Gazete Vatan Logo

Dünya doktora şiddetin cezasını artırıyor

Türkiye’de hızla artan sağlık çalışanlarına yönelik şiddet dünyada da önemli bir sorun. New York’ta saldırgana 7 yıl hapis var. AB ülkeleri yasal düzenlemelerle sert önlemler alıyor. Ülkemizde de konu Meclis’e taşınıyor

Dünya doktora şiddetin cezasını artırıyor

Türkiye’de son 5 yılda 60 bin sağlık çalışanı saldırıya uğradı. Geçtiğimiz hafta ise İstanbul Bahçelievler’deki bir hastanede Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı olarak çalışan Dr. Fikret Hacıosman görevi başındayken bir hastası tarafından şakağına sıkılan kurşunla öldürüldü. Aile Hekimler Birliği, Türk Tabipler Birliği, doktorlar, sağlık örgütleri ve STK’lar yaşananları kınayarak, artık sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların daha ağır cezalara çarptırılmasını istiyor. Peki dünya bu soruna karşı nasıl önlem alıyor?

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre sağlık çalışanlarının, dünyanın her yerinde şiddetle yüz yüze gelme riski yüksek. Sektörde çalışanlarının yüzde 8-38’i, kariyerlerinin bir noktasında fiziksel şiddete uğruyor. Sözel saldırganlığa maruz kalanlar ve tehdit edilenlerin sayısı ise daha çok.

En riskli yer acil servis

Araştırmalara göre, sağlık kurumunda çalışanların şiddete uğrama oranı diğer iş yerlerine göre 16 kat daha fazla. Sağlık personelinin pozisyonu her ülkeye göre farklılık gösterse de ‘acil servisler’ hemen her ülkede en sık şiddet olayının yaşandığı yerler. En çok şiddete uğrayan sağlık personelleri ise hemşireler ve ‘pratisyen hekimler. Evde bakım personelleri ve acil tıp teknisyenleri bunları takip ediyor. Çalışmalar aynı zamanda en fazla cinsel istismara uğrayan sağlık personelinin hemşireler olduğunu da gösteriyor.

Haberin Devamı

Nasıl çözülecek?

Dünya çapında sağlık örgütleri uzun yıllardır sağlık çalışanlarına karşı uygulanan şiddetin önlenmesi için, önergeler sunuyor. Hemen hemen her ülkede sağlık örgütleri ve sandık sendikaları, sağlık çalışanlarına yönelik savunma teknikleri eğitimi, acil durum panik butonu, güvenlik önlemlerinin arttırılması, saldırganı önceden tahmin edip uzaklaştırma gibi benzer önergeler sunuyorlar. Ancak kanunen caydırıcı cezalar olmadan bu problemin çözümünde ciddi adımlar atılamıyor.

6 yıla kadar hapis

Türkiye’de son 5 yılda 60 bin sağlık çalışanının görevi başında şiddete uğraması ve yaşanan doktor ölümleri karşısında sektör çalışanları cezaların artırılmasını istiyor. Konuyla ilgili Meclis’e sunulmak için öneri hazırlanıyor. İstanbul Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Aslı Öncel, ‘Türk Ceza Kanunu’na iki madde eklenmeli. Bunlar, sağlık çalışanına görevi esnasında ya da görevinden dolayı şiddet uygulayan kişi 2-4 yıl arasında hapis cezası ile yargılanmalı ve bu ceza ertelenmemeli, sağlık sunumunu da engellemiş ise yani diğer vatandaşların sağlık hakkını da gasp etmişse ceza yarı oranda artırılmalı’ dedi. Türk Ceza Kanunu’nun 86/3’üncü maddesine göre kasten ağır yaralama suçuna 3 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Görevi başındaki doktor, kamu görevlisi pozisyonundaysa uygulanan suçlarda ceza yarı oranında artırılıyor.

Haberin Devamı

Doktora uçan tekmeye ikinci kez tutuklama

Samsun ‘un Atakum ilçesinde Ramazan Bayramı’nın birinci günü bir barda çıkan kavgayı ayırmak isteyen polisin sıktığı biber gazından etkilenen şüpheliler özel bir hastaneye götürüldü. Şüpheliler hastanenin acil servisinde olay çıkardı. G.S. adlı şahıs hastanede yanlarına gelen acil serviste görevli Afgan asıllı Dr. A.F.N.’nin şakağına tekme attı. Olaydan sonra G.S. ve arkadaşı S.S.K. tutuklanarak cezaevine kondu. Daha sonra avukatlarının yaptığı itirazla serbest kaldı. Samsun Cumhuriyet Başsacvılığı’nın tahliye kararına itiraz etmesi üzerine G.S. yeniden tutuklandı. S.S.K.’nın da yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Haberin Devamı

En ağır ceza Amerika’da

İngiltere’de iki kat çoğaldı
İngiltere’de geçen ay alınan kararla birlikte, son dönemde artan sağlık personeline yapılan saldırılara verilen 6-12 ay arasındaki cezalar iki katına çıkarıldı. Avustralya’da da 2014 yılında kabul edilen yasa ile, hekimler, hemşireler, eczacılar, fizyoterapistler, psikologlar, diş hekimi gibi tüm sağlık çalışanlarına saldırıya verilen 6 ay hapis cezası iki katına çıkarılmıştı.
Resmi otoriteye saldırı
İspanya’da sağlık görevlilerine ve sağlık alanında görevli öğretmen ve akademisyenlere karşı işlenen suçlar resmi otoriteye karşı işlenmiş sayılıyor. Saldırgan, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.
Rusya’da cezası ağır
Rusya’da saldırgan, saldırının tahribatına göre, 360 saat kamu hizmeti veya 40 bin ruble (ortalama 3600 TL) para cezasından 4 yıla kadar hapis cezası ile yargılanabiliyor.
ABD’de D sınıfı suç
New York’ta sağlık personeline saldırı suçu D sınıfı suç kapsamında ve cezası 2 yıldan az olmamak şartıyla 7 yıla kadar çıkabiliyor.
Kanada’da yaptırım yok
Kanada’da polis memuruna saldırının cezası 6 aydan 5 yıla kadar hapis veya 5 bin dolar ancak sağlık çalışanlarına saldıranlar için bir ceza söz konusu değil.
İtalya’da yeni yasa
Almanya, Fransa, İtalya’da polis memurları ve itfaiye görevlileri gibi kamu personellerine karşı işlenen suçlarda sert yaptırımlar uygulanırken sağlık personelleri için henüz yürürlüğe giren bir yasa yok. Her yıl yaklaşık 3 bin şiddet vakasının yaşandığı İtalya’da, sağlık personelinin korunmasına yönelik yasa çıkması için geçtiğimiz aylarda imza kampanyası başlatıldı.
Dünya doktora şiddetin cezasını artırıyor
En çok hasta ve yakınları saldırıyor
Fransa’da Ulusal Tabipler Konseyi tarafından yapılan çalışmada sağlık çalışanlarına şiddet grafiği yıllara göre sıralandı. 2003’te 638 olan vaka sayısı yıllar içinde hızla yükseldi. 2010’da 920’ye, geçen yıl ise 1035’e kadar çıktı

Haberin Devamı