Gazete Vatan Logo

Cezalandıracak

Cezalandıracak

ABD, Filistin devletine izin vermeyeceğini söyleyen Netanyahu’ya karşı BM’de 2 devletli çözümü öngören bir tasarı gündeme getirecek. BM’deki veto kalkanını kaldıracak.

Washington, İsrail’de seçimlere bir gün kala ‘görevde olduğu sürece Filistin devletinin kurulmasına engel olacağı’ vaadinde bulunarak sağ seçmenin oylarını toplamayı başaran Başbakan Benjamin Netanyahu’ya karşı Birleşmiş Milletler (BM) kartını oynamaya hazırlanıyor.

Netanyahu’nun başbakanlık koltuğuna oturmasından rahatsız olan Başkan Barack Obama, Tel Aviv’i Filistin yönetimiyle yeniden müzakere masasına oturtmak için BM Güvenlik Konseyi’nde yeni bir Filistin tasarısı gündeme getirilmesini planlıyor. Tasarı, İsrail’in 1967 sınırlarına geri döndüğü 2 devletli bir çözümü öngörüyor. Tasarı, Filistin’le belirlenen takvime uygun şekilde anlaşmaya varmaması halinde İsrail’e yaptırım uygulanmasını da içerecek. Beyaz Saray kaynakları, henüz hangi devlet tarafından sunulacağı belirlenmeyen tasarıya ABD’nin veto koymayarak destek vereceğini belirtiyor. ABD bugüne kadar İsrail’e yönelik 50’ye yakın tasarıyı veto etmişti.

Haberin Devamı

‘Gözden geçireceğiz’

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, İsrail ve Filistin arasında iki devletli çözümün, 20 yıldan uzun süredir ABD’nin politikası olduğuna dikkati çekerek, “ABD, Netanyahu’nun sözlerine dayanarak, konuya yönelik pozisyonunu ve izlenecek yolu yeniden gözden geçirecek” diye konuştu. Ancak Earnest, İsrail ile güçlü askeri ve istihbarat ilişkisi dahil güvenlik işbirliğinin aynı şekilde devam edeceğini sözlerine ekledi.

‘Tek yol bu’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Washington’un İsrail’in kendisini güvenli kılabilmesi için tek yolun iki devletli çözüm olduğunu görmesi gerektiğini belirtti. Psaki, bu yaklaşımı benimsemeyeceğini gösteren Netanyahu’ya karşı kendi yaklaşımlarını değerlendireceklerini vurguladı.

Muhatap Kerry

Beyaz Saray yetkilileri, bundan böyle İsrail Başbakanı Netanyahu ile Başkan Obama yerine Dışişleri Bakanı John Kerry ve Pentagon yetkililerinin muhatap olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Sözlerinden çark etti

Netanyahu, Amerikan NBC kanalına verdiği röportajda, Filistin’le ilgili açıklamalarının ‘ırkçılık’ olmadığını savunurken, “Şartlar iyileşirse Filistin’in kurulmasına bağlıyım” diye konuştu. Netanyahu ABD ile ülkesi arasındaki sıkı bağlara da vurgu yaparak, “ABD ile ortak çalışmamız gereken birçok alan var” diye konuştu.

Cezalandıracak

Anlaşmazlığın tarihçesi

1948: Bağımsız İsrail devleti kuruldu. Mısır, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve Lübnan İsrail’e savaş ilan etti. Mısır, Irak, Lübnan Ürdün ve Suriye, İsrail’i işgal etti.
1949: İsrail ve Arap devletleri ateşkes ilan etti. Ateşkesin ardından İsrail, Birleşmiş Milletler’in daha önceden paylaştırmış olduğu topraklardan daha fazlasını aldı.
1967: (Altı Gün Savaşı) İsrail; Suriye, Mısır ve Ürdün’e saldırdı. Mısır’dan Sina Yarımadası’nı, Suriye’den Golan Tepeleri’ni, Ürdün’den Doğu Kudüs ve Batı Şeria’yı alan İsrail, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde yerleşimci programını başlattı.
1973: (Yom Kippur Savaşı) İsrail için kutsal bir gün olan ‘Kefaret Günü’nde Mısır ve Suriye orduları Altı Gün Savaşı’nda kaybetmiş oldukları Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri’ni geri almak için İsrail’e saldırdı. Başlarda Arapların lehine gelişen bu savaş daha sonra İsrail lehine sonuçlandı.
1978: Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat ile İsrail Başbakanı Menahem Begin arasında Camp David Antlaşması imzalandı. Anlaşma uyarınca İsrail Sina Yarımadası’ndan çekildi.
1993: (Oslo Antlaşması) Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve İsrail karşılıklı olarak birbirlerini tanıma konusunda anlaştılar.
2000: ABD’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Camp David Zirvesi’nde İsrail ve Filistin arasında anlaşma sağlanamadı.
2005: İsrail Gazze ve Batı Şeria’nın bir bölümünden çekildi.
2009: İsrail Gazze Şeridi’ne geniş çaplı operasyon düzenledi.
2014: İsrail, Hamas’ın roket saldırılarını gerekçe göstererek bir kez daha Gazze’ye operasyon düzenledi.

Haberin Devamı