Gazete Vatan Logo

Beyin matematiği 'güzel' olarak algılıyor

Matematiksel formüller, beynin sanatsal güzelliği algılayan bölgelerini harekete geçiriyor!

Beyin matematiği 'güzel' olarak algılıyor

Londra Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada matematiksel formüllerin, beyinde sanatsal güzellikle uyarıların bölgeye aynı hissi sağladı gözlemlendi.

Taramalar sırasında beyine "çirkin" ve "güzel" matematiksel denklemlerin gösterildiğini belirten bilim insanları, "güzel" matematiğin beyinde sanata yönelen duygusal merkezlerin aktif hale geldiğini keşfettiler. Araştırmacılar, insanlardaki güzellik kavramının, bir nörobiyolojik temelinin olabileceğini de iddia ettiler.

BBC'nin haberine göre, yapılan araştırmada 15 matematikçiye ait 60 formülün kullanıldığını belirten Prof. Semir Zeki, "Denklemlere bakıldığında beyindeki çoğu bölge harekete geçiyor. Ancak güzel olarak tanımlanan bir formüle bakıldığında beynin duygusal bölümü olan medial orbitofrontal korteksi, muhteşem bir resim görmüş gibi harekete geçiyor" dedi.

Formüllerin güzelliği arttıkça, beyin hareketlerinin de arttığını açıklayan Zeki, "Nörobilim neyin güzel olduğunu söyleyemez, ancak birşeyi güzel buluyorsanız, medial orbitofrontal korteksinizin buna dahil olması ihtimaller içindedir. Herşeyde bir güzellik bulabilirsiniz" diye belirtti.

EN GÜZELİ EULER ÖZDEŞLİĞİ




Formüllerin arasında kişisel favorisinin matematikçi Leanhard Euler'ın bulduğu Euler Özdeşliği olduğunu söyleyen Prof David Percy de, "Euler Özdeşliği gerçek bir klasiktir ve bundan iyisini yapamazsınız. Bakıldığında göze kolay gelir ancak içeriği yoğundur ve beş önemli matematiksel değişmez nicelikten oluşur: sıfır (toplamsal birim), bir (çarpımsal birim), e ve pi ( en çok bilinen transedental sayılar) ve i (temel sanal sayı). Özdeşlik ayrıca üç temel aritmetik işlemi de kapsar: toplama, çarpma ve üst alma" diye belirtti.