Facebook sizi dinliyor!
Kullanıcılarının kişisel verilerini sattığı ortaya çıkan Facebook’un, cep telefonlarındaki aplikasyon aracılığıyla üyelerini 24 saat dinlediği iddia edildi. Zuckerberg ABD Kongresi’nde ifade verecek
Facebook’un 50 milyon kullanıcısına ait verileri satın alan Cambridge Analytica’nın yazılımcılarından Christopher Wylie, firmanın milyonlarca Facebook kullanıcısını, 2016 ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump’a oy vermeleri yönünde manipüle ettiğini iddia etmişti. Wylie, firmanın bahsi geçen yazılımını Amerikan başkanlık seçimlerinden önce de, İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliğine (Brexit) ilişkin referandum döneminde birlik üyeliğine karşı olan cephenin lehine kullandığını vurgulamıştı. İşine son verilen Wylie, İngiltere Parlamentosu’nda milletvekillerinin karşısına çıktı ve soruları yanıtladı. ABD’li yazılımcı, ‘Facebook cep telefonunuzdaki aplikasyon aracılığıyla sizi gün içinde dinleme ve size o konuşmalarınızdaki doneleri alarak reklamlar gösterme kapasitesine sahip. Yani Facebok sizi her an dinliyor’ iddiasını ortaya attı. Facebbok ise bu iddiayı kesin bir dille reddetti.
Satmayız demiş
Öte yandan Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’in 2009 yılında BBC’ye verdiği röportajda “Kullanıcı verilerini satacak mısınız?” sorusuna, “Asla. Bunlar kişilsel verilerdir ve insanların sadece arkadaş çevreleriyle paylaşmayı tercih ettiği şeylerdir. Bunları satmayı düşünmeyiz” dediği ortaya çıktı. Zuckerberg artan baskılar ve şirketinin 80 milyar dolara yakın değer kaybetmesi üzerine ABD Kongresi’nden yapılan ifade verme çağrısını kabul etti. Zuckerberg, İngiltere parlamentosunun ifade çağrısını ise reddetti. Şirket, İngiltere parlamentosunun sorularını yanıtlamak üzere üst düzey bir yöneticinin bu ülkeye gönderileceğini açıkladı. İngiltere’nin yanında Avrupa Birliği’de Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg’i ifade vermeye çağırmıştı.
Skandala sebep olan CA nedir?
Cambridge Analytica (CA), ‘tüketici, takipçi, seçmen davranışlarını değiştirmek isteyen’ iş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunan bir veri analiz şirketi. Şirket, tüketici verilerini analiz edip, davranış bilimini kullanarak kuruluşların pazarlama araçlarıyla hedef kitlesi olarak belirleyeceği kişileri tespit edebildiğini iddia ediyor. Ana merkezi Londra’da olan Cambridge Analytica, SCL Group’un yan şirketi olarak 2013’te kuruldu. Tüm dünya genelinde benzer faaliyetler yürütüyor. Şirketin kurucusu Alexander Nix, ‘Contagious’ adlı internet sitesine açıklamasında, kuruluş amaçlarının ‘ABD Başkanlığı siyasi pazarındaki boşluğu doldurmak’ olduğunu söylemiş ve bu boşluğun da Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’nin 2012 başkanlık seçimlerinde Demokrat rakiplerine karşı aldığı mağlubiyetle görünür hale geldiğini ifade etmişti. Nix, “Demokratlar teknoloji devriminde öncülük ediyordu, veri analizleri ve dijital dünya ve Cumhuriyetçilerin rekabet etmekte başarısız olduğu alanlardı. Biz de bunu bir fırsat olarak gördük” demişti.