Burası Napoli!
Napoli’de mafya, yeni çöp alanları yapımına karşı çıkınca sokaklarda çöp yığınları oluştu. Farelerin bastığı kentin yardımına ordu koştu
İtalya’nın Napoli kentindeki çöp krizi bu hafta doruk noktasına çıktı. Kent çevresindeki atık merkezleri sonuna kadar dolunca yetkililer çöp toplamayı iki hafta önce bıraktı. O günden beri sokaklarda biriken çöp miktarı 100 bin tonu buldu. Napoli’de tarihi meydanlar bile çöp poşetleriyle dolarken protesto gösterileri baş gösterdi. Krizden yerel otoriteleri suçlayan ve iki gündür polisle çatışan gençler, olaylar sırasında dört otobüsü ateşe verdi.
Okul kavgası
Napoli halkı kokunun dayanılmaz hale geldiğini, sokaklarda farelerin cirit attığını söyledi. Bunun üzerine mikropları öldürmek için birçok yerde çöpler vatandaşlar tarafından ateşe verildi. Tüm bunlara bir de okul krizi eklendi. İki haftalık Noel tatilinden sonra okulların dün açılması bekleniyordu. Başbakan Romano Prodi de “Okullar açılacak” dedi. Ama bazı belediyeler “Çocukları bu koşullarda okula yollayamayız” diyerek Başbakan’ın kararına uymayacaklarını söyledi. Tüm bunlara Avrupa Birliği’nin uyarıları da eklendi. Haziran ayında Napoli’deki durumla ilgili bir soruşturma açan AB Çevre Komiseri Stavros Dimas, İtalya’nın işbirliği yapmadığını, durumun endişe verici olduğunu belirterek para cezası verebileceklerini söyledi.
Krizle ilgili en çarpıcı yorum, Napolili Cumhurbaşkanı Georgio Napolitano’dan geldi.
“Gerçek bir trajedi”
Napolitano “Çöp krizi artık tam bir trajediye dönüştü” diyerek durumun vehametine dikkat çekti. Hükümet ise dün acil bir toplantı düzenledi. Burada ordunun bölgeye aktarılmasına karar verildi. Askerler dünden itibaren çöpleri toplamak için seferber oldu. Bunların nereye götürüleceği ise bilinmiyor.
Bölgede 12 çöp toplama alanı bulunuyor. Ancak bu sayı, çöplerin toplanıp imha edilmesi açısından yeterli olmuyor.
Mafya engel oluyor
Çünkü mafya İtalya’nın kuzeyinde toplanan çöpleri kamyonculara rüşvet vererek Napoli ve çevresindeki atık merkezlerine gömüyor. Burada işleri daha ucuza yaptıkları için kâr elde ediyor. Yerel otoriteler de buna ses çıkarmıyor. İtalyan basını “Çözüm için önce mafyayla baş etmemiz gerekiyor” yorumunu yapıyor.
POLİSLE ÇATIŞMA ÇIKTI
Belediye, çöp krizine çözüm olarak Pianura semtindeki çöp toplama alanının yeniden açılmasına karar verince bu kez çevrenin kirleneceği için itiraz eden vatandaşlar ayaklanıp sokaklara barikatlar kurdu. Çöp kamyonlarının yolunu kesen gençlerle polisin çatışmasında üç kişi yaralandı. Ulaşımda aksamalar yaşandı. Ancak askerin kente gelmesiyle birlikte bunlar da son buldu.