğitimcilere, Türkiye sevdası olanlara, Kolombiya’da, Panama’da ve diğer Latin Amerika ülkelerinde girişimlerde bulunmalarını öneriyorum."
"Bölge ülkeleri Türkiye'nin ilgisinden memnun"
Latin Amerika ülkelerindeki kadınların sorunlarının KEFEK'in takibinde olduğunu ifade eden Katırcıoğlu, dünyanın neresinde olursa olsun, herhangi bir parlamentoda kadına dair yapılan her çalışmayı izleyen bir sistem üzerinde çalıştıklarını ve Güney Amerika ülkelerinin de bu sisteme dahil olmak istediklerini kaydetti.
Katırcıoğlu ayrıca bu iki ülkede toplantı yaptıkları yetkililerin, Türkiye ile çalışmak istediklerini ve Türkiye'nin bölgeye olan ilgisinden memnun olduklarını belirtti.
KEFEK’in Kolombiya temasları
Başkan Katırcıoğlu, KEFEK Sözcüsü ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz ile KEFEK üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet’in yer aldığı heyetin Kolombiya temasları 3 gün sürdü.
Kolombiya Senatosu Kadın Eşitliği Yasal Komisyonu ile toplantı yapan KEFEK heyeti, Kolombiya Devlet Başkanlığı Kadın Erkek Eşitliği Danışmanı Martha Ordonez Vera ile de bir araya geldi.
Cinsiyet Eşitliği ve İnsan Hakları Derneği Bölgesel Merkezi (HUMANAS) ve Kolombiya Yönetici Eşleri Topluluğu (ASODAMAS) ile de görüşen heyet daha sonra Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) buradaki ofislerini ziyaret etti.