Dünyanın gözü Türkiye'de: En kritik seçim, yakından izleyecek ülkeyi yazdılar
Dünyanın dört bir yanından pek çok gazete ve televizyon bu süreçte gözünü Türkiye'ye çevirmiş durumda. Seçim için geri sayım sürerken Yunan basını 'Türkiye'deki en kritik seçim' değerlendirmesinde bulundu. Alman basını ise ülkedeki Türk vatandaşlarının tercihini mercek altına aldı. Seçim sonuçlarının bütün Ortadoğu ve dünyanın dört bir yanında izleneceğini kaydeden Amerikan gazetesi, ABD'ye hiç değinmeyip 'Seçim Avrupa ve NATO için ne anlama geliyor?' sorusunu sordu.
Dünya Ankara'daki gelişmeleri yakından takip ediyor. 2023'ün en önemli olaylarından birisi olarak gösterilen seçimin nabzını tutan pek çok televizyon ve gazete gelişmeleri anbean okurları ve izleyicileri ile paylaşıyor.
Türkiye'yi mercek altına alan Alman basını ülkedeki oy yönelimi değerlendirdi. Yurtdışında kullanılan oyların çoğunun tamamlandığını belirten Tagesspiegel Almanya'daki Türklerin çoğunun bugüne kadar Erdoğan'ı tercih ettiğini yazdı.
Gazeteci ve Türkiye uzmanı Oliver Mayer-Rüth, Ippen.Media'ya verdiği röportajda şu ifadelere yer verdi;
'Almanya'da yaşayan oy veren Türklerin çoğu dindar, muhafazakar ve milliyetçi ve yine Erdoğan'a oy verecekler. Erdoğan, Türkiye'de 2018 seçimlerini yüzde 52'nin biraz üzerinde oyla kazanırken, Almanya'da yüzde 60'tan fazla oy aldı.'
Spiegel 'Seçimlere birkaç gün kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefete yönelik üslubunu keskinleştirdi' dedi.
Hindistan'da İngilizce yayın yapan Haber kanalı Wion ise 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimden bir hafta önce İstanbul'da güç gösterisi mitingi düzenledi' değerlendirmesinde bulundu.
ABD merkezli National Interest 'Türkiye, Washington ile Seçim Sonrası Sıfırlama İstiyor' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı. Haberde seçim sonrası ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açılmak istendiği iddiasına yer verildi.
Washington Post seçim sonuçlarının Ortadoğu ve dünyanın dört bir yanında yakından izleneceği yorumunda bulundu.
İngiliz Independent gazetesi Erdoğan'ın muhalefeti LGBT yanlısı olmak ile suçladığını yazdı. Haberde Erdoğan'ın 'AK Parti ve ittifakımızdaki diğer partiler asla LGBT yanlısı olmayacak çünkü aile bizim için kutsaldır' sözüne yer verildi.
Yunan Kathimerini ise 'Erdoğan seçim mitinginde muhalefete 'LGBT yanlısı' dedi' başlığını tercih etti.
Skai Türkiye'deki son gelişmeleri almak için İstanbul'daki muhabirine bağlandı. Haberde 'Erdoğan İmamoğlu'nun otobüsüne düzenlenen taşlı saldırının ardından 'kendi provokasyonlarıyla yaygara koparıp sonra da utanmadan şehirlerimizi lekelemeye çalışıyorlar' dedi' ifadesine yer verdi.
CNN Yunanistan çoğu Avrupa ülkesinde oy verme işleminin sona erdiği bilgisini okurları ile paylaştı.
To vima 'Atina sandıktan ne bekliyor?' sorusunu sordu. Haberde Atina'nın resmi olarak gözlemci konumunda kaldığı ve pozisyon almadığı belirtildi.
'TÜRKİYE'DEKİ EN KRİTİK SEÇİM'
İngiliz Financial Times gazetesinin analizine haberinde yer veren In.gr 'Pazar günü Türkiye'de yapılacak seçimler ülkede gerçekleşen en kritik seçim olacak' dedi.
'Bir haftadan kısa bir süre sonra, 14 Mayıs'ta Türkiye, bir dönüm noktası olabileceği düşünülen bir seçim için sandık başına gidiyor' diyen India Today şu değerlendirmede bulundu;
'Muhalefet partilerinden oluşan koalisyon geçen Şubat ayında Erdoğan'ın yirmi yıllık iktidarını bozma umuduyla kuruldu.'
İngiliz Financial Times gazetesi, 'Türkiye için belirleyici bir seçim' başlığıyla sayfasına taşıdığı haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yıllar sonra birleşmiş bir muhalefetle karşı karşıya olduğu yorumunu yaptı.
"Yarışın ikinci tura kalma ihtimali sürüyor" diyen Financial Times, devamında "Bu ihtimalin gerçekleşmesi Türkiye için bir ilk olur. Erdoğan, partisi Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 2002'de iktidara getirdiğinden beri birçok seçim zaferine imza attı. Ancak bu sefer rekabet bıçak sırtında" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin son yılları ekonomik sıkıntıyla geçirdiğini kaydeden FT, "Yine de, Erdoğan, muhafazakar tabanının güçlü desteğiyle tartışmasız Türkiye'nin en popüler siyasetçisi. Bu, ona karşı bahse girmenin düşüncesizce olacağı anlamına geliyor" dedi.
ORTADOĞU VE DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE'DE
Amerikan Washington Post gazetesi, 'Yaklaşan Türkiye seçimleri dünya için neden çok önemli?' başlıklı özel haberinde 14 Mayıs'taki seçimlerde milyonlarca Türk seçmenin sandığa gideceğini belirtip Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2002'den bu yana en ciddi siyasi meydan okumayla karşı karşıya olduğunu yazdı.
Erdoğan'ın tabanı arasında hala çok popüler olduğunu belirten Washington Post, Türk liderin iktidarında Ankara'nın bölgesel ve uluslararası siyasette oynadığı rolün büyük ölçüde arttığını kaydetti. Seçim sonuçlarının bütün Ortadoğu ve dünyanın dört bir yanında yakından izleneceği yorumunu yapan Washington Post, halihazırdaki anket sonuçlarının sandıkta bıçak sırtı bir sonuca işaret ettiğini dile getirdi.
Sarah Dadouch imzalı özel haberinde Washington Post, seçime doğru mitinglerinin hızını artıran Erdoğan'ın son bir yılda ekonomik desteklerle yatıştırdığı dev ve sadık bir taraftar kitlesine sahip olduğunu da vurguladı.
Muhalefet bloğunun adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceki seçimlerde Erdoğan'ın AKP'sine karşı başarısız olduğunu hatırlatan gazete, Millet İttifakı'nda Türkiye'nin kavgacı olmalarıyla ünlü milliyetçi, İslamcı, laik ve liberal muhalif partilerin yer aldığını aktardı.
'Seçim Avrupa ve NATO için ne anlama geliyor?' sorusunu yönelten Washington Post, haberinde ABD-Türkiye ilişkilerine hiç değinmedi ve Türkiye'de kurulacak sandıklardan çıkacak sonucun en sıkı şekilde takip edileceği ülkeyi yazdı. "Belki de Avrupa'da hiçbir ülke Türkiye seçimlerini İsveç kadar yakından izlemeyecek" yorumunu yapan Sarah Dadouch, Ankara'nın geçen ay Finlandiya'nın ittifaka girişine onay verdiğini ve Rusya-NATO arasındaki kara sınırını iki katına çıkardığını hatırlattı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın terör örgütü PKK'ya destek veren İsveç'e ise kırmızı ışık yaktığını belirtti.
Türkiye'nin halihazırdaki Avrupa Birliği ilişkilerine değinen Washington Post, sözü Suriye'ye getirdi. Türkiye'nin en uzun kara sınırına sahip olduğu güney komşusundaki iç savaştan kaçan 4 milyonu aşkın Suriyeliye ev sahipliği yaptığını belirten gazete, göçmen konusunun seçimdeki ağırlığına dikkat çekti.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimine de değinen Washington Post, Türkiye'nin acil bir şekilde arabuluculuğa soyunduğunu, ardından tahıl koridoru anlaşmasına ev sahipliği yaptığını yazdı. Erdoğan'ın Rusya ve Ukrayna'ya karşı dengeleyici bir eylemleriyle tanındığını kaydeden Washington Post, Ankara'nın Batı tarafından Moskova'ya uygulanan yaptırımlara katılmaya direndiğini, bir yandan da Kiev yönetimine silahlı insansız hava aracı sattığını hatırlattı.