Guam üssü artık Kim’in menzilinde
Kuzey Kore, ABD’nin uyarılarına karşın 20 gün içinde ikinci kez Japonya üzerinden füze fırlattı. 3 bin 700 kilometre yol kat eden füze, Pyongyang’ın ABD’nin Guam Adası’ndaki üssünü vurabileceğini de göstermiş oldu
Kuzey Kore, nükleer silah programı nedeniyle ağır uluslararası yaptırımlara maruz kalmasına karşın, Japonya’nın üzerinden geçip Büyük Okyanus’a düşen bir füze denemesi daha gerçekleştirdi. Japonya Devlet Bakanı Yoshihide Suga, füzenin Hokkaido Adası’nın üzerinden geçtiğini ve adanın 2 bin kilometre doğusunda Büyük Okyanus’a düştüğünü belirtti. Güney Kore askeri yetkilileri, füzenin Başkent Pyongyang yakınlarından fırlatıldığını ve 3 bin 700 kilometre havada kaldığını açıkladı. Uzmanlar bu mesafenin, ABD’nin Büyük Okyanus’taki adası Guam’ı vurmak için yeterli olduğu yorumunu yapıyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçtiğimiz ay Guam Adası’nı hedef alan füze denemesi düzenleme talimatı vermiş, ancak artan gerilimin ardından deneme belirsiz bir tarihe ertelenmişti.
Kuzey Kore son olarak 29 Ağustos’ta benzer bir füze denemesi yapmış, o füze de Japonya’nın üzerinden geçerek okyanusa düşmüştü.
‘Tehdit değildi’
ABD ordusu, füzenin fırlatılmasında hemen sonra orta menzilli bir balistik füze tespit ettiklerini, ama bu füzenin Kuzey Amerika ya da Guam’a tehdit oluşturmadığını açıkladı. Japon basını ise, deneme sırasında Japonya’da alarmların çaldığını ve Hokkaido Adası sakinlerine barınaklara gitmeleri çağrısı yapıldığını yazdı. Kuzey Kore Eylül ayı başında füzelere yerleştirilebilen bir hidrojen bombası geliştirdiğini iddia etmişti.
‘Yeni önlemler’
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore’ye yönelik ‘yeni önlemler’ alınması çağrısında bulundu ve “Devam eden provokasyonlar, sadece Kuzey Kore’nin diplomatik ve ekonomik izolasyonunu derinleştirir” dedi. Japonya Başbakanı Shinzo Abe de füze denemesini ‘kabul edilemez’ şeklinde nitelendirdi ve “Uluslararası toplum bir araya gelmeli ve eylemleriyle dünya barışını tehdit eden Kuzey Kore’ye açık bir mesaj göndermeli” ifadesini kullandı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD ve Japonya’nın talebiyle dün yeniden acil olarak toplandı. BMGK hafta içinde, şimdiye kadarki en büyük nükleer denemesinin ardından Kuzey Kore’ye yeni yaptırımları oybirliğiyle kabul etmişti. BMGK bu kararı, Kuzey Kore’nin Japonya’ya doğru ‘hidrojen bombası’ taşıma kapasitesine sahip olduğunu iddia ettiği füzeyi fırlatmasından sonra almıştı.
Yaptırım kararından sonra Kuzey Kore de Japonya’yı ‘sulara batırma’, ABD’yi ise ‘küle ve karanlığa çevirme’ tehdidinde bulunmuştu.
6 dakikada karşılık verildi
Güney Kore ordusunun, Kuzey Kore’nin dün Japonya üzerinden geçen füzesinden 6 dakika sonra 2 adet Hyunmoo-2 füzesi fırlattığı açıklandı. Yonhap haber ajansına göre Güney Kore füzelerinden birisi Güney Çin Denizi’ne 250 kilometre mesafedeki simüle hedefi başarıyla vurdu. İkinci füzenin ise denize düştüğü kaydedildi. Habere göre füzeler, henüz Kuzey Kore’nin füzeleri havadayken fırlatıldı. Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore’nin füze fırlatma hazırlığı yaptığını önceden tespit ettikleri için ‘anında’ karşılık verebildiklerini vurguladı.
En uzun uçuş
Kuzey Kore’nin fırlattığı son orta menzilli füze, bugüne kadar en uzun süre havada kalmayı başaran füzesi oldu. Uzmanlar, 3 bin 700 kilometre yol kat eden ve 770 kilometre irtifaya ulaşan füzenin, Pyongyang’ın en gelişmiş füzelerinden Hwasong-12 olabileceğini düşünüyor. Kuzey Kore’nin kıtalararası Hwasong 14 füzesinin havada açısını değiştirerek görece yakın hedeflere yönlendirebileceğini de öngörüyor.
‘ABD Kanada’yı korumayacak’
Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı’ndan (NORAD) Kanadalı Komutan Yardımcısı Korgeneral Pierre St-Amand, ABD’nin, Kuzey Kore’nin olası füze saldırısında Kanada’yı korumayacağını söyledi. St-Amand, Kanada Parlamentosu Savunma Komitesi’nin Kanada’nın Kuzey Kore tarafından bir saldırıya hazır olup olmadığı konusundaki oturumunda yaptığı açıklamada, ABD’nin mevcut politikasında, füze saldırısında Kanada’yı savunmasına dair bir hüküm bulunmadığını belirtti. St-Amand, NORAD’ın, füze Kanada’ya doğru ilerlerken bile, ABD’nin nasıl hareket edeceğini oturup izlemekten başka seçeneklerinin olmadığını kaydetti. Kanada’nın, 2005’te ABD’nin füze savunma kalkanı programdan çıkması tartışmalara neden olmuştu.