'Gizli kalması gereken tek toplantıydı'
New York Times, gündemi sarsan ses kaydıyla ilgili, “Eğer tek bir toplantının gizli kalması gerekiyorsa, o işte bu toplantıydı” yorumunu yaparken, Economist ise “Erdoğan’ın çıkışı yok” yorumunu yaptı.
DÜNYA BASINI BİRİNCİ SAYFADAN VERDİ
Dışişleri Bakanlığı’ndaki güvenlik toplantısının dinlenmesine yönelik ses kayıtlarının ortaya çıkması ve sonrasında YouTube’ye erişimin engellenmesine dünya basını geniş yer verdi.
Yunan Ethnos ve Kathimerini gazeteleri ile İngiliz Financial Times ve Amerikan Wall Street Journal gazeteleri yasağı birinci sayfalarına taşıdı.
'SİYASİ KAVGAYI DAHA DA KIZIŞTIRDI'
ABD’nin saygın gazetesi New York Times “Eğer tek bir toplantının gizli kalması gerekiyorsa, o işte bu toplantıydı” yorumunu yaparken, Financial Times “Kayıt, pazar günkü seçimler öncesinde siyasi kavgayı daha da kızıştırdı” diye yazdı. Dış basında yer alan bazı yorumlar özetle şöyle:
New York Times (ABD): “Eğer tek bir toplantının gizli kalması gerekiyorsa, o işte bu toplantıydı. Fakat görünen o ki Türkiye’de çok az kişi; bu toplantıyı dinleyenlerin, kaydedenlerin ve yayanların yeteneklerinin ötesinde. Türkiye aylardır sızan görüşmeleri dinliyor ama bu en dramatiğiydi. Türk ulusal güvenliğinin kalbi vuruldu”.
'SIĞ DEMOKRASİ BOCALIYOR'
Financial Times (İngiltere): Youtube’a konan son ses kaydı daha önce Erdoğan ve yakın çevresi arasında geçtiği öne sürülen, zan altında bırakıcı kayıtlardan daha da yakıcı görünüyor. Kayıt, pazar günkü seçimler öncesinde siyasi kavgayı daha da kızıştırdı. Gazetede bir yorumda da ‘Erdoğan’ın sığ demokrasi anlayışı bocalayacak” ifadesi yer aldı.
'ERDOĞAN BUNDAN SONRA NE YAPABİLİR?'
Economist (İngiltere): Erdoğan bundan sonra ne yapabilir? Ağustos’ta cumhurbaşkanlığına aday olmayı umuyordu. Ancak son yaşananlar, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına çıkma şansını azalttı. Bu büyük ölçüde cumhurbaşkanının yetkilerini artıracak düzenlemeler yapamamasından kaynaklanıyor. Bu başbakan olarak kalmasını sağlar ve belki gelecek yıl yapılacak seçimler erkene alınır. Özetle söylemek gerekirse Erdoğan’ın çıkışı yok. Fakat bulsa, ülkesi için iyi olur”.
'HALKI BÖLME STRATEJİSİ'
Guardian (İngiltere): “Erdoğan, yolsuzluk iddiaları karşısında, halkı sadık olanlar ve hainler olarak bölme stratejisini benimsemiş görünüyor. ‘Türkiye’de insanların yarısı Erdoğan’ı koşulsuz seviyor. Diğer yarısı da gerçekten nefret ediyor. Bir ülkeyi böyle nasıl yönetebilirsiniz?
Yunanistan’da yayımlanan Ethnos ve Kathimerini gazeteleri, İngiliz FT gazetesi ile ABD’de yayımlanan WSJ gazetesi Türkiye’deki YouTube yasağına birinci sayfalarında yer verdi.
Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü):
'İLKEL BİR HÜKÜMET SANSÜRÜ'
“Seçimler arifesinde olunduğu, Başbakan Erdoğan’ın YouTube ile ilgili daha önceki açıklamaları birleştirildiğinde, Youtube erişimini ülke çapında tamamen yasaklamaları ilkel bir hükümet sansürüdür. YouTube’a erişim derhal sağlanmalı ve yetkililer ihlallere ve karşıt görüşlere yer veren siteleri yasaklamaktan vazgeçmelidir”.
Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü):
'YASAK KEYFİ VE KUŞKULU'
Türkiye Youtube’u da kapatarak ifade özgürlüğünü engelliyor. Belli bir içerik yüzünden bütün bir internet sitesini kapatma kararı keyfi, orantısız ve kuşku uyandırıcı biçimde ifade özgürlüğünün ve bilgiye internette erişimi özgürlüğünün ihlalidir. Youtube ve Twitter’a erişim gecikmeden tekrar sağlanmalıdır”.