Flaş iddia! ABD'yi sarsan plan! Putin'in...
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, vefat eden eski Almanya şansölyesi Helmut Kohl’un ardından yayınladığı mesajda “Rusya-Avrupa birliği” beklentisini açıkça gündeme getirince, ABD’nin Soğuk Savaş sonrası stratejisinin “temel taşı”nın yerinden oynayabileceği yorumları yeniden vitrine çıktı.
Putin, Helmut Kohl’un Rusya ile Avrupa’nın birlik olması gerektiğine inandığını, Moskova’nın bu sürece hazır olduğunu ve Avrupalılardan karşı adım beklediğini söyledi.
Sputnik’in akyardığına göre Putin, "Maalesef şimdilik zamanında hayal ettiğimiz, konuştuğumuz her şey hayata geçirilemiyor, ancak onun (Kohl’un) analizinin doğru olduğundan ve Avrupa, hatta Avrasya kıtasında, olmadıkları halde ne Avrupa’nın, ne de Rusya’nın geleceğinin olamayacağı pozitif süreçlerin gelişeceğinden kesinlikle eminim” diye konuştu.
Kohl’un "Eğer hem askeri, hem ekonomik ve kültürel güç odaklarının geliştiği bu zorlu ve hızlı değişen dünyada medeniyetimizi korumak istiyorsak, elbette ki Avrupa ve Rusya birlik olmalı" dediğini hatırlatan Putin, "Kendisine tamamıyla katılıyorum. Biz bu birliğe hazırız, buna bizim ortaklarımızın da hazır olması, geçmişin fobilerinden kurtulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Rus lider, Helmut Kohl’un da söz konusu fobilerden kurtulup, geleceğe bakma çağrısında bulunmuş olduğunu da sözlerine ekledi.
“Dünyanın dengesi” tartışılıyor
Dünyanın mevcut stratejik dengesi açısından büyük önem taşıyan, başkanlardan bağımsız olarak “derin ABD” tarafından ödünsüz uygulandığı savunulan politikalar, Putin’in bu açıklamaları ile yeniden gündemde. Özellikle Rusya'nın AB'deki 1 numaralı ticaret partneri Almanya ile yeniden yakınlaşma ve yaptırımları kaldırma çabaları farklı tepkiler alıyor.
Amerikan yönetimi için çalışan “özel” istihbarat ajansı Stratfor’un başkanı George Friedman, iki yıl önce ilk kez kameraların önünde, Amerikan yönetiminin temel stratejik hedefinin “Rusya ile Almanya arasında bir ittifak yaratılmasını engellemek” olduğunu ve yıllardır uygulanan bu planın Ukrayna zemininde "savaşa" dönüştüğünü açıklamıştı.
Friedman, bu ittifak olasılığının ABD için “Geçmiş yüzyılın ve gelecek on yılların kabusu olduğunu” ve bunu engellemek için ABD’nin her türlü savaşa hazır olduğunu söylemişti.
“Gizli CIA” olarak bilinen Stratfor’dan gelen bu açıklama büyük yankı yaratmıştı. George Friedman, Şikago’da bir konferansta açıkça dile getirdiği senaryo ile pek çok soruya yanıt vermiş oldu:
ABD’nin dünyadaki tek ve tartışmasız süper güç iddiası karşısında Rusya ve Almanya’nın birlik oluşturmasının “yeni bir süper güç yaratacağını”, ABD’nin bu olasılığı ortadan kaldırmak için strateji geliştirdiğini vurguladı. Hatta Soğuk Savaş döneminde bile ABD’nin amacının bu iki ülkenin olası irtifakını engellemek olduğunu söyledi.
Friedman’a göre Almanya’nın teknolojisi ve sermayesi ile Rusya’nın doğal kaynaklarının ve silahlı güçlerinin birleşmesi halinde gerçekten “çok kutuplu dünya” oluşması mümkün. Bu durumda ABD’ye karşılık Avrasya gücü dünyada etkili olabilir. Bunun engellemek için ABD’nin hem Rusya’yı hem de Almanya’yı zayıflatarak bloke edecek bir strateji izlemesi şart. Friedman, Almanların" sorun" olduğunu, ne yapacaklarına karar vermediklerini, bunun ABD için endişe kaynağı olduğunu vurguladı. Bu arada eski Almanya Başbakanı Schroder'in Gazprom'un maaşlı yetkilisi durumuna gelmesine de işaret etti.
Friedman, Obama yönetiminin Ukrayna politikasını da buna bağlamıştı: Hem Rusya’ya hem de Almanya’ya ekonomik olarak zarar veren yaptırımları sürdürmek. Ancak ABD’li analist bunun sonuç vermeyeceğini düşünüyor. Stratfor başkanı, ABD için en büyük kabusun radikal İslamcı terör değil, Rus-Alman ittifakı olduğunu vurguluyor.
Friedman, Reagan yönetimin “Bize karşı savaşacak güçleri olmasın” diye Irak-İran savaşında iki tarafı de el altından desteklediğini belirterek, “Bu belki ahlaka uygun değildi ama işe yaradı. Önemli olan ABD’nin çıkarlarını korumaktı” dedi.