Gazete Vatan Logo

Ayrılıkçılara madenci darbesi!

Ukrayna’nın doğu bölgesinde binlerce maden işçisi düzeni sağlamak için sokaklara dökülünce Rus yanlıları geri adım attı

Ukrayna’nın doğusunda kamu binalarını işgal eden, ardından da özerklik referandumu düzenleyen Rus yanlıları, bölgedeki en önemli iş kolları sayılan maden ve demir-çelik sektörlerinde çalışan işçilerin devreye girmesiyle sokaklardan çekildi.

Binlerce işçinin, önceki gün başta Mauripol olmak üzere, Donetsk bölgesindeki en az 5 yerleşim biriminde sokaklarda devriyeye çıktıkları belirtiliyor. Başta duruma tepki gösteren ayrılıkçıların, yerel halkın işçilere destek vermesiyle geri adım attığı vurgulanıyor.

Donetsk’te sokaklara dökülen ve üzerlerinde sadece işte kullandıkları koruyucu ekipmanları bulunan işçiler, Ukrayna’nın en zengin işadamı Rinat Ahmedov’un çalışanları. Yakın zamanda Ukrayna’nın bütünlüğüne destek veren açıklamalarıyla tanınan Ahmedov’a ait olan Metinvest şirketi, dünyanın 5’inci büyük çelik üreticisi konumunda.

Shakhtar Donetsk futbol takımının da patronu olan Ahmedov’un Doğu Ukrayna’daki maden ve demir-çelik şirketlerinde çalışan işçilerin sayısı 280 bini bulunuyor.

Ahmedov’un işçilerini sokaklara çıkararak bölgede istikrarı yeniden sağlama girişimine, Rusya’dan henüz resmi bir açıklama gelmedi, ancak analistlere göre, Ukrayna’lı oligarkın Rusya’yla önemli ticari ilişkileri bulunmaması, Moskova’nın baskılarına dayanabilmesi olasılığını da artırdığı görüşünde.

Haberin Devamı