Gazete Vatan Logo

Diri diri gömdüler

Irak yönetimi, IŞİD militanlarının, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 500 Ezidi’yi, Müslüman olmayı reddettikleri gerekçesiyle diri diri gömdüklerini açıkladı.

ABD yönetiminin geçen hafta Ezidilerin güvenliği için hava saldırıları düzenlediği IŞİD militanları, sivillere yönelik katliamlarını hız kesmeden sürdürüyor. Son olarak Irak İnsan Hakları Bakanı Muhammed Şiya el Sudani, militanların Musul çevresinde 500 Ezidi’yi öldürerek toplu mezarlara gömdüğünü gösteren deliller bulunduğunu duyurdu.

El Sudani, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu kurbanlardan bazılarının militanlarca canlı canlı gömüldüklerini söyledi. El Sudani, militanların 300 kadını da esir aldığını belirlediklerini belirtti.

‘Din değiştirin’

Iraklı Bakan, esir alınan kadınlardan bir bölümünün Sincar’daki polis karakolunda tutulduklarını, bir bölümünün ise Tel Afer’e götürüldüğünü kaydetti.

Sincar’dan kaçmayı başaran Ezidiler, Koşo Kasabası’nı çembere alan 200 kadar IŞİD militanının yerel halka din değiştirip Müslüman olmaları için akşama kadar süre tanıdığını, din değiştirmeyi reddedenleri daha sonra infaz ettiklerini öne sürdü. El Sudani, ellerinde militanlarca başlarından vurularak öldürülmüş Ezidilere ait çok sayıda fotoğraf bulunduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Cesetler Suriye’ye

Irak istihbaratı, ABD’nin hava operasyonları ve peşmerge güçlerinin saldırıları nedeniyle ağır kayıplar vermeye başlayan IŞİD örgütünün, kayıplarını gizleyebilmek için ölen militanlarının cesetlerini Suriye’ye naklettiğini belirledi.

AB’den soruşturma çağrısı

Avrupa Birliği (AB), IŞİD militanlarının Irak’ta düzenledikleri saldırıları şiddetle kınadı. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yazılı açıklamasında, Irak’ta saldırılardan kaçan Ezidilerin kötüleşen insani durumunun şok edici olduğunu belirterek, “Bu eylemlerin bazıları insanlığa karşı suç teşkil edebilir ve faillerden hesap sorulması için süratle soruşturulmalıdır” dedi. AB üyesi ülkelerin Irak’taki sivillere acil insani yardım sağlamayı sürdürdüğünü belirten Ashton, çatışan taraflara uluslararası insani hukuka saygı göstererek yardım dağıtımını kolaylaştırmaları çağrısında bulundu.

Suriye’ye kaçtılar

Kürt yetkililer Sincar Dağı’nda mahsur kalan Ezidilerden 20 bininin peşmergelerin eşliğinde Suriye’ye geçtiklerini duyurdu.

Haberin Devamı