Burada ölmek, gömülmek ve doğum yapmak yasak! Kurallar herkesi şaşırtıyor
Burada doğurmak, ölmek ve gömülmek yasak! Binlerce kişinin yaşam sürdüğü ada, ilginç kuralları ile dikkat çekiyor. Nüfusuna ve konumuna rağmen çok sayıda imkanın var olduğu bu yerin en şaşırtan kuralları doğum yapmanın, ölmenin ve gömülmenin kesinlikle yasak olması. Kedi beslemeye ve araç kapısının kitlenmesine bile izin verilmiyor. Sebepleri ise şaşırtıyor. İşte detaylar...
Derleyen: Özge Seren Doğu
Longyearbyen, Arktik Okyanusu'nde Norveç'e bağlı takımadalardan biri ve ayrıca takımadaların oluşturduğu Svalbard yönetim biriminin merkezi ve Dünya'nın en kuzey yerleşim birimi. Bu kasabada yaklaşık 3 bin kişi yaşam sürüyor. Ada ilk olarak 12. yy’da Vikingler tarafından keşfedilse de ilk resmi kayıtlar 16. yy sonlarında Hollandalılar’ı işaret ediyor.
ÜNİVERSİTESİ BİLE VAR
Nüfusuna ve konumuna rağmen havalimanına, bankaya, yüzme havuzuna, sinemaya, müzelere, otellere, ilkokul, ortaokul, liseye sahip olan adanın bir üniversitesi bile var. Adaya girişte vize istenmiyor. Ama adaya ulaşım sadece Norveç üzerinden mümkün. Dolayısıyla gidilecekse Norveç'ten vize alınması şart...
Ada ekonomik olarak refahı oldukça yüksek bir konumda bulunuyor. Küresel ısınma devam ettikçe daha da değerleneceği ve yaşanılabilir hale geleceği düşünülüyor.
DÜNYANIN EN SOĞUK COĞRAFYASI: -40 DERECE
Kuzey Kutbu'na yakın konumundan dolayı Longyearbyen'de ekim sonu ile şubat ortası arası gece yaşanıyor. Dünyanın en soğuk coğrafyalarından biri olan ve yılın çok büyük bir bölümünde -40 ve daha soğuk derecede geçirilen Longyearbyen'de ölmek de yasak.
Hava sıcaklığının eksili değerlerin üzerine pek çıkmadığı Svalbard'da temel geçim ve beslenme kaynağı balık. Yaz aylarında ölçülen maksimum sıcaklık 6 dereceyi bulabiliyor.
BURADA ÖLEMİYORSUNUZ, ÇÜNKÜ YASAK!
Normal şartlara sahip bir yer olmadığı için Svalbard'daki kurallar da ona göre şekillenmiş durumda. Buna göre Svalbard'da iklim nedeniyle defin işlemlerine izin verilmediği için adada ölmek kesinlikle yasak.
Ağır hastalar direk Norveç'e naklediliyor. Longyearbyen'de ölmek üzere olan herkes, Norveç ana karasına taşınıp ölünce burada defnediliyor. Soğuk hava yüzünden deformasyona uğrayamayan cesetler, halkı salgın tehlikesiyle baş başa bırakıyordu. Yasaklama kararı da bu sebeple alınmış.
DOĞUM YAPMAK DA YASAK
Acil bir durum olmadıkça Svalbard takım adalarında doğum yapmak da yasak. Kadınlar hamileliklerinin 8.ayından sonra Norveç'in bir şehrine gönderiliyorlar. Sebebi ise tecrit. Tecrit nedeniyle doğum yapmaları yasaklanmış.
Ayrıca emeklilik yaşına gelen insanlar da adada yaşayamıyor. Bölge yönetimi tarafından gönderiliyorlar.
DİĞER İLGİNÇ KURAL...
Svalbard'daki bir diğer ilginç kural da otomobillerin kapılarının kilitlenmesinin yasak olması. Bunun sebebi de olası bir kutup ayısı saldırısında size en yakın otomobile sığınabilme imkanı sağlaması. Çünkü burada insandan çok kutup ayısı yaşıyor. Yaklaşık olarak 6 binden fazla kutup ayısı yaşadığı tahmin ediliyor.
KEDİ BESLEMEK YASAK
Ayrıca burada kedi beslemek de yasak. Sebebi de nesli tükenmekte olan kutup kuşlarının korunması. Kedilerin kuşları avlama ihtimaline karşın böyle bir karar alınmış.
ÖĞRENCİLERE DERSTE ÖĞRETİYORLAR
Sokakta yiyecek bulmak için karşınıza çıkabilecek olan bir kutup ayısına karşı kendinizi savunmak için sadece bu coğrafyada geçerli olan kurallara uymanız gerekiyor. Onlardan en dikkat çekicisi silah taşıma zorunluğu. Longyearbyen'de sokağa çıkarken yanınızda mutlaka silah bulundurmanız gerekiyor.
Üniversite birinci sınıfa başlayan her öğrenci, ilköğretim gününde, kutup ayısının nasıl vurulup öldürüleceğini öğreniyor.
AYAKKABI ÇIKARMA ZORUNLULUĞU
Tüm kapalı alanlarda girişte ayakkabılarınızı çıkarmanız gerekiyor. Bu da bir zorunluluk. Bunun sebebi ise dışarısı çoğu zaman buzlu ve karlı olduğu için ayakkabı ile girildiğinde içerinin çamur olmasının engellenmesi.
KUTUP IŞIKLARINI ORADAN İZLEYİN
Not: Aurora Borealis ya da daha çok bilinen adıyla kutup ışıklarının da en iyi Svalbard'tan izlendiği biliniyor.