Denizaltı savaşları
Dünyanın iki süper gücü en gelişmiş denizaltıyı yapmak için yarışıyor. Rusya’nın ‘Status-6’ nükleer denizaltı projesine ABD’den ‘Orca’ ve ‘Hunter’ yanıtı geldi
Savunma Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) bu hafta ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) insansız nükleer denizaltılarının geliştirilmesini öngören ‘Hunter’ programını hayata geçirecek şirketi seçti. ABD’nin önde gelen savunma sanayi şirketlerinden Northrop Grumman’ın üstlendiği, son derece gizli tutulan Hunter projesi ile ilgili pek fazla bilgi olmasa da, ABD’deki bazı medya kuruluşları, ‘Hunter’ sisteminin su altında keşif, mayın döşeme ve denizaltılarla mücadele için kullanılabileceğini ileri sürüyor. Bazı uzmanlarsa projenin daha önce duyurulan ve çok büyük insansız denizaltılarını geliştirmeye yönelik Orca Extra-Large Unmanned Underwater Vehicle (XLUUV) programıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini düşünüyor.
‘Avcı’ ve ‘Katil balina’
BoeIng ve Lockheed Martin şirketlerinin projelendirmesini üstlendiği Orca (katil balina) insansız denizaltılarının uzunluğu, medyaya sızan bilgilere göre 40 metreye ulaşabilecek. Bu araçlar 12.000 kilometreye varan uzun mesafelerde etkili olabilecek ve bağımsız olarak birkaç ay boyunca suyun altında hareket edebilecek. Hunter programı çerçevesinde tasarlanan insansız denizaltılarınınsa Orca aracından bir takım ‘faydalı yükleri’ alıp farklı hedeflere taşıyacağı düşünülüyor. Kimi uzmanlar, ABD’nin üzerinde çalıştığı projenin Rusya ile NATO arasındaki dengeleri bozabileceğini tahmin ediyor. Boeing ve Lockheed Martin şirketleri, Orca denizaltılarının mayın arama ve yok etme, ayrıca yük taşıma için kullanılacağını belirtse de, ABD Deniz Kuvvetleri’nin, XLUUV araçlarını karşı tarafın denizaltılarıyla mücadele etmek ve kara hedeflerini vurmak için kullanmayı planladığı tahmin ediliyor.
Radara yakalanmıyor
Yeni denizaltının düşman kıyılarındaki altyapı tesislerine nükleer saldırılar için de kullanılabileceği düşünülüyor. Daha önce rafa kaldırılan Orca insansız denizaltıları programına, dünyanın Rusya’nın ‘yanlışlıkla’ ifşa ettiği Status-6 insansız nükleer denizaltı planlarını öğrenmesinden sonra yeniden hız verilmesi dikkat çekici. İki yıl önce basına yansıyan haberlerde, Rusya’nın geliştirdiği Status-6 insansız nükleer denizaltı sisteminin NATO’ya ait radarlar dâhil her türlü füze savunma sistemini bypass edebildiği, güçlü silahlarla donatılan ve gemisavar sistemlerinin ulaşamayacağı 1000 metreye varan derinlikte 10 bin kilometrelik mesafeler kat edebilen sistemin, düşman kıyılarındaki altyapı tesislerine nükleer saldırı gerçekleştirme kapasitesine sahip olduğu belirtilmişti.