Gazete Vatan Logo

Dünyayı tehdit ediyor ama!

Son bir aydır tehditler savuran Kuzey Kore, son olarak nükleer gücünü arttırma kararı alırken, şimdi gözler Kuzey Kore’nin askeri gücüne ve olası bir savaşa çevrilmiş durumda.

23 milyon nüfusu ve kişi başına düşen milli geliri bin 300 dolar olan dünyanın en fakir ülkelerinden Kuzey Kore, 1 milyon 106 bin askeriyle dünyanın en büyük beşinci ordusuna sahip. Ancak aktif, yedek ve paramiliter olmak üzere toplam 10 milyon askeriyle dünyanın en kalabalık ordusuna sahip. Bu fakir ülke, varını yoğunu savunma amaçlı askeri harcamalara yatırıyor. 29 milyar dolarlık GSYİH’sının yaklaşık yüzde 20’sini askeri harcamalara ayırıyor.

Kuzey Kore’nin nükleer, kimyasal ve biyolojik silahı olduğu belirtilirken,12 Şubat’ta yaptığı ve 5,6 büyüklüğünde deprem etkisi yapan 3. nükleer denemesiyle tüm dünya gözünü bu ülkenin sahip olduğu nükleer maddelere çevirdi.
Kuzey Kore’nin genç lideri Kim Jong-un’un olası bir çılgınlık yaparak nükleer silahları kullanabileceği ifade ediliyor.

HANGİ SİLAHLARA SAHİP?

Kuzey Kore’nin 10 atom bombası ve 100 gün sürecek geniş ölçekli savaş için yakıt ve mühimmata sahip olduğu kaydediliyor. 40 denizaltı, 13 gemi, 6 mayın tarama gemisi, bin 852 uçak, 4 bin 60 tank, 17 bin topçu, 11 bin hava savunma silahı, 10 bin MANPADS ve güdümlü tank savar füze, Taepodong 1-2 orta ve uzun menzilli balistik füzesi bulunan Kuzey Kore’nin stratejik roket kuvvetlerinin bin adet balistik füzeyi yönettiği kaydediliyor.

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, Kuzey Kore Jagang-do kun’da bulunan 180 yeraltı savunma sanayi fabrikasında yılda 200 bin kalaşnikof tüfek, 3 bin ağır silah, 200 savaş tankı, 400 zırhlı araç ve amfibi gemisi üretiyor.

Tüm bu rakamlara bakıldığında Kuzey Kore’nin ABD desteğindeki Güney Kore ile savaşma gücünün olmadığı ancak tek endişenin Kuzey'in sahip olduğu nükleer silahlar olduğu ifade ediliyor. Kuzey Kore’nin dış dünyadan daha çok tecrit edilmesi halinde, kaybedecek bir şeyi kalmayan bu fakir ülkenin nükleere başvurabileceği endişesi bulunuyor.

Ülkenin dışa kapalı olması ve uygulanan sansür nedeniyle dünyanın en zor bilgi alınan ülkesi olarak bilinen Kuzey Kore’ye ait sağlıklı bilgiler 28 bin 500 ABD askerinin bulunduğu Güney Kore’ye ait.

Kuzey Kore’nin Çin, Rusya, Laos, Küba ve İsviçre hariç kimseyle resmi temas ve ticari ilişkisinin olmadığı ileri sürülüyor.

GÜNEY KORE'DEN SERT CEVAP

ABD, hava kuvvetleri bünyesindeki en modern ve pahalı saldırı uçakları F-22'leri Kore yarımadasına gönderirken, Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Kuzey'in olası bir saldırısına sert yanıt vereceklerini söyledi.

Savunma Bakanı Kim Kwang Jin'le bir araya gelen Güney Kore Devlet Başkanı Park, Kuzey Kore'nin herhangi bir provokasyonuna karşı hızlı ve sert bir askeri cevap verilmesi emrini verdi.

"Ordunun varoluş nedeni, ülkeyi ve halkı tehditlerden korumak" diyen Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Pyongyang'daki komünist liderliğin yeni tehditlerini "çok ciddiye" aldıklarını söyledi.

Güney Kore ordusu sınırda her türlü tehdide karşı hazır bekliyor.

ABD F-22 GÖNDERDİ

Amerikan "The Wall Street Journal" gazetesi de, Japonya'dan kalkan ABD F-22 saldırı uçaklarının dün Güney Kore'deki Osan askeri üssüne indiğini yazdı. Güney Kore'deki Amerikan üssü komutanlığı da, F-22 uçaklarının geldiğini doğruladı.

ABD hava kuvvetlerinin en modern ve pahalı savaş uçakları olarak ön plana çıkan F-22 saldırı uçakları, "görünmez başlık" taşıdığı için radarlar tarafından yakalanamıyor. "Hayalet saldırı uçakları" F-22'ler ABD'nin Japonya'daki askeri üssü Kadena'da koşullandırılmıştı.

NÜKLEER TEST TANSİYONU YÜKSELTTİ

Kore yarımadasındaki siyasi tansiyon, Kuzey Kore'nin geçtiğimiz Şubat ayında nükleer deneme yapması sonrası yükselmişti. Nükleer deneme sonrası BM Güvenlik Konseyi, Pyongyang'a karşı yeni yaptırım kararı almıştı.




Haberin Devamı