Burka tartışması bir ülkeyi ikiye böldü
Parlamentoda burkaya yasak çıkmadı ancak burka giyenler oturumları camlı bölmeden izleyecek.
Avustralya Parlamentosu'nda burkanın yasaklanmasına yönelik parlamento gündemine getirilen önerileri değerlendiren meclis ve senato başkanları, burkayla parlamentoya girişi yasaklamadı ancak burka giyenlerin oturumları camlı bölmeden izlemesini kararlaştırdı.
Avustralya Federal Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı Bronwyn Bishop ve Senato Başkanı Stephen Parry, parlamentoyu ziyaret eden burkalı Müslüman kadınların, parlamento oturumlarını, daha çok öğrencilerin kullandığı ses yalıtımlı camlı bölmeden izlemeleri kuralını koydu. Burka giyenlerin oturumları izleyeceği camlı bölümler parlamentonun en üst katında ve diğer yerlere göre parlamenterlere çok uzak mesafede bulunuyor.
Parlamento Hizmetler Servisi'nin (DPS) yeni kurallarla ilgili açıklamasında, parlamento ve senatoyu yüzleri kapalı olarak ziyaret edeceklerin oturumları galerilerden izleyebileceği ve yeni kuralların hemen uygulanmaya başlayacağı belirtildi.
Yeni kurallara göre, parlamento içinde daha önce ziyaretçi kartıyla girilen özel yerler için bundan sonra resimli kimlik gösterme zorunluluğu da getirildi.
Muhalefetten tepki: "Dini ırkçılık"
Avustralya muhalefet partilerinin temsilcileri yeni kuralları eleştirdi. Ana muhalefetteki Avustralya İşçi Partisi senatörü Penny Wong, yeni kuralların senatörlere sorulmadığına dikkati çekti. Avustralya Yeşiller lideri Christine Milne de yeni kuralları "berbat" olarak nitelendirildi. Bağımsız milletvekili Andrew Wilkie de kuralları "dini ırkçılık" ve "son derece yanlış" sözleriyle eleştirdi.
"Yasaklama kültürel gerilimleri artırabilir"
Irk Ayrımcılığı Komisyonu üyesi Tim Soutphommasane, attığı tweetle yeni kurallara karşı çıkarak "Hiç kimse kendi parlamentosunda ikinci sınıf muamelesi görmemelidir" ifadesini kullandı. Soutphommasane, burkanın yasaklanmasının Müslümanlara karşı saldırıları artıracağını belirterek aynı zamanda aşırı uçları da harekete geçireceğini vurguladı.
Soutphommasane şunları kaydetti: "Bazı parlamenterler tarafından hayal kırıklığına uğratıldık. Burkanın özel bir güvenlik riski oluşturduğuna dair hiçbir delil yok. Bu yasaklama kültürel gerilimleri ve sosyal güvensizlikleri artırabilir."
Başbakan Abbott: "Burka çok göze batıcı"
Muhalefet partilerinden Palmer Birleşik Parti'nin (PUP) kadın senatörü Jacqui Lambie tarafından gündeme getirilen parlamentoda burka yasağı önerisine, iktidar partisinden bazı milletvekilleri ve Avustralya Başbakanı Tony Abbott'un başdanışmanı Peta Credlin destek vermişti.
Başbakan Abbott, burkanın parlamentoda yasaklanması konusunda dün parlamentoda yaptığı açıklamada, "Çok göze batıcı. Keşke kadınlar tarafından giyilmese ama biz özgür bir ülkeyiz" demişti. Yeni kurallar, Başbakanın açıklamalarının üzerinden 24 saat bile geçmeden hem meclis hem de senato başkanı tarafından onaylanıp yürürlüğe girdi.