Gazete Vatan Logo

Batı peşmergeyi silahlandıracak!

Anlaşma sağlandı. Batı ülkeleri Peşmerge'yi silahlandıracak. Silahları ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya gönderecek.

AB, üye ülkelere Irak'taki Kürtlere silah göndermeleri için izin verdi. Alman Federal hükümeti askeri malzeme göndermeye hazır olduğunu bildirdi. Irak'ta Kürtleri IŞİD'a karşı desteklemek amacıyla AB, üye ülkelerin Kürtlere silah yardımı yapmasına izin verdi. AB Büyükelçileri özel bir oturumda, üye ülkelerin birbirleriyle koordineli olarak Irak hükümetine askeri techizat sevkiyatı yapmak üzere uzlaşmaya vardılar. AB dış ilişkiler sorumlusu Catherine Ashton'un verdiği bilgiye göre üye ülkeler, Irak'a silah ihracatı konusunda ortak bir karar almadılar.

Bazı üye ülke temsilcisi diplomatlar Irak'a silah sevkiyatına kesin karşı olduklarını belirtirken, Fransa, İtalya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler bölgeye silah gönderilmesinden yana olduklarını bildirdiler.

Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen bölgeye silah gönderilmesine karşı çıktı, ancak askeri malzeme ve insani yardım gönderilmesinin mümkün olabileceğini söyledi. Alman Federal hükümetinden, IŞİD'e karşı mücadele eden gruplara ve Irak hükümetine miğfer, çelik yelek, zırhlı araç, gece görmeyi sağlayan dürbünler, bomba bulmaya yarayan dedektörler ya da sağlık malzemesi gönderilebileceği yönünde bir açıklama yapılmıştı. Sözkonusu malzeme FederalOrdu'nun depolarından alınarak, Alman Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklarla bölgeye gönderilecek.

Haberin Devamı

Alman Federal Başbakan Yardımcısı ve koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demokrat Parti SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Irak'ta IŞİD'in ilerlemesi gözönüne alınarak silah sevkiyatı konusunun da yeniden gözden geçirilebileceğini belirtti. Ancak buna karşı Hristiyan Demokratlar Birliği CDU'dan Federal Parlamento Dışişler Komisyon Başkanı Norbert Röttgen, bölgede durumun çok karışık olduğuna ve kontrolün mümkün olmadığına dikkat çekerek silah sevkiyatının yapılmaması gerektiğini söyledi.

Röttgen, kriz bölgesine silah ihracatının Almanya'nın bu konudaki temel politikasını kökten değiştirdiğinden, böyle bir kararın ancak Federal Parlamentodan çıkarılabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Daha önce sürekli kesin olarak silah satışlarına karşı olduklarını belirten Sol Partide de şaşırtıcı bir gelişme ile bölgeye silah sevkiyatının mümkün olabileceği bildirildi. Federal Parlamento Grup Başkanı Gregor Gysi'nin Kürtlere silah gönderilmesi yönündeki teklifi, parti içinde tepkilere neden olmuştu. Ancak şimdi Grup Başkan Yardımcısı Jan Korte'den Gysi'ye destek geldi. Korte, Gysi'nin teklifinin 'adil ve mantıklı' olduğunu, Irak Ordusunun ve Kürtlerin, kendilerini savunmalarının milletler hukuku bakımından meşru olduğunu ve bunu yapabilmek için de yeterli silaha ihtiyaçları bulunduğunu söyledi.