Fransız Diyaneti ile ‘ılımlı İslam’
Yaklaşık 6 milyon Müslümana ev sahipliği yapan Fransa, islami radikalleşmenin önüne geçmek için köklü bir değişikliğe hazırlanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, devlet kontrolünde bir ılımlı İslam için Diyanet İşleri’ne benzeyen bağımsız bir oluşum kuruyor
Fransa, Müslüman derneklerin faaliyetlerinin ülkede radikalleşmeyi yüzde 900 oranında artırdığı ve ülkede 30-50 bin radikal İslamcı bulunduğuna ilişkin raporun ardından harekete geçti. Cumhurbaşkanı Macron, Müslüman derneklerinde reform yaparak faaliyetlerin devlet kontrolünde olmasını hedefliyor. Bu reform için Montagne Enstitüsü’nün kıdemli üyelerinden biri olan Hakim El Karoui, konuyla ilgili 20 sayfalık bir rapor hazırladı ve Cumhurbaşkanına ve sundu. Le Monde Gazetesi’nde detayları yayınlanan raporda Fransa’da İslam’ın finansmanından imamların eğitimi ve maaşlarına, camilerin yenilenmesinden Müslüman toplumun yönetimine kadar birçok radikal değişiklik yer alıyor. Fransız İslamı planının temelinde; Cezayir, Fas, Tunus ve Türkiye çok göç vermiş ülkelerin nüfusa bağlı etkilerini azaltmak ve Katar ve Suudi Arabistan gibi finans sağlayarak toplumu etkisi altına ülkelerin bağını koparmak var.
Köklü değişiklik
Müslümanların geleneklerine ve ibadetlerine dokunmadan dış finansı keserek ülkelerin dernekler üzerindeki etkisini bitirmeyi hedefleyen ancak söz konusu derneklere doğrudan katkı sağlayamayan Fransa, helal gıda pazarından elde edilen vergilerin ülkede yaşayan Müslümanların kuracağı “bağımsız” bir derneğe aktarılmasını planlıyor. Bu derneğe yapılacak bağışlarda vergi indirimi sağlanması da tartışma dâhilinde. El Karoui, raporunda, köklü bir değişiklikle, bugüne kadar var olan kurumların tümüyle devre dışı bırakılarak, Müslüman toplumun çatı örgütlenmesi amacıyla Fransız İslamı için Müslüman Derneği (AMIF) kurulmasını öneriyor. Bu derneğin Müslüman toplum içerisinden saygı duyulan ve alanına hâkim temsilcilerle yönetilmesini öngörüyor. Rapora göre; kurulacak olan derneğe yapılacak bağışlarla, yardımlarla ve helal gıdadan elde edilen vergi paylarıyla; ibadethane giderleri, imamların maaşları ve islamofobiyle mücadele çalışmaları karşılanacak.
Finans nasıl sağlanacak?
Helal et vergisi: Finansın büyük bir kısmının helal etten alınacak vergilerin bu derneğe aktarılmasıyla sağlanacağı öngörülüyor. Kilo başına alınacak vergiyle ve helal et sertifikası yetkisiyle 5 yıl içinde 60 milyon Euro elde edileceği hesaplanıyor.
- Yetkili Hac Kuruluşu: Fransız İslamı için Müslüman Derneği (AMIF), hac turizmi ve Suudi Arabistan vize işlemlerinde tek yetkili kuruluş olursa yılda 13 Milyon Euro gelir elde etmiş olacak.
- Vergiden muaf bağış: Üçüncü önemli kaynak olarak yeni kurulacak AMIF’e bağış yapılabilecek ve bu bağışların yüzde 75’i vergiden düşülebilecek. Fransa’da yapılan bağışlar ortalama 25-30 milyon Euro civarında.
Düzenlenen bu finans planı tahmin edildiği gibi ilerlerse AMIF bir yılda 100 Milyon Euro elde edebilecek.
İmamlar için 3 yıl eğitim
AMIF’in sunduğu raporda imamların eğitim planını da yeniden düzenlenecek. Orduda görev yapacak imamlara 3 yıllık bir eğitim planı hazırlanacak. Bu eğitim, zamanla cezaevlerinde ve hastanelerde görev yapacak imamları da kapsayacak. Bütün bu çalışmaları şeffaflıkla yapacağını iddia eden Fransız İslamı için Müslüman Derneği (AMIF) yönetimi 5 kişi olarak düşünülüyor. Yönetimin en temel prensibi: Seçilecek kişilerin çıkar ilişkilerinden uzak olması ve Müslüman toplumunu temsil edebilecek saygınlıkta olması. Bu isimler arasında Bordeaux camisi imamı Tarık Obru da bulunuyor.