Gazete Vatan Logo

Çok üzgünüm

İslamiyet’i hedef alan sözleri nedeniyle Papa’ya tepkinin artması üzerine Vatikan özür çağrılarına boyun eğdi. “Papa Müslümanlar’ı incitmiş olabilecek sözleri nedeniyle çok üzgün” açıklaması yapıldı

Danimarka’nın Jyllands Posten gazetesi Hz. Muhammed’i küçük düşüren karikatürleri yayınladığında Batı medyası, “Karikatürler düşünce özgürlüğü” diye yazmıştı. Ancak, Papa’nın Hz. Muhammed’i ve İslam’ı hedef alan sözlerine ilişkin tepkide dünya basını Müslümanlar’ın yanında yer aldı. Saygın Amerikan gazetesi New York Times, Papa’nın Almanya’da yaptığı konuşma sırasında Bizans İmparatoru’nun, “Bana Hz. Muhammed’in ne yenilik getirdiğini gösterin. Sadece şeytani ve insanlık dışı şeyler bulursunuz” şeklindeki sözlerini referans göstermesini “trajik ve çok tehlikeli” olarak nitelendirdi. Başyazıda, “Papa gibi önemli bir kişinin konuşmalarına dikkat etmesi gerekir. Türkiye’nin üyeliğine ‘Müslüman’ diye karşı çıkan Papa şimdi çok içten ve samimi bir özür borçlu” denildi. Bu yoruma diğer batılı yayın organlarının destek vermesinin ardından Vatikan’ın üzerindeki baskı arttı.

YANLIŞ ANLAŞILDI
Mısır ve Fas elçilerini geri çekti. Bazı Arap ülkeleri Vatikan ile ilişkileri kesme tehdidinde bulundu. Baskılarla bunalan Vatikan öğle saatlerinde havlu attı. Vatikan Başbakanı Kardinal Bertone tarafından yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Papa, konuşmasındaki bazı sözlerin Müslüman dünyasını incitmiş olmasından dolayı son derece üzgün. Papa, Müslümanlar’a saygı duymaktadır. Müslümanlar da bizim gibi tek yaratıcı olan Tanrı’ya inanmakta, Hz. İsa’yı peygamber olarak kabul etmekte, Hz. Meryem’e saygı duymakta, kıyamet gününe inanmakta ve bizim gibi dua edip oruç tutmaktadır.”

ÖZÜR POLEMİĞİ
Vatikan’ın Latince yayınladığı açıklamada, “Papa çok üzgün” ifadesinin yer alması, “Papa özür diledi mi?” polemiğini de beraberinde getirdi. Dünya ajansları tarafından servis edilen ilk çevirilerde üzgün için İngilizce’de “özür” anlamına da gelen “sorry” kelimesi kullanıldı. Ancak Vatikan’ın resmi çevirisinde bu kelimenin yerine “üzgünlük, pişmanlık” anlamına gelen “regret” ifadesinin kullanıldığı görülünce akıllarda soru işareti belirdi. Fransız haber ajansı AFP, “Papa özür diledi” diye haber geçerken AP ajansı ise, “Bu metinde özür ifadesi yok” dedi. İngiliz İslam Birliği, “Papa hatasını kabul etti” diyerek açıklamayı yeterli buldu, ancak Mısırlı Müslüman Kardeşler Örgütü, “Papa açık şekilde özür dilesin” dedi.

Papalar özür diler mi?
Papalar diğer kardinaller tarafından seçimle göreve geliyor. Ancak bu seçim sırasında Katoliklik inancına göre, onlara “Kutsal Ruh” yardım ediyor. Böylece, bir gün önce normal bir insan olan bir Kardinal, bir gün sonra “Kutsal ve tartışılamaz” oluyor. 1870 yılında Birinci Vatikan Konseyi’nde alınan “Papa’nın Yanılmazlığı” kararında Papa, inançla ilgili sözlerde yanlış yapamıyor. Yani Katolikler Papa’nın hiçbir zaman yanlış bir şey söyleyemeyeceğine, bu nedenle özür dilemeyeceğine inanıyor. Bu nedenle, Papa’nın “üzgün” olduğuyla ilgili dün Vatikan’dan gelen açıklama bir çok kişinin kafasını karıştırdı.

ANALİZ
Bu İslamla ilk çatışması değil
Papa olduktan sonra adını Benedict olarak değiştiren Kardinal Joseph Ratzinger, “İslam ile demokrasi bağdaşmaz” diyerek Papa olmadan önce İslam’a yönelik sert eleştiriler getirdi. Ratzinger, Jean Paul’ün son günlerinde de “Müslüman Türkiye’nin Avrupa’da yeri yok” ifadesini kullandı. Papalık döneminde ise İslam’a karşı Şam’da bir Cami’yi ziyaret eden selefinden farklı tavır takındı. Papa olduktan 6 ay sonra İslam üzerine 2 günlük bir konferans organize etti. Burada “İslam ile diyalog çok zor. Ortak yön çok az. İslam reforma açık değil” mesajı verdi. Geçtiğimiz Şubat’ta ise İkinci Jean Paul tarafından oluşturulan dinler arası diyalog komitesini kapatarak İslamiyet-Hıristiyanlık ilişkilerine kapıyı kapattı. Vatikan’da İslam konusunda en çok bilgi sahibi olan Kardinali Mısır’a gönderdi. Guardian gazetesine göre Papa’nın son sözleri, “İslam tehlikelidir” mesajını içeriyor. Papa, bu tehlikeye karşı farklı mezheplere ayrılıp birbirinden iyice uzaklaşan Hıristiyanlar’ı biraraya toplama amacı güdüyor.

Nazi ordusunda savaşmıştı
* Joseph Alois Ratzinger 1927’de Almanya’da doğdu. Babası bir polis şefiydi. Otoriter bir ailede büyüdü.

* 2’nci Dünya Savaşı başlağında, 14 yaşındayken Hitler Gençliği’ne katıldı. Nazi Ordusu’nda savaştı. ABD’lilerce esir alındı.

* Nazi rejimi sırasında yaşadığı tecrübeler kendini dine vermesine yol açtı. Savaşın ardından ilahiyat eğitimi aldı. 1957’de doktorasını tamamladı.

* 1966’da piskopos olan olan Ratzinger aslında liberal görüşlere sahipti. Ancak 1968 tüm dünyadaki öğrenci hareketlerinin başlattığı laiklik akımının dine zarar vereceğini düşündü. Bu dönemin ardından muhafazakar oldu.

* 1977’de kardinal olarak atandı. Engizisyon Kurumu’nun devamı niteliğindeki Dinsel Öğretiler Kurulu’nun başkanlığına getirildi.

* Sert çıkışları nedeniyle “Tanrı’nın Rottweiler”ı adı takıldı. 2002’de emekliliği gelmesine rağmen Jean Paul’ün emriyle görevinin başında kaldı.

PAPA’YA SUNULAN RAPOR
“Türk rejimi laik değil”
Papa’nın Kasım ayı sonunda yapması beklenen Türkiye ziyareti öncesinde Vatikan herhangi bir iptal olmasını beklemiyor. İtalyan La Republica gazetesi dün Türkiye ziyaretine hazırlık amacıyla Papa’ya sunulan bir raporun içeriğini açıkladı. Vatikan’ın resmi tarihçisi Giovanni Sale tarafından hazırlanan ve Papa’nın Türkiye ziyaretinde dile getirmesi beklenen raporda, Türkiye’ye yönelik eleştiriler yer alıyor. İşte raporda yer alan ifadeler:

* Türkiye, kendini laik bir cumhuriyet olarak tanımlayarak, “din, ibadet ve düşünce” özgürlüğü ilkesine yer veriyor. Ancak fiili anlamda Türk laikliği, atılan tüm adımlara karşın batılı örnekleriyle çok az ortak özelliğe sahip.

* Devletten maaş alan 100 bin imamın çalıştığı Diyanet İşleri’nin bütçesi, 75 bin kişilik Sanayi Bakanlığı’ndan daha fazla.

* Hıristiyanlar ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Fanatizmden de sık sık tehdit alıyorlar. Türkiye AB’ye üye olmak istiyorsa uluslararası camiaya ciddi güvenceler vermek zorunda.

* Siyasi alandan dışlanan Türk İslamı, sivil toplumda yeşeriyor. Ilımlıların yanı sıra radikal akımlardan esinlenen ve şeriatın devlet yasası haline gelmesini isteyen köktendinciler bulunmakta.

DÜNYA BASINI
GUARDIAN (İNGİLTERE): Papa gizli mesaj verdi
Daha önce Türkiye’nin üyeliğine sırf Müslüman diye karşı çıkan Papa bu sözleri söylerken gelecek tepkiyi de bilmeliydi. Papa gizli mesajında İslam’ın ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmak istedi.

AP (AMERİKA): Etkisi çok derin olacak
Daha önce yaşanan karikatür krizinin baş aktörleri sanatçılardı. Ancak bu kez olayın baş aktörü 1.1 milyar kişiye liderlik eden Papa. Bu nedenle açılan yara çok daha derin olacak.

LIBERATION (FRANSA): Vatikan’ı bile huzursuz etti
Papa’nın sert açıklamaları Vatikan’daki bazı kişileri bile rahatsız etti. Papa’nın sözleri nedeniyle Vatikan’da huzursuzluk yaşanıyor. Papa’nın yaptığı açıklamalar 1.5 milyar Müslüman’ı ilgilendiriyor.

BILD (ALMANYA): Neden nefret ediyorlar?
Papa’nın sözlerini yanlış yorumladılar. Türk Diyanet İşleri Başkanı bile metni okumadan yorum yaptığını söyledi. Her yerde eylemler var. Bu Müslümanlar Papa’mızdan niye nefret ediyorlar?

ELEFTEROTIPIA (YUNAN): Türkler cihat ilan ediyor
Türk Diyanet İşleri Başkanı’nın açıklamaları Papa’ya cihat anlamı taşıyor. Bardakoğlu’nun sözlerinin ardından Papa’nın Türkiye’ye yapması planlanan ziyareti de tehlikeye girmiş durumda.

Haberin Devamı