Aradaki fark 1 milyon dolar!
Bizde hem gaz hem ceza, onlardaysa...
Bizde üniversite öğrencileri kampüste gösteri yapıyor, polis anında biber gazı sıkıyor.ABD polisi aynısını yapıyor, üniversite, öğrencilere 1 milyon dolar tazminat ödüyor
California Üniversitesi’nde harçları oturma eylemiyle protesto eden öğrencilere sıkılan biber gazı için üniversite 1 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Türkiye’de ise biber gazı sıkılan öğrenciler hapisle yargılanıyor.
ABD’de bir yıl önce ekonomik krizi protesto etmek için New York’ta başlayan ve tüm dünyaya yayılan “Occupy Wall Street” (Wall Street’i işgal et) eylemlerinde sıkılan biber gazı California Üniversitesi’ne pahalıya mal oldu. 18 Kasım’da yüksek harçları protesto için kampüs bahçesinde oturma eylemi yapan öğrencilere polis, yakın mesafeden biber gazı sıkmış, rektör Linda Katehi’nin istifası istenmişti. Üniversite yönetimi 21 öğrencinin açtığı davada anlaşma yolunu seçerek 1 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Üniversiteye kamu davası açılmasını engellemeyi amaçlayan anlaşmaya göre, üniversite 21 öğrencinin her birine 30 bin dolar tazminat ödeyecek. Mahkeme giderleri ve öğrencilerin 250 bin dolarlık avukat masrafları da üniversite tarafından karşılanacak. Olayla ilgili resmi bir açıklamayla özür dileyen rektör ayrıca öğrencilerin her birine özür mektubu yazacak. Bunlara ek olarak gösteriler sırasında yaralanan, gözaltına alınan diğer öğrenciler için de 100 bin dolarlık bir fon oluşturulacak.
Toplam maliyet 2 milyon dolar
11 yıldır kampüste görev yapan polis John Pike’a biber gazı olayından sonra üniversite tarafından soruşturma açılmış ve aklanmıştı. Ancak tepkiler üzerine polisin anlaşması feshedilerek görevine son verilmişti. Tazminatıyla birlikte biber gazı olayı üniversiteye 2 milyon dolara mal oldu. Üniversite daha önce de olayın bağımsız otoriteler tarafından soruşturulması, iç soruşturma, hukuk firmalarına 1 milyon dolara yakın ödeme yapmıştı.
‘Polis ve üniversiteler uyansın’
Biber gazı sıkılan öğrencilerden Fatima Sbeih, “Panik atak oldum ve kabuslar görüyorum. Bunun bir daha tekrarlanmamasını istiyorum” dedi. Nisan ayında hazırlanan bağımsız raporda, polis ile üniversite yönetiminin, eylem sırasında iletişim ve planlama eksikliği yaşadığı sonucuna varılmıştı. Öğrencilerin avukatı Michael Risher varılan anlaşmanın üniversite ve polis için “uyandırma servisi” işlevi göreceğine dikkat çekerek, “Anayasanın birinci maddesi, polisin şiddetine maruz kalma korkusu olmadan gösteri ve ifade özgürlüğünden faydalanabilmektir” diye konuştu.
Türkiye’deki öğrenciler hapisle karşı karşıya
Türkiye’de üniversite öğrencileri okul içinde ya da dışında izinsiz bir gösteriye katılırsa gözaltına alıyor. Zaman zaman polisin biber gazlı müdahalesiyle de karşılaşan öğrenciler hakkında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Kanunu’na muhalefetten 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılıyor. Eğer öğrenci bu gösteride slogan da atarsa cezasına ek olarak örgüt üyeliği de ekleniyor ve cezası da 10 yıla kadar çıkıyor. Günümüzde yüzlerce öğrenci protestolara katıldığı için ya cezaevlerine atılıyor ya da okullarından uzaklaştırılıyor. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, “Biber gazımız organik ve sağlığa zararsızdır” açıklamasıyla tepki çekmişti.