Göçmen anlaşmasına BM engeli
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Brüksel ile Ankara arasında varılan anlaşma uyarınca Yunan adalarında kurulan mülteci merkezlerinde görev almayacak
Avrupa Birliği ile Türkiye arasında mülteci krizinin çözümüne ilişkin varılan anlaşmaya Birleşmiş Milletler’den (BM) itiraz geldi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), anlaşma uyarınca Yunan adalarında, Türkiye’den gelen mültecilerin alıkonulması için oluşturulan merkezlerde görev almayacağını açıkladı. UNHCR sözcüsü, Reuters ajansına verdiği demeçte, 20 Mart’ta yürürlüğe giren anlaşmaya uyarınca Yunan adalarına ulaşan mültecilerin, toplama merkezlerinde istekleri dışında tutulduğunu, bunun da komiserliğin politikalarına aykırı olduğunu belirtti.
20 Mart’a kadar Yunan adalarına çıkış yapan mülteciler, diledikleri takdirde toplama merkezlerinden ayrılarak feribotlarla ana karaya geçiyor, oradan da sığınma başvurusu yapacakları ülkelere gitmek için Balkan ülkelerine geçiyorlardı. Anlaşmayla bu geçişler durdurulmuş oldu.
Sadece yardım edecekler
UNHCR yetkilileri, bundan sonra sadece Yunan adalarının sahillerinde, Türkiye tarafından gelen mültecilere yardım çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.
Bu arada UNHCR Avrupa Bürosu Direktörü Vincent Cochetel de, anlaşma uyarınca Yunan adalarındaki mültecilerin Türkiye’ye 4 Nisan’dan itibaren gönderilmeye başlanmasının gerçekçi bir tahmin olmadığını savundu. Cochetel, özel durumdaki sığınma başvurusu yapan kişiler ile ilgili hukuki sürecin bu kadar kısa sürede tamamlanamayacağını kaydetti.
Türkiye’nin listesi hazır
Türk Dışişleri, Brüksel’le varılan anlaşma uyarınca Türkiye’den AB ülkelerine gönderilecek 25 bin mültecinin isim listesinin Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nce hazırlandığını duyurdu. Anlaşmaya göre Yunan adalarından Türkiye’ye gönderilecek her Suriyeli karşılığında, Türkiye’de bulunan Suriyelilerden birisi AB ülkelerine gönderilecek. AB Türkiye’den bu yıl 72 bin mülteci alabileceğini açıklamıştı.