Fosfor bombası!
Gazze'ye ölüm yağıyor. Hem de bir savaşta kullanılabilecek en acımasız silahla!..
8 GÜN boyunca Gazze’yi havadan bomba yağmuruna tutan İsrail ordusu önceki gece başlattığı kara operasyonuyla kenti cehenneme çevirdi. Havadan desteklenen 10 bin asker ve 150 tankın katıldığı operasyonla kent ablukaya alındı.
İsraİl Hamas’ın 30 kayıp verdiğini açıkladı. Hamas ise 9 askeri öldürüp ikisini rehin aldığını duyurdu. Gazze’de bir pazar yerine düşen bombalar Filistinli çocuklara ölüm saçtı. Hastane kaynaklarına göre bombardımanda ölenlerin yüzde 40’ı sivil.
İsrail’in güneyindeki kentlere fırlatılan füzeleri engellemek için bir haftalık hava operasyonunun ardından karadan da 3 yıl önce terk ettiği Gazze’ye giren İsrail ordusu, kendisine tüfek ve roketatarlarla direnen Hamas militanlarına karşı F-16 uçakları ve Apache helikopterlerden fırlatılan 1 tonluk füzeler, 150 Merkava tankı ve 10 bin askerle saldırdı. Gazze’deki mevziler 20 mil açığa demirleyen İsrail gemileri tarafından da bomba yağmuruna tutuldu. Bu orantısız güç kullanımı nedeniyle daha savaş şehir merkezine sıçramadan sivil kayıpları korkunç boyutlara ulaştı. Filistinli hastane kaynaklarına göre 9 günlük operasyon sonunda 512 kişi hayatını kaybetti. Ölen çocuk sayısı 80. Dün en büyük kayıp İsrail toplarının isabet ettiği bir pazar yerinde yaşandı. Tamamı sivil 20 kişi öldü. Dünkü saldırılarda sivil kayıp 50’den fazla. Operasyonun başından beri sivil kayıp oranı yüzde 40.
Hamas saklanıyor
İsrail askerlerinin ilerleyişi Hamas’ın kent girişlerine döşediği mayın ve bubi tuzakları nedeniyle yavaşladı. Hamas militanlarıyla İsrail askerleri arasında çok yoğun çatışmalar yaşandığı belirtiliyor. Hamas, 15-20 bin militanının büyük bir kısmını şehir merkezindeki “son çarpışma” için geride bırakmış durumda. Toplu halde savunma yapmak yerine ilerleyen İsrail askerlerine 30-40 kişilik gruplar halinde saldırıp gerilla taktikleri uyguluyorlar. İsrail çatışmalar sonunda 30 Hamas militanını öldürdüğünü açıklarken Hamas ise 9 İsrail askerini öldürdüğünü, kendilerinin ise 4 kayıp verdiğini açıkladı. Ayrıca iki İsrail askerinin de rehin alındığını duyurdu. Hamas tarafında kayıpların çok düşük kalmasının asıl sebebinin militanların şehir içine saklanması olduğu belirtiliyor.
Lübnan komutanı yönetti
Operasyonun ilk saatlerinde Hamas lider kadrosunun saklanmak ve silah depolamak için kullandığı Mısır sınırındaki tüneller de ya bombalandı ya ele geçirildi. Operasyon sırasında Gazze’nin İsrail’e bağımlı olan elektriği de kesildi. Böylece gece görüş sistemlerine sahip İsrail askerlerinin Hamaslılar karşısında avantaj kazanması sağlandı. Aylarca şehir savaşı eğitimi alan piyadelerin, zırhlı ve istihkam birliklerinin yer aldığı kara harekâtına Gazze Tümen Komutanı Tuğgeneral Eyal Eisenberg komuta ediyor. Aynı komutan, Güney Lübnan’da Hizbullah’la savaş sırasında da bir tümenin komutanlığını yapmıştı.
Hamaslılar da cep telefonları sinyallerinden yerleri tespit edilmesin diye tüm cep iletişimini durdurdu. Onun yerine ulaklar ve telsizlerle haber alışverişi yapmaya başladı. Operasyonun ilk saatlerinden itibaren canlı yayına geçen Hamas televizyonu İsrail’in tüm engellemelerine rağmen yayınını sürdürüyor. Halka “birlik olunması ve sürekli dua edilmesi” çağrısı yapıyor.
Gazze Şeridi ikiye bölündü
Gazze Şeridi’ne 4 koldan giren İsrail ordusu, bölgenin kuzey ile güneyi arasında kontrolü tamamen ele geçirerek Gazze’yi ikiye ayırdı. Böylece Hamas’a Gazze şehir merkezinin savunması sırasında güneyden yardım gelmesini engellemeyi amaçladı.
MİSKET DEĞİL FOSFOR BOMBASI: BİR SAVAŞTA KULLANILABİLECEK EN ACIMASIZ SİLAH
Gazze’ye bomba yağdıran İsrail uçaklarının kameralar tarafından tespit edilen bazı görüntüleri “misket bombası” iddialarını gündeme getirdi. Ancak fotoğrafları inceleyen askeri yetkililer, basına yansıyan görüntülerin misket bombalarına ait değil, bir kısmının uçakların yerden atılan füzeleri yanıltmak için kullandığı “flare”, bir kısmının ise fosfor bombası olduğunu belirtti. Flare’ler özellikle Filistinlilerin omuzdan atılabilen 4-6 kilometre menzilli Stinger füzelerinin uçaklara ulaşmasını engellemek üzere ateşleniyor. Isıya duyarlı Stinger füzeleri savaş uçaklarının motor ve egzoz ısılarını takip ediyor. Uçakların ateşledikleri flair ise gökyüzünde ısı kümeleri oluşturarak füzeleri şaşırtıyor ve uçağı füzelerden kurtarıyor. Uçak, gemi ve karadan topçu atışı şeklinde kullanılabilen fosfor bombası ise, misket bombasından farklı, ancak bir o kadar da etkili tahribata neden oluyor. Bir savaşta kullanılabilecek en acımasız silahlardan birisi olarak gösterilen fosfor bombasının çeşitli tür ve kullanım amaçları bulunuyor. Bunlardan biri, bir bölgeyi işaretleyerek, düştüğü yerde havada asılı kalan bir duman tabakası bırakıyor. Bunu gören diğer uçaklar ve uzaktaki topçu, saldırısını gekçekleştiriyor. Bomba, bir diğer kullanım alanında ise düşman askerlerini yakmak üzerine kullanılıyor. Yere düşmeden açılan ve dağılan fosfor havayla temas eder etmez tutuşuyor. İsrail Lübnan’da, ABD ise Felluce operasyonunda bu bombayı kullanmıştı. İnsan hakları dernekleri yerleşim birimlerinde kullanılması yasak olan bu bombanın kimyasal silah sayılmasını istiyor.
MİSKET BOMBASI NEDİR
Salkım bombası olarak da adlandırılan misket bombası, “bomba içinde bomba” olarak biliniyor. Hedefe atıldığında ana bomba infilak edince içindeki misket büyüklüğündeki minik bombacıklar dağılarak çevreye saçılıyor ve arka arkaya patlıyor. Etki alanı geniş olduğundan verdiği zaiyat da büyük oluyor. Hem silaha hem insana hem de maddeye karşı etkili.
Her bombanın içinde 202 bombacık var. Patladığında her bombacıktan 2 bin şarapnel parçası çıkabiliyor ve 73 m. yarıçapındaki bir alana etki ediyor. Bombacıklar patlamadan kaldığında kara mayınları kadar tehlikeli olabiliyor. Bu yüzden de güdümlü değil, ‘aptal bomba’ kategorisinde sayılıyor.
Bu bombaların 10'da biri hiç patlamayabiliyor ve aylar, hatta yıllarca fark edilmeden düştükleri yerlerde üzerilerine basılmayı bekliyor ve siviller, için tehlike oluşturabiliyor. Konvansiyonel olmayan silahlar kategorisinde yer alan "misket bombaları"nın kullanımı yasak.
İsrail ambulansları da vurdu 5 doktor öldü!
İsraİl ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyinden ve Gazze kentinin doğusundan başlattığı kara saldırısı devam ederken, ağır bombardımanda yaralıları almaya çalışan Gazzeli 5 doktor da bombaların hedefi oldu. Ağır bombardımanlar sırasında Gazze ve kuzeyindeki Cebaliye’de ambulanslarla yaralılara ulaşmaya çalışan Gazze’nin en büyük hastanesi olan Şifa hastanesi doktorlarından İhab Medhun ile Muhammed Ebu Hasira’nın da aralarında bulunduğu 5 doktor ve ambulans şoförleri, ambulansların hedef alınması sonucu öldü. Şifa hastanesi yetkilileri, “Ambulanslar rahat hareket edemiyor. Onlar da bombalanıyor. Şu anda, Beyt Lahiya’nın güneyinde bir evde, sivillerden 20-25 kadar yaralı var. Ama ambulanslar bombardıman altında oraya gidemiyor” dedi. Durumu, “Savaş durumu, bir savaşta ne yaşanıyorsa o” diye özetleyen yetkililer, “her şey, her yer bombalanıyor” diye konuştu.
Türk gemisi ucuz kurtuldu
Filistinli militanların Gazze Şeridi’nden fırlattığı Grad füzelerinden biri, İsrail’in Aşdod limanına düştü. “Tayyar Şenkaya” adlı bir Türk gemisinin de yük boşaltmak için yanaştığı limandaki mağazalardan biri isabet aldı. Türk gemicilerden birkaçının da mağazada olduğu, ancak olayda ciddi bir yaralanma meydana gelmediği belirtildi. Ayrıca M/V ÇİNE, Mert E, Osman Doğruyol, Şükran S ve Sultanköy adlı Türk gemilerinin de liman dışında yük indirmek için beklediği ifade edildi.
İran: Gazze mezar olacak
İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Gazze’ye kara saldırısı başlatan İsrail’e, “Filistinli mücahit direnişçiler karşısında bozguna uğrayacak” diyerek meydan okudu. Laricani, İsrail’in cami, okul, ev, hastane ve ambulans ayrımı gözetmeden sivil hedefleri bombalamasını “katliam” diye niteledi ve “Gazze, İsrail’e mezar olacak” dedi. Laricani’nin konuşması sırasında milletvekilleri de “İsrail’e ölüm” sloganları attı.
İsrail uçaklarının geçen hafta Gazze’ye yaptığı hava saldırılarının yaklaşık 265 milyon dolara mal olduğu açıklandı. Zarar gören yapıların bedeli ise 16 milyon dolar. Askeri kaynaklara göre, masrafın büyük çoğunluğu saldırıda kullanılan mühimmata harcandı.
AB’den 3 milyon euro’luk yardım
Avrupa Birliği, insani krizin yaşandığı Gazze’ye 3 milyon euro’luk acil yardım yapacağını açıkladı. Yardımın gıda, tıbbi malzeme ve barınma ihtiyaçlarını karşılamak için yapılacağı belirtildi. AB Kalkınma İşleri komiseri Louis Michel de İsrail’e yardım geçişlerine izin vermesi çağrısında bulundu. Lübnan’ın da Gazze’ye 20 ton tıbbi yardım malzemesi gönderdiği açıklandı.
İsrail sitesi de ‘vuruldu’
İsraİl ordusuna ve istihbaratına yakınlığıyla tanınan Debka sitesi de kara harekâtının başlamasından kısa süre sonra hack’lendi. İsrail’le ilgili birçok önemli habere imza atan siteye uzun süre ulaşılamadı. Site ancak akşam saatlerinde yeniden açılabildi.
İsrail, model Gazze’de tatbikat yapmış
İSRAİL ordusunun, Gazze Şeridi’ne kara harekatına başlamadan önce, askeri üslerinden birinde inşa edilen Gazze kentinin küçük bir benzerinde çalıştığı ortaya çıktı. İsrail ordusu sözcüsü Avi Benayahu, İsrail devlet televizyonuna yaptığı açıklamada “1,5 yıldır askerlerimiz Negev Çölü’ndeki Tsehilim Üssü’nde inşa edilen küçük bir Gazze kenti modelinde eğitim gördü. Askerlerimiz hedeflerinin bulunduğu bütün sokakları biliyor” dedi. Günler süren hava bombardımanından sonra dün akşam saatlerinde başlatılan kara harekatının sonraki aşamasının sorulması üzerine sözcü, “Hedefimiz bize daimi olarak saldırma hevesini kırmak için Hamas’ı vurmak” yanıtını verdi.