Gazete Vatan Logo

Grönland, kutupların petrol kralı ülkesi oldu

Dünyanın en büyük adası olan Grönland, ‘sancısız’ ve ‘sessiz’ bir şekilde Danimarka’dan yarı-bağımsızlığına kavuştu

Yaklaşık 300 yıldır Danimarka’nın egemenliğinde olan 58 bin nüfuslu özerk bölge Grönland, resmi dili Kaallisut’a, kendi yasalarına sahip olacak ve 50 milyar varil potansiyel petrol rezervini de kendisi idare edecek. Ülkenin başkenti Nuuk’ta gerçekleştirilen törende Danimarka Kraliçesi Margrethe, bağımsızlığı müjdeleyen resmi hükmü, Grönland Meclis Başkanı’na teslim etti. Binlerce Grönlandlının katıldığı törene ABD dahil olmak üzere 17 ülkeden temsilciler de katıldı. Artık yarı-bağımsız bir ülkenin Başbakanı olan Kuupik Kleist konuşmasında “Başka ülkeler bağımsızlığa kavuşmak için birçok fedakarlıkta bulunmak zorunda kaldı ancak biz bağımsızlığımızı diyalog ve karşılıklı saygıyla kazandık” dedi. Grönlandlılar artık uluslararası hukuka göre Danimarkalılar’dan farklı bir halk olarak kabul edilecek. Ancak savunma ve dışişlerinde son söz Danimarka’ya ait olacak.

Buzullar eriyor ada çıkıyor

Son yıllarda küresel ısınmanın etkisini artırmasının ardından, buzulların erimesiyle ortaya çıkacağı tahmin edilen Grönland’ın zengin petrol ve mineral kaynaklarına kimin sahip olacağı sorunu dünya çapında büyük tartışmalara yol açmıştı. Tartışmaların ardından 6 ay önce yapılan özerkliğin genişletilmesi referandumunda Grönladlıların yüzde 76’sının daha fazla bağımsızlık istediği ortaya çıktı. Danimarka’yla imzalanan yeni anlaşmaya göre 32 alanda bağımsızlık kazanan Grönland, petrol, doğal gaz, altın ve elmastan elde ettiği gelirin yarısını, kendisine yıllık 637 milyon dolar sağlayan Danimarka’ya verecek. 1721’den bu yana Danimarka’nın hükmünde olan ülke, 1979’da özerklik statüsü kazanmıştı.

Yalnızca 2 trafik ışığı var

Grönland dünyanın tatlı su kaynaklarının yüzde 10’una sahip ve toprakların yüzde 80’i buzullarla kaplı. Şehirleri birbirine bağlayan karayolları olmadığı için ulaşım büyük ölçüde tekne ve uçaklarla sağlanıyor. Grönland’da her ikisi de 15 bin kişinin yaşadığı başkent Nuuk’ta olmak üzere yalnızca 2 tane trafik ışığı bulunuyor. Kişi başına düşen milli gelir 20 bin dolar. En büyük sosyal sorun alkolizm, işsizlik ve aile içi şiddet ve yüksek intihar oranları.

En büyük yüzölçümüne sahip 14’üncü ülke

Ülkenin gayri safi milli hasılanın yüzde 30’unu Danimarka sağlıyordu.

- Nüfus: 58 bin kişi

- Yüzölçümü: 2.1 milyon km kare

- Gayri safi milli hasıla: 1.1 milyar dolar

- Kişi başına düşen milli gelir: 20 bin dolar

Haberin Devamı