Avrupa ile yolumuzu her an ayırabiliriz
Ekonomik kriz nedeniyle Brüksel ile arası iyice açılan İngiltere, AB üyeliğini sorgulamaya başladı
Başbakan Cameron üyeliğin devam edip etmemesi için referandum planladığını, bunun için sadece doğru zamanı beklediğini ifade etti.
İngiltere, Avrupa Birliği’ne 1973’ten beri üye olmasına rağmen her zaman ‘birleşmiş Avrupa’ hayalinin en büyük muhaliflerinden biri oldu. Ne ortak para birimi Euro’yu kullandı ne de Schengen bölgesine dahil oldu. Uluslararası siyasette de genellikle AB’nin büyük ağabeyleri Almanya ve Fransa’dan farklı bir tutum izledi.
‘Mutlu değiliz’
Yaşlı kıta, ekonomik krizle çalkalanmaya başlayınca İngiltere’de “Brüksel’siz bir gelecek” hayalleri de yeniden yüksek sesle söylenir hale geldi. Maliye Bakanı George Osborne’un ardından Başbakan David Cameron da dün Brüksel’e ‘referandum’ restini çekti. Cameron, The Sunday Telegraph’ta yayınlanan makalesinde, ülkesinin AB ile ilişkilerini sorguladığını ve üyeliğin devamı için referanduma gideceğini ifade etti. Cameron yazısında şu ifadeleri kullandı: “Ne istediğimizi net bir şekilde otaya koymalı ve İngiltere için en iyi olanı, en doğru şekilde yapmalıyız. Şu anki durumdan ne ben ne de İngiliz halkı mutlu değil. Avrupa’nin hızla değiştiğini kabul etmek zorundayız.
Sessiz kalmalı mıyız?
Biz hoşumuza gitmeyen şeylerin dışında kalmaya çalışıyoruz. Biz AB içinde farklı, daha esnek ve daha az külfetli bir pozisyonumuz olması için çalışmaya devam edeceğiz. Ancak İngiliz halkını bu zorlu yolda yanımızda sürüklemeli miyiz? Durumu sessizce kabul etmek ya da tamamen vazgeçip ayrılmak arasında yanlış tercih yapmayı nasıl engelleriz? Bunun için İngiliz halkının ne düşündüğünü net bir şekilde görmek zorundayız. ‘Avrupa’ ve ‘referandum’ kelimelerini birlikte kullanmakta bir sakınca görmüyorum. Ancak bunu doğru zamanda yapmak önemli.”
İngiliz halkı AB’ye soğuk
İngiliz Guardian gazetesinin yaptığı bir ankete göre, İngiliz halkının yüzde 81’i AB ile ilişkilerin referanduma götürülmesini destekliyor. Yüzde 49 ülkesinin AB üyeliğinden ayrılmasını isterken, “İngiltere AB içinde kalmalı” diyenlerin oranı ise yüzde 40. Yüzde 11’lik bir kesim ise kararsız durumda.