Barzani iyice köşeye sıkıştı! İstifası istendi
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, kasım ayındaki meclis ve başkanlık seçimlerini ertelediğini açıkladı. Gerekçe olarak partilerin yeterli sayıda aday çıkarmaması gösterildi. Muhalif Goran Hareketi de Barzani’nin istifasını istedi
Referandum sonrası Irak ordusunun Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgeleri ele geçirmesinin ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani çok zor duruma düştü. Barzani ve Kuzey Irak’taki siyasiler birbirlerini suçlamaya başladı. Barzani, Talabani’nin başında olduğu KYB’ye ait peşmergelerin hiç direnmeden çekilmesini eleştirirken, bölgesel yönetimdeki en güçlü muhalif parti olan Goran Hareketi de Barzani’nin istifasını istedi.
‘Meşruiyeti kalmadı’
Partinin Sözcüsü Şoreş Haci, Süleymaniye’de düzenlediği basın toplantısında, “Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile Yardımcısı Kusret Rasul’ün meşruiyeti kalmamıştır, istifa etmeleri gerekir” dedi. Haci, Bağdat yönetimi ile diyalog hazırlığı yapmak ve yeniden seçimlere gidilmesini organize etmek amacıyla bir ulusal kurtuluş hükümetinin kurulması gerektiğini belirtti.
‘Aday bildiremediler’
1 Kasım’da başkanlık ve parlamento seçimleri için sandık başına gidileceği açıklanmıştı. Ancak seçimler ertelendi. Seçim komisyonu Başkanı Hendrean Muhammed, Reuters’a telefonla yaptığı açıklamada aday bildirme tarihinin geçen hafta dolduğunu ve bugüne kadar uzatıldığını ancak yeterli sayıda aday gösterilmediğini belirterek bölge parlamentosundan yeni seçim tarihi belirlemesini isteyeceğini ifade etti. Barzani’nin tekrar aday olmayacağını açıkladığı seçimler daha önce de ertelenmişti.
‘Peşmerge taktiksel olarak çekildi’
PAVEL Talabani, KYB’ye bağlı peşmergenin Irak ordusu karşısında çekilmesini A Haber’e değerlendirdi: “Beni ihanetle suçlayanlar ihanet edenlerdir. Bizi bu duruma getiren Kürt liderlere soruşturma açılmasını istiyorum. Sahadaki komutanlarımız 100’e yakın peşmergenin hayatını kaybettiği çatışmalardan sonra taktiksel bir karar alarak çekildiler. Binlerce peşmergeyi kaybetmemek, çatışmaların Kerkük merkezine sıçramaması ve çok sayıda sivilin can kaybının yaşanmaması için çekilme kararı alındı. Kerkük’te sadece YNK peşmergeleri çekilmedi. Ben Bağdat’la anlaşma yaptıysam, diğer güçler kiminle anlaştı?”
‘Çözüm sunduk kabul etmedi’
KYB, Kerkük’e operasyon düzenlenmeden önce Barzani’ye Erbil ve Bağdat arasında uzlaşmayı öngören bir teklif sunduğunu ancak kabul görmediğini iddia etti. KYB’nin resmi internet sitesi Pukmedia’da yayınlanan açıklamada, Erbil ve Bağdat’ın uzlaşmasını öngören teklifin, 15 Ekim tarihinde Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin oğlu Pavel Talabani tarafından, Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum’un da katıldığı KDP ve KYB politbüro üyeleri toplantısında sunulduğu ama ciddiye alınmadığı kaydedildi.
İşte çözüm önerileri
Açıklamada çözüm teklifinin içeriği şöyle özetlendi: “Kerkük vilayeti sınırları içerisinde ortak bir askeri komutanlığın kurulması ve komutanlığın içerisinde Irak ordusu, peşmerge ve ABD temsilcilerinin yer alması. Bu komutanlığın bölgedeki güvenlik ve istikrarı korumayı amaçlayıp Kerkük’teki K1 Askeri Üssü’ne konuşlanması. Kerkük kent merkezine hiçbir ordu unsurunun girmemesi. Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların diyalog ve anayasa çerçevesinde çözülmesi.”