‘Bu bir savaştır!’
Ukrayna lideri Turçinov, Rusya’nın Kiev’e karşı “savaş yürüttüğünü” söylerken, Rus yanlılarına karşı geniş çaplı askeri operasyon düzenleneceği uyarısında bulundu.
Kiev yönetimi, ülkenin doğu kentlerinde yaşanan ayrılıkçı ayaklanmalara karşı sert önlemler almaya hazırlanırken Rus yanlılarının eylemleri de artarak sürüyor. Hafta sonunda Donestk çevresindeki kasabalarda kamu binalarını işgal eden silahlı göstericiler, dün Horlivka kasabasında da polis merkezlerine saldırdı. Böylece Ukrayna’nın doğusunda 9 kasabada yerel idare binaları Rus yanlılarının eline geçti.
Önceki akşam televizyondan halka seslenen Ukrayna Devlet Başkanvekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, ülkesinin Rusya’yla savaşta olduğunu söyledi. Turçinov, “Moskova’nın Kiev’e karşı yürüttüğü savaşta Ukraynalı kahramanların kanının döküldüğünü” vurgularken, göstericileri geri adım atmamaları halinde geniş çaplı askeri operasyon düzenleyecekleri konusunda uyardı. Ancak Turçinov’un göstericilere işgal ettikleri binaları boşaltmaları için tanıdığı süre, dün sabah dolmasına karşın güvenlik güçlerinin harekete geçmemesi dikkati çekti.
Turçinov, silahlarını teslim eden göstericilerin de cezalandırılmayacağına dair güvence verdi.
Referanduma onay
Turçinov, Rus yanlılarının başlıca talebi olan referanduma da onay verdi. Ukrayna lideri, 25 Mayıs’taki devlet başkanlığı seçimlerinin yanında ülkenin federasyona dönüştürülmesi ve doğu bölgelerine daha fazla özerklik tanınması konularında referandum düzenlenebileceğini kaydetti.
‘Emre uymayın’
Ukrayna’nın azledilen Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ise, Kiev yönetimine ülkenin doğusunda yaşanan olaylarda “halka karşı silah kullanmayın” çağrısında bulundu. Yanukoviç, güvenlik güçlerinden de Kiev’in verdiği emirlere uymamalarını istedi.
Eski Başbakan Yulya Timoşenko da, göstericilere karşı güç kullanmanın sadece daha fazla kan akmasına neden olacağını, bu nedenle sorunun müzakere yoluyla halledilmesi gerektiğini belirtti.
Gazetecilere ajan suçlaması
RusYA, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ve İngiliz istihbarat servisi MI6’ya bağlı ajanların, “gazeteci” kılığında Ukrayna kentlerinde dolaştığını öne sürdü. Kiev yönetimi ise, Rus gizli servisi FSB’nin, Ukrayna’daki olayları organize ettiğini iddia ediyor. Rus yanlıları, olayların yaşandığı kasabalarda yabancı gazetecileri ajan oldukları iddiasıyla tartaklıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, ABD’den CIA Direktörü John Brennan’ın hafta sonunda Kiev’i ziyaret ettiği haberlerine açıklama getirmesini istedi.
BM askeri istedi
Ukrayna lideri Turçinov, dün BM Genel Sekretesi Ban Ki Moon’la yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin doğu bölgelerinde asayişin sağlanması için BM’den barış gücü istedi. Turçinov, BM askerlerinin göstericilere yönelik “anti-terör” operasyonlarına da katılmasını önerdi.
Rusya’ya BM’de eleştiri yağmuru
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Ukrayna’nın doğusundaki gerginliğin artması nedeniyle acil bir toplantı düzenledi. Rusya Federasyonu BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Ukrayna’nın “anlamsız bir Rusfobiasına sahip olduğunu ileri sürerken, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise, Ukrayna’daki istikrarsızlığın koreografisinin ve yazımının Rusya’ya ait olduğunu söyledi. İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant da Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerinin “son yüzyılın en karanlık günleri” olduğu yorumunu yaptı.
AB’den Moskova’ya yaptırım tehdidi
Dün Lüksemburg’ta bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, krizin sürmesi halinde Rusya’ya yaptırımların genişletilebileceği uyarısında bulundu. Bakanlar, Ukrayna’ya tek kalemde 1 milyar euro mali yardımı ve yıllık yaklaşık 500 milyon euroluk ticari imtiyazları da onayladı. Mali yardımın serbest bırakılması için Kiev yönetiminin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşması şart koşuldu.