Çin'den ABD'ye uyarı: Silah satmayı durdurun
Çin, ABD'den Tayvan'a silah satmamasını isteyerek ülkenin "Tek Çin Politikası"na saygılı davranmaya çağırdı
Pekin yönetimi, ABD'ye "Tek Çin Politikası"na bağlı kalarak Tayvan'a silah satmayı durdurmasını istedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, başkent Pekin'de düzenlediği günlük olağan basın toplantısında, Washington yönetiminin Tayvan'a silah satmasına karşı tavırlarının "kesin ve değişmez" olduğunu söyledi.
"ABD'nin, Tayvan'a silah satışı meselesinin yüksek hassasiyeti ve ciddi zararını anlamasını umuyoruz." ifadesini kullanan Hua, Washington'a "Tek Çin Politikası"na bağlı kalarak Tayvan'a silah satmayı durdurmaları çağrısında bulundu.
Sözcü Hua, ABD yönetiminin ilgili sorunu "dikkatli ve düzgün şekilde" ele alması gerektiğinin altını çizerek Beyaz Saray'ın Çin-ABD ilişkilerinde "büyük resmi görerek Tayvan Boğazı'nın barış ve istikrarına katkı sağlaması gerektiğini" belirtti.
Tayvanlı yetkililer, geçen hafta, Çin tehdidinin arttığını savunarak hava kuvvetlerini gözden geçirme ve yenileme kararı aldıklarını, ABD'den hayalet uçak satın almak istediklerini açıklamıştı.
Çin, hayalet uçak J-20'yi ordu envanterine almıştı
ABD yetkilileri, Donald Trump yönetiminin Tayvan'a büyük çapta silah satışını öngören bir plan üzerinde çalıştığını ifade etmişti.
Öte yandan Çin, önceki hafta radara yakalanmayan 5. nesil savaş uçağı J-20'nin ordu envanterine alınarak aktif kullanıma girdiğini duyurmuştu.
Tayvan, savunma harcamasını bu yıl yüzde 1 artırarak 11,4 milyar dolara çıkarmıştı. Çin ise bu yılın savunma bütçesinde yüzde 7 artış yapılacağını belirterek 152 milyar dolar ayıracağını açıklamıştı.
Tayvan'a silah satan ABD'nin, 1979'da imzalanan kanun uyarınca adayı koruma yükümlülüğü bulunuyor.
Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan'ı kurmuşlardı. Ancak Çin, Tayvan'ın bağımsızlığını kabul etmemişti. Tayvan'ı sadece 22 ülke tanıyor.