Kaçakçılık ve terörist geçişini engellemek için örülen duvar, sınır kamplarında kalmak istemeyen ve göçmenlik prosedürlerine takılmadan Hatay’da kendi imkanlarıyla yaşama arzusundaki Suriyeliler için engel olmuyor. Bölgeye giden New York Times muhabiri Anne Barnard, sınır duvarına merdiven dayayıp dikenli telleri kesen ve daha sonra Suriyeli bir aileyi Türkiye tarafına geçiren insan kaçakçılarının görüntülerini çekti. Videoda, küçük çocukları da olan bir aile eşyaları ile duvara dayanan merdivene geliyor.
Kamyonla götürüyorlar
Duvarın üzerine çıktıktan sonra bu kez operasyonun ikinci aşaması başlıyor. Türkiye tarafında bekleyen kaçakçıların o taraftan dayadığı merdivenle sınırı aşarak Türk toprağına ayak basıyorlar. Hemen duvar dibinde bekleyen kamyona doluşan Suriyeli aileler buradan kaçakçılar tarafından alınıp Reyhanlı’ya götürülüyor.
911 km’lik Türk seddi
Suriye sınırına 911 kilometrelik duvar örülen duvarın bitmesine 28 kilometre kaldı. Azez- Cerablus arasında terör örgütlerinden temizlenen 105 kilometrelik alanın 77 kilometresinde beton duvar tamamlandı. Hat boyunca 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki 7 tonluk seyyar bloklar yerleştiriliyor. Üzerine jiletli tel çekilen blokların arkasında mayınlı bölge ya da hendek bulunuyor. Gözetleme kulelerinde sınır hattı 24 saat boyunca takip ediliyor. Zırhlı veya zırhsız askeri araçlar sınır hattında devriye atıyor. Geceleri aydınlatılan sınırda eğitimli köpekler de görev alıyor.
Başta TOKİ olmak üzere farklı firmalar tarafından hazırlanan beton bloklar, 15 ila 20 kilometrelik bölümler halinde Hatay sınırından başlayıp Şırnak hudut hattına kadar 14 ayrı bölgede inşa ediliyor. “Türk Seddi” olarak da adlandırılan duvar, yaklaşık 8 bin 850 kilometrelik Çin Seddi ve ABD-Meksika sınırındaki 3 bin 500 kilometre civarındaki duvarın ardından dünyanın en uzun üçüncü duvarı olma özelliği taşıyor. Gaziantep ve Kilis il sınırları içerinde bulunan sınır hattına bugüne kadar 72 kilometrelik modüler, beton duvar, 4 kilometrelik sabit duvar, 28 kilometrelik Akordeon Engel, 12 kilometrelik kafes tel engeli inşa edildi. 67 gözetleme kulesi dikildi.
‘Suriye’yi unuttular Reyhanlılı oldular’
New York Times’a göre Reyhanlı’nın çehresi Suriyelilerle tamamen değişti. Suriyeliler için inşa edilen yeni konutlara büyük talep var. Ayrıca göçmenler kentte açtıkları dükkanlarla yerel hayata da entegre oldu. Suriyelilerin açtığı dernekler, okullar, restoranlar her yerde dikkat çekiyor. Suriyeli çocuklar, artık ülkelerinden değil daha çok Türkiye’den bahsediyor. Gazeteye konuşan Muhammed Ramazan isimli bir
çocuk, ‘Suriye’yi unuttum artık buradaki yeni hayatıma konsantre oldum’ diyor. Gazeteye konuşan tüm Suriyeliler Beşar Esad rejimine karşı aileler. Ancak hepsi ‘Esad’a karşı direnişin başarısız olduğu’ konusunda da hemfikir.