Gambiya'da devlet başkanı seçimi
Gambiya Seçim Komisyonu Başkanı Alieu Momar Nije, ülkede dün düzenlenen devlet başkanı seçimiyle ilgili resmi sonuçların henüz belli olmadığını ancak mevcut Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in seçimi kaybettiğini kabul eden açıklamalar yaptığını belirtti.
Seçim Komisyonu Başkanı Nije, gazetecilerin sorularını cevaplarken, halkın dün sandık başına giderek oy kullandığını hatırlattı.
Ülkeyi 22 yıldır yöneten Jammeh'in nihai sonuçlar açıklanmamış olmasına rağmen başkanlık yarışını kaybettiği yönünde değerlendirmelerde bulunduğuna dikkati çeken Nije, "Jammeh, ülkede dün gerçekleştirilen seçimi kaybettiğini düşünüyor." dedi.
Öte yandan oy verme işleminin sona erdiği saatlerde internet hizmetinde kesintilerin yaşandığı ülkede, 500 bine yakın seçmenin oy kullandığı tahmin ediliyor.
Batı Afrika ülkesi Gambiya'daki seçim, Jammeh ve hükümete yöneltilen, muhalefetin baskıya uğradığı suçlamaları gölgesinde gerçekleştirilmişti.
Jammeh'in seçimdeki en güçlü rakipleri olarak Gambiya Demokratik Kongresi (GDC) partisinin kurucu lideri Mamma Kandeh ve Birleşik Demokrat Partisinin (UDP) adayı Adama Barrow gösteriliyordu.
Ayrıca ülkenin ilk kadın başkan adayı Isatou Toruay da bu seçimde başkanlık için yarıştı. Dış basında ilgi gören Toruay, devletin resmi yayın organlarındaki seçim kampanyalarında sansüre uğradığını öne sürmüştü.
Seçimlerde 7 muhalif partiyi tek çatı altında birleştiren UDP, devlet başkanlığını adaylarının kazanması halinde Gambiya'nın, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve İngiliz Milletler Topluluğuna yeniden taraf olacağı yönündeki ifadeleriyle dikkati çekmişti.
Gambiya, eski İngiliz sömürgesi ülkelerin bir araya gelerek oluşturduğu İngiliz Milletler Topluluğundan 2013 yılında "neo-kolonyal bir organizasyonun üyesi olmayacağız." diyerek ayrılmıştı.
UDP aynı zamanda, adaylarının seçimden galip çıkması halinde tüm siyasi mahkumların serbest bırakılacağını ve medyayla ilgili kanunların yeniden düzenleneceğini de duyurmuştu. UDP'nin vaatleri arasında devlet başkanının yetkilerinin kısıtlanması da bulunuyor.
Halka, seçimin güvenliğini tehlikeye sokacak davranışlardan uzak durmaları çağrısı yapan Jammeh'in 1994'den bu yana iktidarda olduğu Gambiya'da, 800 binden fazla seçmenin oy kullanması bekleniyordu.