Gazete Vatan Logo

Blair hesap verdi!

Irak işgalinin mimarlarından eski İngiltere başbakanı Blair, parlamento araştırma komisyonu karşısında 8 saat ter döktü

Gergin olduğu gözlenen Blair, “Bu kararı almak zorundaydım. Sorumluluk duyuyorum ama pişmanlık duymuyorum” diye konuştu

Irak’ın 2003 yılında işgal edilmesinin arkasındaki en önemli isimlerden biri olan İngiltere Başbakanı Tony Blair, bu kararını savunmak için dün parlamento soruşturma komisyonunun karşısına çıktı. Bütün dünyanın merakla beklediği oturum, beş kişilik komisyonun başkanı Sir John Chilcot’un “Sayın Blair’e zor anlar yaşatacağımızı umanlar hayal kırıklığına uğrayabilir. Bu bir soruşturma, bir dava duruşması değil” uyarısıyla başladı. Sekiz saat süren soruşturmada Blair, yapılanları ve alınan kararları şiddetle ve kararlılıkla savundu.

Bush’la anlaşma yapmadık

Irak’ın işgalini “Daha çok kişinin ölümüyle sonuçlanacak, yeni bir terörist saldırının düzenlenmesinden duyduğu korkular nedeniyle desteklediğini” söyleyen Blair şu ifadeleri kullandı: “11 Eylül saldırılarının ardından kitle imha silahlarına sahip teröristlerin oluşturduğu tehlikeye ilişkin algılarının kökünden değişti. Tarafsız olarak konuşmak gerekirse, Irak’ın işgaline destek vermemin sebebi, Saddam’ın daha ileri gitmiş olması değil, bizim risk algılamamızın tamamen değişmiş olmasıydı. Eğer dini fanatizmden ilham alan bu insanlar 30 bin kişiyi öldürebilecek duruma gelebilselerdi bunu yapacaklardı. Bu andan itibaren İran, Libya, Kuzey Kore, Irak... tüm bu rejimlerin varlığına son verilmeliydi. ”

Canavar ve psikopat Saddam

2002 yılında ABD’nin o dönemdeki Başkanı George W. Bush’u çiftliğinde ziyareti sırasında Irak’a saldırı için ’gizli’ bir anlaşma yapıldığı suçlamalarını da reddeden Blair, “Canavar ve psikopat Saddam’a karşı harekete geçilmesi gerektiğini, bunun yöntemi konusunda seçeneklerin ise ucu açık olduğunu konuştuk. Bush’a ’Saddam’ın elindeki kitle imha silahları konusunda bir şey yapmalıyız ve bu rejim değişikliği demekse öyle olsun’ dedim” ifadesini kullandı.

Düşünmediğim bir gün geçmiyor

İşgale gerekçe olarak gösterilen ancak daha sonra doğru olmadığı ortaya çıkan, ’Irak’ın elinde 45 dakika içinde etkin duruma geçirilebilecek kitle imha silahları bulunduğu’ iddiası da Blair’e soruldu. Eski Başbakan şu yanıtı verdi: “O zaman elimdeki bilgiler ışığında kararlarımı verdim. Saddam’ın geçmişine bakınca silah programlarını yeniden oluşturması riskini alamazdık. Ben başbakan olarak bu kararı almak zorundaydım. Bu büyük bir sorumluluktu ve bunu düşünmediğim bir gün geçmiyor. İran için de çok sert bir yaklaşımı benimsiyorum. Bugün hem Irak hem de biz daha güvendeyiz. Sorumluluk duyuyorum ama Saddam’ı devirdiğimiz için pişmanlık duymuyorum. Geriye bakınca doğru bir şey yaptığımızı düşünüyorum.”

103 BİN

Irak işgalinin başladığı 2003 yılından beri, ülkede yaklaşık 103 bin sivil terör saldırılarından hayatını kaybetti. 4 bin 374 ABD, 179 da İngiliz askeri öldü.

Komisyonunun bağlayıcılığı olmadığından Blair bir suçla itham edilmeyecek. Soruşturmada Başbakan Gordon Brown da ifade verecek.

‘ÖDLEK BLAIR’ GÖSTERİCİLERDEN KAÇTI

Blair, salona göstericilerden kaçmak için iki saat erken gitti. Arka kapıdan giren Blair’ın bu davranışı İngiliz basınını da öfkelendirdi. Daily Mail gazetesi “Ödlek halkın karşısına çıkamadı” diye yazdı. Salonun önünde toplanan göstericiler ise İngilizce ’liar’ (yalancı) kelimesiyle Blair’ın adını birleştiren “Bliar” pankartları taşıdı.

Elleri titredi sesi kısıldı

Koyu mavi takım elbisesi ve kırmızı kravatıyla komisyonun karşısına çıkan Blair’ın gerginliği daha oturumun başında uzandığı su şişesini alırken ellerinin titremesinden belli oldu. Salondaki kurayla belirlenen 40 izleyici arasında Irak’ta ölen askerlerin yakınları da yer aldı. Blair oturumun başında heyecanla ve süratle konuşarak, eski konuşmalarından uzun alıntılar yaparak kontrolü eline almaya çalıştı. Ancak komisyon üyeleri sık sık Blair’ın sözlerini keserek buna izin vermedi. Eski Başbakan’ın öğleden sonraki ikinci oturumda ise sesinin yorulduğu ve kısıldığı da dikkat çekti. Salona zaman zaman dışarıdan protesto sesleri de geldi.

Haberin Devamı