Finlandiya Devlet Başkanı Niinisto: Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmeye hazırız
Finlandiya Devlet Başkanı Niinisto, ülkesinin NATO'ya üyelik başvurusu yapacağını resmen duyurdu. Fin lider ayrıca, Finlandiya ve İsveç'in ittifakta yer almasına olumlu bakmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmeye hazır olduğunu da söyledi.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesiyle on yıllardır tarafsızlığıyla bilinen Finlandiya'da taşlar yerinden oynadı, Helsinki yönetimi NATO'ya üyelik başvurusu yapıyor.
Başbakan Sanna Marin'le birlikte basın toplantısı düzenleyen Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinisto, günlerdir beklenen duyuruyu ilan etti ve ülkesinin NATO'ya katılmak için başvuracağını söyledi.
Fin lider Niinisto, "Bu tarihi bir gün. Yeni bir dönem başlıyor" cümlesiyle başvuruyu açıkladı.
Başbakan Marin ise, parlamentonun birkaç gün içinde başvuruyu onaylamasını beklediğini söyledi.
İsveç'ten de kısa sürede benzer bir açıklama bekleniyor.
ERDOĞAN'LA BULUŞMA MESAJI
Fin lider Niinisto'nun duyurusu, Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya gelen ve İskandinav ülkelerinin üyelik başvurularını ele alan NATO dışişleri bakanları toplantısıyla aynı gün gerçekleşti.
Finlandiya Devlet Başkanı Niinisto ayrıca, İskandinav ülkelerinin NATO'ya katılımı için endişeleri bulunan Türkiye lideri Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmeye hazır olduğunu da söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın ittifakta yer almasına olumlu bakmadığını söylemişti.
Cumhurbaşkanı, " İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. Hatta parlamentolarında yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil" demişti.
Rusya ve Finlandiya arasında, 1340 kilometrelik bir kara sınırı bulunuyor.
Moskova, Finlandiya ve komşusu İsveç'in ittifaka katılmasına şiddetle karşı çıkıyor. Rus lider Vladimir Putin, Finlandiya'nın NATO'ya dahil olmasının bir 'hata' olacağını söyledi. Kremlin'den gelen daha önceki açıklamalarda ise, Helsinki yönetiminin pişmanlık yaşayacağı tehdidi savrulmuştu.
Finlandiya ve İsveç'in resmi başvurularını sunmasıyla birlikte NATO liderleri arasında bir oylama yapılacak.
29-30 Haziran günlerinde düzenlenecek NATO liderler zirvesinde oy birliği sağlanırsa, ittifak ve iki ülke arasında müzakere süreci başlayacak. Müzakerelerin tamamlanmasının ardından katılım kararının 30 müttefik ülkenin parlamentolarında onaylanması gerekiyor.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın kapılarının iki ülkeye de açık olduğunu, sürecin hızlı bir şekilde tamamlanacağı beklentisini birçok kez ifade etti. Başta ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi önde gelen NATO ülkeleri İskandinav ülkelerinin ittifaka katılımını destekliyorlar.
UKRAYNA'DAN YAYILAN ŞOK DALGASI
Finlandiya, bugüne kadar tarafsız bir ülkeydi. Ülkenin NATO'ya üyeliği hiçbir zaman çok destek bulmadı. Fakat Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün, işgalin ilk günlerinde Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya katılmanın ağır askeri sonuçları olacağı konusunda açıkça uyarması bir şok dalgasına yol açtı.
O tarihten sonra Rus savaş uçakları İsveç hava sahasını açıkça ihlal etti.
Gelinen noktada NATO üyeliği Finlandiya'da hiç olmadığı kadar yüksek bir desteğe ulaştı. İki Finlandiyalının internette başlattığı imza kampanyası günler içinde on binlerce imzaya ulaştı.
Rus ordusunun Finlandiya sınırına ve Finlandiya Körfezi'ne füze sistemleri taşıdığı videolar ise, 13 Nisan tarihinde yayınlandı. Video kaydında Helsinki tabelası da açıkça seçiliyordu.
Finlandiya yakınlarında kayda alınan füzeler, K-300P Bastion-P taşınabilir kıyı savunma sistemleriydi. Karadan gemilere veya uçaklara ateşlenen füzelerin menzili 1000 kilometreyi buluyor.
RUSLARIN UNUTAMADIĞI KIŞ SAVAŞI
Rusya 1939'da Finlandiya'yı işgal etmişti. Stalin, generallerinin verdiği güvenceyle ordusunu Finlandiya'ya yollamış, Finlandiyalılar bu dev orduya karşı gerilla savaşı yürütmüştü. Rusya ordusu bu işgale (Kış Savaşı) bir yıl kadar önce birçok üst düzey askeri yetkilinin vatana ihanet suçlamasıyla ordudan atılıp idam edilmesinin yol açtığı moral bozukluğuyla girmişti.
Kış savaşı aylarca sürdü. Müzakereler sonunda iki ülke anlaştı; Rusya, Finlandiya'dan bir miktar toprak aldı ama Finlandiya bağımsızığını korudu.