Fransız yargısı burkini yasağını kaldırdı
Fransa’da 26 tatil bölgesinde yerel yönetimlerce uygulamaya konulan haşema (burkini) yasağı, Danıştay tarafından kaldırıldı. Yasak için İnsan Hakları Birliği (LDH) sivil toplum örgütü ve İslamafobi ile Mücadele Derneği (CCIF) yargıya taşımıştı.
Fransız Danıştayı, Fransız Rivierası’nda bulunan Villeneuve-Loubet Kasabası’nda uygulama geçirilen burkini yasağının kaldırılmasına karar verdi. Danıştay’ın kararına gerekçe olarak, belediyelerin böyle bir yasak uygulama yetkisi bulunmamasını gösterdi.
Danıştayın kararı bağlayıcı olduğu için, yasağı uygulayan tüm yerel yönetimler karara uymak zorunda. Kamuoyu yoklamalarına göre Fransız vatandaşlarının çoğunluğu yasağın doğru olduğunu savunuyordu. Ifop şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre Fransız halkının yüzde 64’i yasağı destekliyor. Kamuoyundaki haşema yasağı tartışması hükümete de sıçramıştı. Başbakan Manuel Valls, haşemanın ‘kadınların köleliği’ anlamına geldiğini söylerken, Eğitim bakanı Najat Vallaud-Belkacem ise her ne kadar bir feminist olarak haşemayı doğru bulmasa ‘yasağın onaylanamaz olduğunu’ belirtmişti. LDH ve CCIF daha önce yasağı Nice kentinde bir mahkemeye taşımış, ancak itirazlarına olumlu cevap alamamıştı. İdari mahkeme, yasağın, kamuya açık alanlarda dini sembollerin sergilenmesine sınırlar getiren 2004 tarihli yasanın kapsamına girdiğine hükmeşti. Sivil toplum örgütleri de bunun üzerine yasağı Danıştay’a taşıdı.
Yasağa tepki çığ gibi
Fransa Eğitim Bakanı Najat Vallaud Belkacem yasağın “Irkçı söylemleri güçlendireceğini ve yangına körükle gitme maksadı taşıdığını” söyleyerek memnuniyetsizliğini belirtirken, aşırı sol lider Jean-Luc Melenchon Fransa’nın daha önemli ve acil sorunları olduğuna vurgu yaparak “Burkini yasağı olacaksa tüm dinlere ait giysi ve takıların da yasaklanması gerekir, Yahudi kipası, koyun derisinden yapılan şapka gibi” diyerek yasağı eleştirdi. Sosyalist Parti milletvekili Sebastian Denaja, Nice plajında yaşanan olayın kendisini allak bullak ettiğini aktarırken, Cumhurbaşkanlığı adaylarından Eski Eğitim Bakanı Benoit Hamon, “Müslümanlara karşı yükselen bu hastalıklı tepki ne zaman sona erecek” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Isabelle AdjanI: Gülünç ve tehlikeli
İtalya Dışişleri Bakanı Algelino Alfonso, inançlara saygılı bir anayasaya sahip ülkesinde bu tür bir yasağın olamayacağını söylerken, Londra Belediye Başkanı Sadık Han Paris’te bulunduğu sırada yöneltilen konuyla ilgili bir soruya “Kadınların ne giyeceğine karışmayın” ifadeleriyle yanıt verdi. Yasağa sanat dünyasından da tepkiler gelmeye devam ediyor. Ünlü Fransız aktris İsabelle Adjani, yasağı “Gülünç ve tehlikeli” bulduğunu söylerken, Amerikalı oyuncular Susan Sarandon ve Sarah Silverman yasağı kınayan açıklamalarda bulundu. Silverman sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Fransa’dan “Tiksindirici ülke” olarak bahsederken, “Gerçekten kimi ve neyi koruyorsun?” sorusuyla Fransa yönetiminin kararını eleştirdi.
n DIŞ HABERLER