'Bosna Kasabı’na Türk yargıç!
'Türkler'den intikam aldık' demişti...
Srebrenitsa’da 8 bin Bosnalı Müslüman’ın kurşuna dizilmesi emrini veren Sırp general Ratko Mladiç 16 yıllık firarın ardından kuzenine ait çiftlik evinde yakalandı. Savaş Suçları Mahkemesi’nde soykırımdan yargılanacak.
Tarih 11 Temmuz 1995’ti... Sırp Genelkurmay Başkanı Ratko Mladiç komutasındaki Sırp askerleri, bizzat Mladiç tarafından verilen emir doğrultusunda Srebrenitsa’da tam 8 bin 500 Müslüman’ı öldürmelerinin ardından kente girdi. 43 ay süren Saraybosna kuşatmasının mimarı olan Mladiç, bu olayı görüntüleyen Sırp TV’sinin kamerasına dönüp, “İşte Sırp şehri Srebrenica’dayız. Büyük bir Sırp bayramı arefesinde iken bu şehri Sırp milletine armağan ediyoruz. Nihayet, bu toprakta Türkler’den intikamımızı aldık” dedi. Askerleri zafer çığlıkları atarken, Mladiç için o günden itibaren kaçış yılları başlıyordu. Mladiç, NATO destekli askeri operasyonla Bosnalılar’ın acılarına son verilmesinin hemen ardından Sırbistan Devlet Başkanı Miloseviç ve Bosnalı Sırplar’ın siyasi lideri Karadziç ile birlikte haklarında soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar yüzünden uluslararası tutuklama kararı çıkarılan 3 isimden biri oldu.
Sahte adı Milorad Komadiç
Yeni Sırp hükümeti başına önce 5 milyon, ardından tam 10 milyon euro ödül koydu. ABD yönetimi de Mladiç’in yeri hakkında bilgisi olanlara 5 milyon dolar vaat etti. Ancak Sırp komutan, tam 16 yıl boyunca izini sürenlerden kaçmayı başardı. Çoğu zaman Sırp ordusu içinde kendisine sadık askerler tarafından korunduğu belirtildi. Ancak dün Lahey’deki Savaş Suçları Mahkemesi’ni bile şaşırtan bir gelişme yaşandı.
Yüzde 40’a göre kahraman
Mahkeme savcısı Serge Brammertz’in, “Mladiç’in yakalanması konusunda Sırbistan’ın gösterdiği çabaların yeterli olmadığını” açıklamasından sadece birkaç saat sonra Sırbistan hükümeti Mladiç’in başkent 100 kilometre uzaktaki bir çiftlik evinde ele geçirildiğini duyurdu. Sırp istihbaratının yıllar süren çabalarının ardından özel polis birliklerinin dün sabah 06:00’da Zrenyanin kenti yakınlarındaki Lazarevo köyüne operasyon düzenlediği, operasyonda “Milorad Komadiç” sahte kimliğini kullanan Ratko Mladiç’in kuzeninin evinde yakalandığı duyuruldu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, “Ağustos 2008’den bu yana yoğun bir şekilde aradığımız Ratko Mladiç, bugün yakalandı” dedi. Böylesi başarılı bir operasyondan dolayı gurur duyduğunu belirten Tadiç, Sırp generalin tıpkı Karadziç gibi Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim edileceğini açıkladı. Mladiç, yeni Sırp yönetimi tarafından nefret sembolü gibi gösterilse de yapılan anketler halkın yüzde 40’ının Mladiç’i halen kahraman olarak gördüğünü gösteriyor.
İŞTE BÖYLE BİR KATİLDİ
Müslümanlar’ı öldürmek sorun değil, günde 50 bin kişi de öldürürüz. Ama yine doğururlar. Önemli olan onları bu topraklardan tamamen sürmektir.
* Mladiç’in 3 bin 500 sayfalık günlüklerinden...
BU ACI ONUN ESERİYDİ
Ailesindeki erkeklerin tamamını 11 Temmuzda kaybeden Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatice Mehmedoviç, Srebrenits a katliamının yaşandığı günü şöyle anlattı: Srebrenitsa’da BM altında görev yapan Hollandalı birliklerin askerlerinin bizi koruyacağını düşünüyorduk. Erkeklerimiz BM’nin isteği üzerine silahlarını Hollandalı birliklere teslim etmişti. Ancak kısa süre sonra Mladiç komutasındaki birlikler Srebrenitsa’ya girdi. Mladiç, toplanan halkın karşısında, ’Türklerden intikam alacaklarını’ açıkladı. Onlar bizi Türk olarak görüyorlardı. Daha sonra erkeklerimizi ve çocuklarımızı otobüslere bindirerek ormana götürdüler ve bir günde 8 binden fazla insanımızı göz göre göre katlettiler.
BOSNA KASABINA TÜRK YARGIÇ
Eski Yugoslavya Cumhuriyeti’nde işlenen savaş suçlarını yargılamak üzere BM tarafından 1993 yılında Lahey’de kurulan uluslararası mahkemenin kıdemli temyiz yargıçları arasında Büyükelçi Mehmet Güney de bulunuyor. Mahkemenin başkanı Jamaikalı yargıç Patrick Robinson Lahey dışında olduğundan, halen başkanlığa en kıdemli yargıç olarak Mehmet Güney vekalet ediyor.
Mehmet Güney kimdir?
Mladiç’in yargılayacak mahkemenin yargıcı Mehmet Güney, 1998 yılından bu yana bu görevde bulunuyor. 1936 Siirt doğumlu olan Güney, Pertevniyal Lisesi’ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu, ayrıca Fransa’da Nancy Avrupa Üniversitesi’nden hukuk derecesi aldı. 1964 yılında Dışişleri Bakanlığı’na giren Güney, 1989-1998 yılları arasında sırasıyla Türkiye’nin Küba, Singapur ve Endonezya büyükelçisi olarak görev yaptı. Güney, 1992-1997 yılları arasında da uluslararası alanda büyük saygınlık taşıyan BM Uluslararası Hukuk Komisyonu üyeliği görevinde bulundu.